Από τη μια ο Πρόεδρος επιδίδεται στο άθλημα της ωραιοποίησης, ίσως και επηρεασμένος (κακώς) από τις δημοσκοπήσεις, από την άλλη η αντιπολίτευση στον μηδενισμό. Ούτε η μια προσέγγιση, ούτε η άλλη είναι βοηθητικές για τον τόπο και τους πολίτες. Και πάντως, ούτε η μια, ούτε η άλλη είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικά κομματοκρατίας.

Κραυγαλέο παράδειγμα η ανακοίνωση του Προέδρου για μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΑΗΚ κατά 10%. Από το 19% στο 9% για ένα χρόνο. Εκτός από το διαδικαστικό μέρος, το ότι δηλαδή ο Νίκος Χριστοδουλίδης φρόντισε να το ανακοινώσει στην τηλεοπτική του εμφάνιση για να κερδίσει τις εντυπώσεις, η ουσία είναι μία: Ότι πρόκειται για ευεργετική απόφαση και θα έπρεπε να ικανοποιεί όλους. Αλλά, από τη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση ξεκίνησε η κριτική. Δεν είναι δική του απόφαση, έγραφαν κι έλεγαν, αλλά είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην μας κάμνει ο Χριστοδουλίδης τον έξυπνο.

Η κορύφωση προήλθε από το ΑΚΕΛ την επόμενη μέρα. Ενώ εδώ και βδομάδες, με δηλώσεις και ανακοινώσεις το έκανε σημαία της κοινωνικής πολιτικής του και ζητούσε τη μείωση (μόλις δυο μέρες προηγουμένως η επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, ανακοίνωνε: Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να αφουγκραστεί την κοινωνία και να υιοθετήσει προτάσεις που να στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, όπως είναι η πρόταση του ΑΚΕΛ για άμεση μείωση του ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό από 19% σε 9%), όταν υιοθετήθηκε ακόμα και στα ποσοστά που ζητούσε το ΑΚΕΛ, ο εκπρόσωπός του δήλωνε: «Θα είναι δώρον άδωρον το μειωμένο ΦΠΑ στο ρεύμα αν η κυβέρνηση επιμείνει να επιβάλει τις πράσινες φορολογίες». Μπορεί να είναι γεγονός, αλλά ποιο είναι το ζητούμενο; Να μην έκανε τη μείωση;

Δεν είναι, όμως, ούτε οδηγία της ΕΕ. Και, μάλιστα, μόλις στις 22 Φεβρουαρίου είχαμε σχετική διευκρίνηση. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν και είχε την απάντηση: «Η οδηγία για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) περιλαμβάνει την παράδοση ηλεκτρικής ενέργειας στον κατάλογο των αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να επωφεληθούν από μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ».

Αυτό δείχνει μόνο ότι ο ΦΠΑ μπορεί να μειωθεί και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλείται περιορισμούς της ΕΕ. Η μείωση δεν είναι οδηγία, είναι μια ικανοποιητική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι παράλογο να ψάχνουμε λόγους για να μηδενίσουμε την αξία της.

Από την άλλη, οι καταιγιστικές ανακοινώσεις του Προέδρου για τα εκατομμύρια που έδωσε η κυβέρνηση, μας τρόμαξαν. Χάσαμε τον λογαριασμό. Μας έκανε να νιώθουμε ότι αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησής του πέφτουν εκατομμύρια στα κεφάλια μας.

760 εκατομμύρια σε μέτρα άμεσης στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για αντιμετώπιση της ακρίβειας, 100 εκατομμύρια για τη Δημογραφική Πολιτική, 70 εκατομμύρια για επτά Σχέδια Στεγαστικής Πολιτικής. Επέκταση δικαιούχων γονικής άδειας με διεύρυνση του ορίου ηλικίας από 8 στα 15 έτη, σημαντική αύξηση του Βοηθήματος Τοκετού, αύξηση άλλων Κοινωνικών Παροχών και διεύρυνση δικαιούχων, όπως για παράδειγμα του Επιδόματος Τέκνου, αύξηση κατά 30% των Επιδομάτων Εγκλωβισμένων και Επανεγκατασταθέντων, αύξηση της παροχής από 745 σε 1.300 ευρώ για φιλοξενία σε Στέγες Ηλικιωμένων, ένταξη 33.000 νοικοκυριών χαμηλοσυνταξιούχων και μονογονεϊκών οικογενειών στην Ειδική Οικιακή Διατίμηση του ηλεκτρισμού. 128 εκατομμύρια  σε έργα για ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και τη ριζική βελτίωση των υποδομών των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων…

Και άλλα πολλά. Εντυπωσιακά πράγματι. Αποδεικνύουν φυσικά ότι δεν έχει βάση να λες ότι δεν κάνει τίποτα αυτή η κυβέρνηση. Κάνει. Παρότι, όπως είπα, τρομάξαμε και λίγο έτσι μαζεμένα που μας τα έριξε, διότι όλα αυτά τα εκατομμύρια δεν υπάρχει μηχανή να τα κόβει. Είναι οι πολίτες που θα τα πληρώσουν. Ελπίζουμε να είναι όλα μελετημένα και να μην αφορούν μόνο την ανάκαμψη της δημοτικότητας του Προέδρου. Θα ήταν χρήσιμο τα κόμματα με τους ειδικούς τους παρά να μηδενίζουν να κάτσουν να τα αναλύσουν όλα αυτά για να ξέρουμε πού πάμε. Αλλιώς, θα περνά ο Πρόεδρος πάνω από τον πήχη, όπως είπε, αλλά οι πολίτες θα περνούν κάτω από τον πήχη.