Ένας Ελληνοκύπριος δημοσιογράφος, που εδώ και μέρες δείχνει να ανέλαβε καθήκοντα δικηγόρου (με την καλή έννοια, μούχτιν δηλαδή) του Τουφάν Ερχιουρμάν και της πολιτικής ισότητας, έγραφε προχτές ότι όταν μιλά για την πολιτική ισότητα ο Ερχιουρμάν εννοεί αυτήν που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παραθέτει μάλιστα και τα ψηφίσματα.

«Ο Ερχιουρμάν», γράφει, «αυτήν εννοεί όταν μιλά για πολιτική ισότητα, εμείς τι εννοούμε όταν μιλούμε για πολιτική ισότητα…». Καλεί εδώ και μέρες τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να απαντήσει αν δέχεται την πολιτική ισότητα υπονοώντας ότι την απορρίπτει και εμποδίζει τη λύση. Μάλιστα, προχτές, είχαν στην εφημερίδα του και ρεπορτάζ με τίτλο «ενορχηστρωμένη επίθεση σε Ερχιουρμάν για την πολιτική ισότητα» κι έγραφαν ότι τις τελευταίες μέρες «διαφαίνεται συντονισμένη επίθεση -ίσως και υποκινούμενη– από Ελληνοκύπριους πολιτικούς -και όχι μόνο- παράγοντες…».

Επίθεση ενορχηστρωμένη, συντονισμένη, ίσως και υποκινούμενη. Τρομακτικά πράματα! Εμείς, πάντως, πέρα από κάποιες αναλύσεις και αρθρογραφία στον Φιλελεύθερο, με αφορμή δηλώσεις του Ερχιουρμάν και του Ακιντζί δεν είδαμε να ασχολείται κανένας άλλος. Ούτε κόμματα, ούτε πολιτικοί, ούτε άλλες εφημερίδες. Αλλά αυτοί βλέπουν ακόμα και υποκινούμενη επίθεση. Από ποιους δεν μας λένε. Ποιοι ενορχηστρώνουν, δηλαδή, και συντονίζουν αυτή την επίθεση; Ήρθαν πάλι τίποτε ξένοι εγκέφαλοι και κέντρα συνωμοσίας, που καταρτίζουν σχέδια να αλώσουν τον Ερχιουρμάν;

Είναι απίστευτο πώς επαναλαμβάνεται η ιστορία. Τα ίδια έλεγαν κι όταν ερχόταν στο προσκήνιο ο Ταλάτ, τα ίδια κι όταν ερχόταν ο Ακιντζί, τα ίδια και τώρα που έρχεται ο Ερχιουρμάν. Αλλά, ποτέ δεν απαντούν στο ερώτημα: Αν μιλάμε για την πολιτική ισότητα που προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ προς τι γίνεται η συζήτηση; Αφού σχεδόν όλοι οι Ελληνοκύπριοι πολιτικοί και ειδικά όλοι οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, την έχουν αποδεχθεί. Και ο νυν Πρόεδρος. Γιατί χρειάζεται τώρα να αρθρογραφούν με τόσο πάθος; Προφανώς θέλουν να δεχθούμε κάτι άλλο, κάτι πέρα από αυτό που προνοούν τα ψηφίσματα.

Όμως, όταν σημαίνοντες Ελληνοκύπριοι αναλυτές του Κυπριακού, αλλά και πολιτικοί, διαβεβαιώνουν ότι αυτό που ζητά ο Ερχιουρμάν είναι την πολιτική ισότητα που προνοούν τα ψηφίσματα είναι επικίνδυνη και συνειδητή παραπληροφόρηση. Διότι ο ίδιος ο Ερχιουρμάν έχει ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ποιαν πολιτική ισότητα εννοεί. «Καμία απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί στην ομοσπονδιακή δομή χωρίς την θετική ψήφο τουλάχιστον ενός Τουρκοκύπριου αξιωματούχου», είπε στις 17/2/2025. «Σε οποιαδήποτε δομή που θα δημιουργηθεί, το γεγονός ότι οποιαδήποτε απόφαση που δεν εγκρίνεται από έστω και έναν Τουρκοκύπριο εξουσιοδοτημένο επί του θέματος (δηλαδή αν πουν όχι για ένα θέμα όλοι οι Τουρκοκύπριοι εξουσιοδοτημένοι επί του θέματος), αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει πολιτική ισότητα για να μπορέσει να τεθεί σε ισχύ οποιαδήποτε απόφαση».

Είναι σαφέστατος και κατηγορηματικός ο άνθρωπος. Ας μας πουν, λοιπόν, οι Ελληνοκύπριοι δικηγόροι του σε ποιο ψήφισμα προνοείται αυτή η πολιτική ισότητα. Ας μας πουν και ποιο κράτος μπορεί να λειτουργήσει ομαλά όταν «οποιαδήποτε απόφαση» σε «οποιαδήποτε δομή» για να εγκριθεί πρέπει να έχει θετική ψήφο από έναν εκπρόσωπο της μειοψηφούσας κοινότητας.

Αυτό που περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών το 1990 όταν εξηγούσε την πολιτική ισότητα είναι ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει εξουσίες να υιοθετεί οποιαδήποτε μέτρα εναντίον μιας κοινότητας». Κι αυτό που πρότεινε η δική μας πλευράς ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό. Ότι η μία θετική ψήφος από Ε/κ ή Τ/κ να είναι απαραίτητη για τις αποφάσεις που αφορούν την κοινότητα του. Δηλαδή, αν θα ληφθεί απόφαση που αφορά την τ/κ κοινότητα να μην μπορεί να ληφθεί αν δεν υπάρχει συναίνεση από έστω και έναν εκπρόσωπο της τ/κ κοινότητας.

Αλλά ακόμα κι αν δεν καταλήξουμε σε αυτό (που δεν θα καταλήξουμε) γιατί δεν το θέτουν οι φωστήρες μας στη δημόσια συζήτηση και προτιμούν να υιοθετούν και να προτάσσουν αυτό που επιθυμεί η τουρκική πλευρά; Μήπως δεν είναι ευνοϊκό αυτό για τη λειτουργικότητα του κράτους και την προστασία αυθαιρεσιών κατά των Τουρκοκυπρίων;

Υ.Γ. Κουβέντα να γίνεται, που λένε. Διότι, το γεγονός είναι ότι ο Τατάρ πάει στη Γενεύη όχι για να κάνει διαπραγματεύσεις, λέει, αλλά για να αναπτύξει την πολιτική του για τα δύο κράτη. Τι πολιτική ισότητα και πράσινα άλογα, συζητούμε!

*Η φωτογραφία (του ΚΥΠΕ) είναι από τη νεκρή ζώνη.