Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά επιχειρεί να στείλει μηνύματα αλλά και να προετοιμάσει το έδαφος για τη στάση της ενόψει της πραγματοποίησης της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης, που χρονικά τοποθετείται στις 17-18 Μαρτίου, στη Γενεύη.

ΕΙΝΑΙ ασφαλώς και δημόσια θέση της τουρκικής πλευράς ότι θα πρέπει να υπάρξει προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας πριν από την έναρξη των όποιων συζητήσεων.  Αυτή είναι μια επαναλαμβανόμενη θέση, η οποία διατυπώνεται παντού, στη διάρκεια πολιτικών και διπλωματικών επαφών αλλά και δημόσια.

ΠΡΟ ημερών «τουρκικές διπλωματικές πηγές», τις οποίες επικαλείται η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα «Τουρκιγιέ» επανέλαβαν ότι χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους δεν μπορούν να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις. Αυτό, όπως αναφέρθηκε, θα καταθέσει ως προϋπόθεση, όρο η κατοχική δύναμη κατά την Πενταμερή Διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη.

ΣΤΗΝ άτυπη σύναξη, που συγκαλεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο στόχος είναι να συμφωνηθεί  το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Οι τουρκικές διπλωματικές πηγές, που μίλησαν στην εφημερίδα «Τουρκίγε», ανέφεραν πως «οι διαπραγματεύσεις δεν θα επανέλθουν επίσημα έως ότου αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το διεθνές καθεστώς της ‘τδβκ’».

ΣΥΝΕΠΩΣ είναι ξεκάθαρο ότι η κατοχική πλευρά θα προσέλθει στη συνάντηση με μια θέση, που εν πολλοίς είναι συνταγή αποτυχίας. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί ο όρος για επανεκκίνηση της διαδικασίας, για σπάσιμο του αδιεξόδου, να είναι η αναγνώριση των τετελεσμένων. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η Άγκυρα ζητά τούτο να γίνει πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, ώστε να ξεκαθαρίσει το καθεστώς «έκαστης πλευράς» στη διαδικασία.

ΑΥΤΗ η αξίωση δεν είναι μόνο συνταγή αποτυχίας. Πρόκειται και για συνταγή υποταγής στις τουρκικές αξιώσεις. Πρόκειται για απαίτηση που οδηγεί, πριν ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις, σε ναυάγιο.

ΘΑ αναμένουμε από τα Ηνωμένα Έθνη να ξεκαθαρίσουν εξαρχής στην κατοχική πλευρά ότι δεν μπορούν οι όροι που θέτουν να γίνουν αποδεκτοί. Ούτε καν για συζήτηση. Δεν θα πρέπει να επαναλάβουν το λάθος που διέπραξε ο Γενικός Γραμματέας τον Απρίλιο του 2021, όταν ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, κατέθεσε την πρόταση του για λύση δυο κρατών.

ΤΗΝ κατέθεσε και την παρουσίασε. Δεν του υποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να πράξει τούτο γιατί ήταν και είναι εκτός πλαισίου, που έχει θέσει ο ΟΗΕ με τις αποφάσεις του. Δεν το έκανε τότε ο Γενικός Γραμματέας,  θα πρέπει τουλάχιστον, να το πράξει τώρα. Είναι υποχρεωμένος με βάση και τους όρους εντολής που έχει από το Συμβούλιο Ασφαλείας.