Πρόσωπο της Ημέρας, ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Τασούλας. Γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959. Σπούδασε Νομικά, άσκησε και το επάγγελμα. Για λίγο στην Αθήνα, για λίγο και στο Λονδίνο.

Είναι πολιτικό τέκνο  του πρώην πρωθυπουργού –και λόγιου επίσης– Ευάγγελου Αβέρωφ (1910-1990), ο οποίος και τον πήρε κοντά του στο πολιτικό του γραφείο ως γραμματέα. Ίσως και να εμβολιάστηκε και από αυτόν, τον πολιτικό του πατέρα, την αγάπη για τη συγγραφή και τη λογοτεχνία.

Άνθρωπος πολύπλευρος, με πολλά ενδιαφέροντα και ταλέντα, ο Αβέρωφ άφησε πλούσιο λογοτεχνικό έργο και ανέπτυξε ευρύτερη κοινωνική δράση. Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα, δοκίμια και ιστορικές αναλύσεις. Τα έργα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες αποσπώντας διεθνείς αναγνωρίσεις και βραβεία όπως το «Χρυσό Μετάλλιο» της Γαλλικής Ακαδημίας (1974), το λογοτεχνικό βραβείο «Ακρόπολις» (1978) κ.ά.

Το 2020, ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, στην οποία θήτευσε έως και τον Ιανουάριο φέτος που επελέγη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρόεδρος Δημοκρατίας και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Νικήτα Κακλαμάνη, όταν ρωτήθηκε για το τότε «άνοιγμα» της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, παρέπεμψε σε στίχους από το ποιητικό αριστούργημα του Κωστή Παλαμά «Η Φλογέρα του Βασιλιά»:

«…μια πίστη και γλώσσα μια, και ιδέα μια, και μια ψυχή, ένα Γένος. Κοπρίσματα, ανεμορριπές, κλαδέματα, πλημμύρες σταλώσανε ή λυγίσανε το δέντρο, δεν ταλλάξαν». (Λόγος τέταρτος)

Επίσης, τον Μάιο του 2017, ως απλός βουλευτής Ιωαννίνων, ο κ. Τασούλας, αναφερόμενος σε δήλωση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ότι είναι αισιόδοξος πως οι εταίροι και δανειστές μας (τον καιρό της οικονομικής μας κρίσης), κάτι θα κάνουν για περικοπή του χρέους και ότι εάν συμβεί αυτό μπορεί να προβεί στη θυσία και να βάλει και γραβάτα, ξετρύπωσε και απήγγειλε αυτό το ποίημα «Μέρες 1909» του Κωνσταντίνου Καβάφη, το οποίο και αναδημοσίευσα και τότε, σε τούτη τη στήλη, στον «Φ»:

«Ενός τυραννισμένου, πτωχοτάτου ναυτικού / (από νησί του Αιγαίου Πελάγους) ήταν υιός. / Εργάζονταν σε σιδερά. Παληόρουχα φορούσε.
Σχισμένα τα ποδήματά του της δουλειάς κ’ ελεεινά. / Τα χέρια του ήσαν λερωμένα από σκουριές και λάδια.

Το βραδυνό, σαν έκλειε το μαγαζί, / αν ήταν τίποτε να επιθυμεί πολύ, καμιά κραβάτα κάπως ακριβή, / καμιά κραβάτα για την Κυριακή, / ή σε βιτρίνα αν είχε δει και λαχταρούσε / κανένα ωραίο πουκάμισο μαβί, / το σώμα του για ένα τάλληρο ή δυο πουλούσε.

Διερωτώμαι αν στους αρχαίους καιρούς / είχεν η ένδοξη Aλεξάνδρεια νέον πιο περικαλλή, / πιο τέλειο αγόρι από αυτόν — που πήε χαμένος: / δεν έγινε, εννοείται, άγαλμά του ή ζωγραφιά· / στο παληομάγαζο ενός σιδερά ριχμένος, / γρήγορ’ απ’ την επίπονη δουλειά, /κι από λαϊκή κραιπάλη, ταλαιπωρημένη, είχε φθαρεί.»

ΥΓ: Όπως και με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είναι ωραίο να νοιώθεις ως πολίτης ότι υπάρχουν τέτοια θεσμικά πρόσωπα που δίνουν υπόσταση και προοπτική στο αξίωμα που κατέχουν. Μακάρι να είχαμε και περισσότερα.

Στον αντίποδα, δεν μπορώ να μην ονοματίσω ως Πρόσωπα Non Grata, την κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον κ. Κυριάκο Βελόπουλο, αρχηγοί κομμάτων αμφότεροι και με ανερχόμενα ποσοστά αποδοχής, δυστυχώς, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραστούν στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας για τον Κωνσταντίνο Τασούλα, θεωρώντας (δίχως στοιχεία) ότι «ενεπλάκη» και αυτός στο θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών!

Ανάρτηση της Ημέρας, στο Facebook από τον Χρήστο Δερβένη καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Κύπρου και διευθυντή της Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας – Χειρουργικής Ήπατος στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν. Για τον βουλευτή της Νίκης που, μα την Παναγία, βανδάλισε εκθέματα στην Εθνική μας Πινακοθήκη!

«Διαβάζοντας την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου για την αλητεία του βουλευτή της Νίκης νόμισα πως ξανάκουσα την ανακοίνωση των τζιχαντιστών σχετικά με τις δολοφονίες στο Charlie Hebdo!

Πότε θα καταλάβει η ηγεσία της εγχώριας εκκλησίας πως μας χωρίζουν αιώνες από την Ιερά Εξέταση και πως η άποψη μας για ένα έργο τέχνης δεν σχετίζεται με το δικαίωμα ούτε της δημιουργίας του ούτε της έκθεσης του.

Δυστυχώς, χρειάστηκαν αιώνες για την “απομάγευση” αλλά αρκούν λίγα χρόνια για την παλινόρθωση του κάθε φονταμενταλισμού και της κυριαρχίας του “γούστου” αυτών που θεωρούν προσβολή της αισθητικής τους κάθε ασυμφωνία. ……. και να είχαν καμιά αισθητική της προκοπής!!!!».

ΦΩΤΟ: Η πρώην και ο νυν Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας