Όταν η Κυβέρνηση εξήγγειλε το σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους, ο κόσμος έσπευσε να επωφεληθεί του σχεδίου επενδύοντας σε φθηνότερο ρεύμα. Δεν τον ένοιαζε και δεν τον νοιάζει αν ευθύνεται η ΑΗΚ ή η Κυβέρνηση, ή οποιοσδήποτε άλλος θεσμός για την ανεπάρκεια του συστήματος.

Βιώνει όμως την όλη κατάσταση ως μια κοροϊδία, ως ένα εμπαιγμό της νοημοσύνης του, ως μια ακόμα εξαπάτηση. Να έχει πληρώσει δηλαδή μερικές χιλιάδες ευρώ για να βάλει φωτοβολταϊκά στην στέγη του σπιτιού του για να απαλλαγεί από το χαράτσι του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά στο τέλος της ημέρας να καλείται να πληρώνει και για το ρεύμα και για το κόστος των φωτοβολταϊκών.

Συνεπώς έχει όλο το δίκιο με το μέρος του ο κόσμος που φωνάζει και ασφαλώς ο θυμός του είναι λογικό να στρέφεται προς τους πολιτειακούς άρχοντες του τόπου. Από τους έχοντες την εξουσία έχει την απαίτηση ο λαός να τον προστατεύει και αυτοί είναι που οφείλουν να βρίσκουν τις λύσεις. Από ευχολόγια και συνθήματα έχουμε μπουχτίσει όλοι σαν πολίτες. Η ευθύνη βαραίνει και την Κυβέρνηση αλλά και τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Το θέμα της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι σημερινό. Οι λανθασμένες πολιτικές είναι διαχρονικές και βαραίνουν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπως και όλα τα κόμματα που άφησαν τον κόσμο εκτεθειμένο μέσω των πολιτικών τους στο υψηλό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλά δικαιολογίες και κουραφέξαλα που πλέον ο κόσμος δεν τα μασά. Οφείλουν να βρουν λύσεις!

Ζούμε όμως δυστυχώς σε ένα κράτος όπου είμαστε καθημερινοί θεατές μιας παράστασης ενός θεάτρου του παραλόγου. Σε όλες τις εκφάνσεις του δημόσιου βίου μας. Από το Κυπριακό μέχρι τα απλά καθημερινά.

Είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αμμοχώστου Γιάννη Καρούσου, με αφορμή τις διαμαρτυρίες του κόσμου για την αύξηση του κόστους υπηρεσιών από την μεταρρύθμιση.

«Έχουμε υποχρέωση να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες και να μην τους κοροϊδεύουμε, αλλά να τους ενημερώσουμε ότι η μεταρρύθμιση δεν θα είναι φθηνότερη από ότι ίσχυε προηγουμένως», είπε, προσθέτοντας πως «αυτό που δεσμευόμαστε είναι ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να νοικοκυρευτούν οι υπηρεσίες του ΕΟΑ, προκειμένου να προκύψουν εξοικονομήσεις οι οποίες, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, θα επιστραφούν στους πολίτες».

Ζούμε και βιώνουμε μοναδικές στιγμές. Η κατάσταση είναι πραγματικά απελπιστική. Ψηφίστηκε μία μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με κύριο κριτήριο το νοικοκύρεμα των οικονομικών των Δήμων και την μείωση του κόστους των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Τώρα μας λένε ότι δεν πρόκειται να μας έρθει πιο φθηνά η μεταρρύθμιση. Καλά, ποιος την ψήφισε; Ποιος έκανε όλες εκείνες τις μηχανορραφίες κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή και δημιούργησε αυτό το δυσλειτουργικό μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κομμένο και ραμμένο στα κομματικά συμφέροντα; Οι πολίτες; Αλλά και ο κ. Καρούσος, δεν είχε αντιληφθεί προηγουμένως όλα αυτά τα στραβά της μεταρρύθμισης; Τώρα που έχει εκλεγεί περιφερειάρχης Αμμοχώστου πήρε χαμπάρι τι ήταν αυτό το πράγμα που ψηφίστηκε ως μεταρρύθμιση; Το να ρίχνουμε ένα, «ας είμαστε ειλικρινείς…» δεν μας απαλλάσσει των ευθυνών μας.

Ο κ. Καρούσος ήταν εξάλλου μέλος της προηγούμενης Κυβέρνησης όταν ψηφιζόταν η μεταρρύθμιση. Δεν έχει καμία δικαιολογία. Όπως δεν έχουν καμία δικαιολογία ούτε τα κόμματα που διαμόρφωσαν και ψήφισαν τελικά αυτό το τερατούργημα που περιμένουν κιόλας να λειτουργήσει και να βελτιώσει την καθημερινότητα μας…

Υ.Γ. Ο Φειδίας Παναγιώτου στο Podcast του δικηγόρου Μιχάλη Παρασκευά και η όλη συζήτηση γύρω από τους οικονομικούς λογαριασμούς του ευρωβουλευτή και της εταιρείας του σε σχέση με το τι δηλώνει στον φόρο αλλά και τις κατά καιρούς δηλώσεις του σε σχέση με τα εισοδήματα του, όπως επίσης και για το τι κάνει τελικά στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής, είναι ίσως η απάντηση στο γιατί κάποιοι επιμένουν να μας θεωρούν κορόιδα…