ΟΙ εξελίξεις στο Ουκρανικό, η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι συζητήσεις για εμπλοκή της Ευρώπης, δημιουργούν, όπως φαίνεται, ευκαιρίες στην κατοχική Τουρκία για να έχει αναβαθμισμένο ρόλο. Πρόκειται για ένα στρατηγικό ρόλο στην περιοχή, με παρουσία δικού της στρατού. Είναι προφανές πως η Άγκυρα  επιχειρεί να αξιοποιήσει το κενό για να ενισχύσει τη θέση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΟΦΑΝΩΣ και η όποια συζήτηση της τουρκικής πλευράς με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προώθηση μιας ειδικής σχέσης, αλλά με τους δικούς της όρους είναι ψηλά στην ατζέντα. Ο Ερντογάν, ωστόσο, επαναφέρει το σενάριο της πλήρους ένταξης, εννοώντας  μια αλά Τούρκα ειδική σχέση με την Ε.Ε. Είναι σαφές πως η Άγκυρα προσπαθεί να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκυρία, που είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την Ευρώπη.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ δύναμη είναι έτοιμη να συμβάλει στις εξελίξεις με αποστολή στρατευμάτων. Το θέμα τούτο συζητείται εδώ και καιρό, τέθηκε από την Τουρκία, γνωρίζοντας την αδυναμία της Ε.Ε. να πράξει τούτο. Συνεπώς αξιοποιεί ένα στρατηγικό κενό και μια αδυναμία για να αναβαθμίσει το ρόλο της.

ΚΙ όλα αυτά με ανταλλάγματα. Όπως πράττει πάντα η κατοχική δύναμη. Έχει πάντα απλωμένο το χέρι να πάρει δώρα. Να πάρει δώρα για να εφαρμόσει ένα στρατηγικό της σχεδιασμό.

Η ΑΓΚΥΡΑ καραδοκεί και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αναφέρει  πρόσφατα πως «μόνο η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση, μπορεί να σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, από την οικονομία έως την άμυνα, από την πολιτική έως το διεθνές κύρος. Η πλήρης ένταξη της Τουρκίας είναι αυτή που θα δώσει ζωή στην Ευρώπη, της οποίας η οικονομία και η δημογραφική δομή γερνούν με ταχείς ρυθμούς».

ΛΕΥΚΩΣΙΑ και Αθήνα παρακολουθούν τα όσα διαδραματιζόμενα. Αμφότερες οι κυβερνήσεις τηρούν μια στάση αρχών σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή.

ΤΗΝ ίδια ώρα, θα πρέπει, στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Λευκωσία, να παρεμβαίνουν. Να παρεμβαίνουν αποτρεπτικά, σε σχέση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας  με πρόδηλο στόχο να διασφαλισθούν τα συμφέροντα τους. Συμφέροντα, τα οποία στην περίπτωσή μας, συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. Σε αντίθεση με τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που παραβιάζουν κάθε δίκαιο.