Πριν λίγες μέρες, εξ αφορμής του όρου σεξεργάτρια που χρησιμοποιείται για την πρωταγωνίστρια της ταινίας των πέντε Όσκαρ, «Ανόρα», κάναμε αναφορά στο θάνατο μιας 24χρόνης σε καμπαρέ των κατεχομένων.
Ο θάνατος της καταγράφηκε ως «αυτοκτονία λόγω ντροπής». Συνέχεια στο γεγονός έδωσε χθες η ελλαδική ιστοσελίδα Κουτί της Πανδώρας, αποκαλύπτοντας στοιχεία για την κοπέλα. Κατάγεται από τη Μολδαβία και έχει ήδη ένα παιδί 4 χρόνων. Μετέβη στα κατεχόμενα χωρίς να ξέρει καλά καλά που πάει κι ούτε τι ακριβώς θα κάνει πέφτοντας στα πλοκάμια ατζέντηδων που υπόσχονται, σε ευάλωτες κοπέλες, εύκολο χρήμα.
Όπως κατάγγειλαν οργανώσεις στα κατεχόμενα η νεαρή γυναίκα κρατείτο ως σκλάβα του σεξ, καθώς ενώ είχε πειστεί να ταξιδέψει στην περιοχή δήθεν για μια καλά αμειβόμενη θέση εργασίας ως μάνατζερ, όταν έφτασε της πήραν το διαβατήριο και την υποχρέωσαν δια της βίας να παρέχει ερωτικές υπηρεσίες. Μέχρι που πριν λίγες μέρες βρέθηκε νεκρή στις τουαλέτες του καμπαρέ. Ο θάνατος προήλθε από απαγχονισμό είπανε οι ιατροδικαστές.
Και τι μας νοιάζει τι γίνεται στα κατεχόμενα; Όταν περάσει κάποιος το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και στρίψει αριστερά προς Γερόλακκο θα σοκαριστεί (αν δεν είναι εξοικειωμένος) από τα πόσα νυχτερινά κέντρα σε ροζ, φούξια και άλλα χρώματα υπάρχουν παραπέμποντας σε ένα τεράστιο πορνείο. Γιατί στο συγκεκριμένο τόπο; Για τον ίδιο λόγο που ο Τατάρ επιθυμεί διακαώς άνοιγμα οδοφράγματος στη Μια Μηλιά. Για να εξυπηρετούνται οι πελάτες. Η πλειοψηφία των οποίων προφανώς προέρχεται από τις ελεύθερες περιοχές. Τα πορνεία του Γερολάκκου είναι σαν δικοινοτικό έργο. Για αυτό και ο θάνατος της Αναστασίας Μελέγκα -αν πιστεύουμε στην ευθύνη του πελάτη- μας αφορά.
Πριν λίγα χρόνια το ίδιο φαινόμενο, της άγριας εκμετάλλευσης γυναικών, οι οποίες χαρακτηρίζονταν μάλιστα ως καλλιτέχνιδες, επικρατούσε στις ελεύθερες περιοχές. Θύμα αυτής της εποχής ήταν η 20χρόνη Οξάνα Ράντσεβα, η οποία κρατείτο κλεισμένη σε διαμέρισμα στη Λεμεσό κι αναγκαζόταν να δέχεται πελάτες, ενώ όταν ήρθε πίστευε πως θα εργαζόταν σαν διερμηνέας.
Η κοπέλα βρέθηκε νεκρή κάτω από το διαμέρισμα που κρατείτο και ο πατέρας της άρχισε ένα τεράστιο αγώνα για να αποδείξει τις πραγματικές συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο του παιδιού του. Μετά από αγώνα πολλών, γυναικών κυρίως, το φαινόμενο των καμπαρέ και των καλλιτέχνιδων εξαφανίστηκε, ενώ το 2014 ψηφίστηκε νόμος που ρυθμίζει το θέμα της εμπορίας και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανθρώπων, με σημαντικότερη πρόνοια την ποινικοποίηση των πελατών του sex trafficking και την επιβολή αυστηρότερων ποινών στους δράστες.
Φυσικά, ούτε η πορνεία ούτε η εκμετάλλευση γυναικών εξαλείφθηκε. Άλλαξε τρόπους δράσης. Και οι πελάτες, Ελληνοκύπριοι πελάτες, επισκέπτονται πλέον τα κατεχόμενα.