ΝΕΑ φορολογική μεταρρύθμιση, 23 χρόνια μετά από την προηγούμενη, παρουσιάσθηκε από  το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κατόπιν εντολών που έλαβε από την Κυβέρνηση. Πρόκειται για μια κοινωνικού χαρακτήρα μεταρρύθμιση, που μένει τώρα να κριθεί εκ του αποτελέσματος. Μένει τώρα να αξιολογηθούν και τα νομοσχέδια, που θα κατατεθούν στη Βουλή.

ΓΙΑ να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για την πρόταση, πρέπει να αξιολογηθούν διάφοροι παράμετροι και να υπολογισθούν τα πλεονεκτήματα, που προσφέρονται. Σε ό,τι αφορά την τεχνοκρατική προσέγγιση, η Διευθύντρια του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, Έλενα Ανδρέου, ανέφερε ότι με τη μεταρρύθμιση παρουσιάζεται μια σημαντική μείωση του φορολογικού βάρους των νοικοκυριών από 63% μέχρι 82% για ένα τυπικό νοικοκυριό της μεσαίας τάξης. Τούτο αξιολογείται ως θετικό.

ΘΑ ακολουθήσει διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και ενδεχομένως να υπάρξουν διαφοροποιήσεις. Ο διάλογος δεν θα διαρκέσει πολύ, παρά μόνο μερικές εβδομάδες ( τρεις εβδομάδες όπως συναφώς αναφέρθηκε). Αναμένεται ότι μέσα από τις συζητήσεις θα υπάρξουν βελτιώσεις, εξέλιξη που θα αποβεί υπέρ των πολιτών.

ΓΕΝΙΚΑ, το σχέδιο όπως παρουσιάσθηκε, έτυχε γενικά θετικής υποδοχής. Διατυπώθηκαν, βέβαια,  επικρίσεις ενώ κόμματα και φορείς επιφυλάχθηκαν να το μελετήσουν και θα επανέλθουν για σχόλια, αξιολόγηση.

ΜΕΤΑ τις εξαγγελίες και το διάλογο που θα διεξαχθεί, αναμένεται η κατάρτιση των σχετικών νομοσχεδίων, τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως έχει αναφερθεί, στόχος είναι να υπάρξει ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ώστε από 1.1.2026 να τεθεί σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση.

ΠΕΡΑΝ των όσων θετικά αξιολογούνται, θα πρέπει να σημειωθούν και τα εξής: Εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να επηρεάζονται με οιονδήποτε τρόπο  οι πολίτες, τους οποίους τα εισοδήματα είναι και σήμερα κάτω από το όριο φορολόγησης.

ΕΠΙΣΗΣ, δεν υπήρξε οποιαδήποτε αναφορά, τουλάχιστον κατά την παρουσίαση, σε σχέση με την πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και την ενίσχυση της φοροεισπρακτικής ικανότητας του κράτους. Είναι πρόδηλο πως αυτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας. Γιατί εάν υπάρξουν δράσεις και αποτελέσματα στα δυο αυτά πεδία, τότε πολλά θα αλλάξουν. Όπως είναι γνωστό τεράστια ποσά παραμένουν ανείσπρακτα από το κράτος, την ίδια ώρα που χάνονται άλλα τόσα ως αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής.

ΕΑΝ επικεντρωθούν και σε αυτά, έχουν αποτελέσματα, τότε αυτά θα συμβάλουν και σε άλλες κοινωνικού χαρακτήρα δράσεις.