Η ΚΥΠΡΟΣ παραβίασε τα δικαιώματα της Βρετανίδας, η οποία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ομαδικού βιασμού στην Αγία Νάπα το 2019. Αυτό, όπως έγινε γνωστό προ ημερών, αποφάνθηκε ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ΕΔΑΔ), επικαλούμενο «προκατειλημμένα έμφυλα στερεότυπα και στάσεις που κατηγορούν το θύμα» κατά τη διεξαγωγή της έρευνας.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ είχε απασχολήσει την κοινή γνώμη τότε, το 2019, αλλά και στη συνέχεια όταν βρέθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η παραπονούμενη είχε τότε κατηγορήσει 12 Ισραηλινούς για ομαδικό βιασμό. Οι αστυνομικές έρευνες κράτησαν αρκετές ημέρες ενώ μακράς διάρκειας ήταν και οι ανακρίσεις που είχε υποβληθεί. Σε κάποια φάση των ανακρίσεων η Βρετανίδα ανακάλεσε τους ισχυρισμούς της και διώχθηκε αμέσως για δημόσια για δημόσια βλάβη λόγω ψευδούς κατάθεσης ομαδικού βιασμού της από 12 Ισραηλινούς.
ΤΟ Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου αθώωσε την Βρετανίδα, μετά από Έφεσή της, επισημαίνοντας διάφορες αποτυχίες στην ερευνητική διαδικασία μετά την καταγγελία της για βιασμό. Η Βρετανίδα προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, το οποίο επιδίκασε στη γυναίκα 20.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 5.000 έρευνες για έξοδα και δαπάνες.
ΜΕΤΑ από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και διασυρμού αυτή η γυναίκα δικαιώθηκε. Δικαιώθηκε εκθέτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι θεωρούμε ανάγκη μετά και από αυτή την απόφαση, κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
ΕΠΡΟΚΕΙΤΟ για μια υπόθεση για την οποία υπήρξαν τεκμηριωμένες παρεμβάσεις από διάφορους νομικούς κύκλους για να αποσυρθεί. Η Νομική Υπηρεσία, τότε, δεν θεώρησε ότι θα έπρεπε να αποσύρει την υπόθεση.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως ο χειρισμός μιας υπόθεσης δεν αντιμετωπίζεται δογματικά. Αυτό έγινε στην προκειμένη περίπτωση. Το αποτέλεσμα; Καταδικάσθηκε και διασύρθηκε ο αδύνατος κρίκος της υπόθεσης.
ΚΑΙ τώρα; Καταδικάσθηκε και διασύρθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία. Μας ενοχλεί έντονα η εξέλιξη αυτή και η όποια παρόμοια, που διασύρει το κράτος. Και θα επιμένουμε πως θα πρέπει το κράτος να προστατεύεται και να σέβεται τα δικαιώματα των ανθρώπων.
ΒΡΕΘΗΚΕ μια νεαρή κοπέλα, 19 χρόνων τότε, να φορτωθεί μια υπόθεση στην οποία ήταν θύμα. Δεν την πίστεψαν. Δεν ήθελαν να την πιστέψουν; Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
ΕΚΤΕΘΕΙΜΕΝΟΙ, δυστυχώς, δεν είναι όσοι τότε ασχολήθηκαν με την υπόθεση και απέτυχαν. Ούτε καν τους αναζήτησαν. Το κράτος, η χώρα, είναι που είναι εκτεθειμένο. Το ΕΔΑΔ σημείωσε στην απόφαση πως το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υπόθεση «αποκάλυψε ορισμένες προκαταλήψεις σχετικά με τις γυναίκες στην Κύπρο που εμπόδισαν την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων της Βρετανίδας ως πιθανού θύματος έμφυλης βίας».