ΘΑ πρέπει το κράτος να παρέμβει και να δώσει λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν από την λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά την εφαρμογή της μεταρρύθμισης. Ασφαλώς και βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της υλοποίησης του καινούργιου μοντέλου, θα πρέπει να δώσουμε χρόνο, πλην όμως, αυτό που παρακολουθούμε είναι ένα, λίγο-πολύ, μπάχαλο.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ήταν να γίνει ένα μικρότερο μοντέλο, λιγότερο κόστος, αλλά πρωτίστως να διευκολύνονται στην καθημερινότητα τους οι πολίτες. Τίποτε από αυτά δεν έχουν γίνει. Είναι νωρίς για αποτελέσματα; Ενδεχομένως. Αλλά αυτό που παρακολουθούμε είναι ότι διαπιστώνονται στρεβλώσεις, οι οποίες έπρεπε να είχαν διορθωθεί πριν λειτουργήσει το νέο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν έγινε. Δεν έγινε ούτε και μετά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και κόμματα, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αντί να ασχολούνται με την ουσία και να προβαίνουν σε διορθωτικές κινήσεις, επικεντρώνονται, για παράδειγμα, στο θέμα του διορισμού ενοριακών κοινοταρχών. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Θα μπορούσε να είχε γίνει ήδη, αλλά αυτός είναι ένας ξεπερασμένος θεσμός, που απαλλάσσει την κρατική γραφειοκρατία από συγκεκριμένες διαδικαστικού χαρακτήρα πιστοποιήσεις ενώ δεν έχει κόστος. Δεν έχουν μισθό. Συνεπώς δεν είναι το μείζον. Πρέπει, όμως, να αλλάξει.

ΤΟ μείζον είναι να παρέμβει το κράτος και να ξεμπλοκάρει διαδικασίες, που ταλαιπωρούν τους πολίτες. Να διευκολύνονται οι πολίτες. Για να γίνει τούτο, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να συνεννοούνται οι υπηρεσίες μεταξύ τους. Και να κινούνται με ταχύτητα και όχι με ρυθμούς χελώνας. Να μην αναζητούν λύσεις μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες όταν μπορούν να τις απλοποιήσουν.

ΣΕ ότι αφορά το μοντέλο και τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να εξεταστεί συνολικά. Να αξιολογηθεί κατά πόσο οι αλλαγές που έγιναν έχουν αποδώσει και λειτουργούν προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής και της εξυπηρέτησης των πολιτών.

ΕΙΜΑΣΤΕ της άποψης ότι κυβέρνηση και Βουλή, θα πρέπει  χωρίς αναστολές να εξετάσουν την αναθεώρηση του μοντέλου. Δεν είναι μόνο οι πολλοί και αχρείαστοι αντιδήμαρχοι το ζήτημα. Που είναι ζήτημα. Είναι και πώς διαχωρίστηκαν οι δήμοι. Διαχωρίστηκαν μέσα από ένα πάρε-δώσε των κομμάτων στη Βουλή, που εκ των πραγμάτων αύξησε τον αριθμό τους.

ΘΑ πρέπει να ξαναδούν και να μελετήσουν την πρώτη μελέτη των εμπειρογνωμόνων. Να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των δήμων. Να μην ξεπερνούν τους δέκα και να λειτουργήσουν δημοτικά διαμερίσματα, ως μέρος της επικράτειας των μεγάλων δήμων.

ΧΩΡΙΣ προβληματισμό και λαμβάνοντας υπόψη τα όσα παρακολουθούμε από την εφαρμογή της μεταρρύθμισης να τολμήσει το κράτος, η Πολιτεία, να κάνει μεταρρύθμιση στην… μεταρρύθμιση.