Υπάρχει εκνευρισμός και μεγάλος μάλιστα στα κόμματα της συμπολίτευσης με την Κυβέρνηση και αυτός είναι πλέον εμφανής. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις δεν άνοιξε μέτωπο μόνο με τον ΔΗΣΥ, αλλά και με τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση. Ιδιαίτερα με το ΔΗΚΟ και την ΔΗΠΑ.

Τα στελέχη των δύο κομμάτων έχουν εκφράσει τη διαφωνία και μέσα από τις δημόσιες δηλώσεις τους τους, αλλά την ίδια ώρα στο παρασκήνιο υπάρχει και μεγάλος αναβρασμός.

Ο οποίος δεν έχει κάνει μόνο με το περιερχόμενο του νομοσχεδίου για τις πολλαπλές συντάξεις και την διαφωνία που καταγράφεται με τις πρόνοιες του, αλλά έχει να κάνει, όπως πληροφορούμαστε, με την όλη διαχείριση του θέματος από πλευράς Κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει και κάτι άλλο που φαίνεται ότι πλέον ενοχλεί ιδιαίτερα τους συμπολιτευόμενους και έχει να κάνει με την τακτική που, όπως υποστηρίζεται, ακολουθεί  το Προεδρικό, τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, όσο και σε σχέση με άλλα θέματα. Αυτό το οποίο συζητείται πλέον ευρέως μεταξύ των στελεχών κομμάτων της συμπολίτευσης είναι η διαπίστωση μίας προσπάθειας από πλευράς Κυβέρνησης, να μεταφερθεί η πίεση για διάφορα ζητήματα προς την Βουλή γενικότερα και ειδικότερα προς τα κόμματα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτό το οποίο έχει καταγραφεί και συζητείται στο κομματικό παρασκήνιο είναι ότι γίνεται μία προσπάθεια από πλευράς Προεδρικού να φορτωθεί τυχόν απόρριψη του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τις πολλαπλές συντάξεις στις πλάτες των κομμάτων. «Έφεραν ένα νομοσχέδιο που δεν λύνει το πρόβλημα και δεν μπορεί να ψηφιστεί διότι εν περιπαίξιμο στο τέλος της ημέρας και θα βγουν και από πάνω αν το απορρίψουμε και να λένε στον κόσμο ότι: εμείς επήραμε νομοσχέδιο για να λύσουμε το πρόβλημα των πολλαπλών συντάξεων, αλλά τα κόμματα απορρίψαν το», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος κόμματος.

Το νομοσχέδιο για τις πολλαπλές συντάξεις είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση του νέου κύκλου διαφαινόμενης δυσαρέσκειας και έντασης των συμπολιτευόμενων κομμάτων με την Κυβέρνηση, η οποία δεν ξέρουμε μέχρι σε ποιο σημείο μπορεί να κλιμακωθεί. Αυτό μάλιστα για το οποίο γίνεται λόγος είναι ότι διαπιστώνεται ότι από πλευράς Κυβέρνησης, δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Η ανάγνωση πολλών κομματικών στελεχών της συμπολίτευσης, ιδιαίτερα στο στρατόπεδο του ΔΗΚΟ, είναι ότι η σχέση του κόμματος με την Κυβέρνηση, προκαλεί ζημιά ενόψει βουλευτικών εκλογών. «Μα λαλούμε ότι είμαστε συμπολίτευση. Καλά αν πούμε να αποχωρήσουμε από την Κυβέρνηση, πόσοι από τους Υπουργούς, που υποτίθεται εν δηκοϊκοί, θα αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα; Εκτός από τον Υπουργό Υγείας που εν αξιωματούχος του κόμματος, το πιθανότερο, να μην ακολουθήσει κανένας άλλος. Αυτό εν πρέπει να μας προβληματίσει;», σημείωνε σε συζήτηση στους διαδρόμους του ΔΗΚΟ άλλο στέλεχος του κόμματος.

Συν τοις άλλοις, αυτό το οποίο συζητείται σε γραφεία διαφόρων κομμάτων είναι μία αλλαγή επικοινωνιακής γραμμής από πλευράς κυβέρνησης. Διαπιστώνεται μία διάθεση να βγουν πιο επιθετικά όλοι από τον Πρόεδρο μέχρι τους Υπουργούς, όχι μόνο για υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, αλλά και για να συγκρουστούν, είτε με κόμματα της αντιπολίτευσης, είτε ακόμα και με κόμματα της συμπολίτευσης.

Οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ την Τρίτη, προκάλεσαν διάφορες συζητήσεις εντός και εκτός των συμπολιτευόμενων κομμάτων. «Εκεί όπου θίγονται συμφέροντα, χαλαρώνουν και οι γραμμές μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε για τις αντιδράσεις που καταγράφονται από πλευράς κομμάτων. Μία δήλωση με την οποία ουσιαστικά, ο Υπουργός Οικονομικών, τράβηξε μία διαχωριστική γραμμή  μεταξύ Κυβέρνησης και όλων των κομμάτων.

Αναφορά την οποία στα κομματικά γραφεία δεν θεωρούν τυχαία και την εντάσσουν στο γενικότερο πλαίσιο της αλλαγής πλεύσης της του κυβερνητικού στρατοπέδου η οποία κινείται πλέον στη φιλοσοφία ότι η Κυβέρνηση έχει ένα πρόγραμμα και δεν λογοδοτεί σε κανένα κόμμα. Όποιος συμφωνεί με τα κυβερνητικά νομοσχέδια ψηφίζει, όποιος διαφωνεί δεν ψηφίζει… Το ερώτημα είναι πώς θα κατανεμηθεί και το πολιτικό κόστος από την όλη ιστορία…