Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, ο εγκάθετος της Άγκυρας, Ερσίν Τατάρ, προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο ναυάγιο στην επικείμενη άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, στις 17-18 Μαρτίου, στη Γενεύη.
ΤΟ γεγονός ότι η κατοχική πλευρά θα προσέλθει με ακραίες, μαξιμαλιστικές θέσεις για λύση δυο κρατών, για διχοτομική λύση του Κυπριακού ζητήματος, είναι γνωστό. Με τέτοιες θέσεις προφανώς και δεν υπάρχουν προοπτικές για να επιτευχθεί συμφωνία ή έστω να σημειωθεί πρόοδος, να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΩΣ, ο εγκάθετος της Άγκυρας ξεκαθάρισε ότι δεν μεταβαίνει για να διαπραγματευτεί στη διευρυμένη διάσκεψη. Έσπευσε δε να εξηγήσει τη θέση του λέγοντας ότι για να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις πρέπει να υπάρχει βάση και πλαίσιο. Στηρίχθηκε δε, όπως εξήγησε, στη δήλωση των Ηνωμένων Εθνών ότι «αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κοινό έδαφος για να μπορέσουν να αρχίσουν διαπραγματεύσεις στην Κύπρο».
ΚΑΙ τι εννοεί «κοινό έδαφος»; Εξήγησε πως «για να δημιουργηθεί κοινό έδαφος πρέπει να γίνει αποδεχτή η κυριαρχία μας». Κι αυτό θα εξηγήσει, αυτός και η Άγκυρα, στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης. Τουρκία και κατοχικό καθεστώς θα μεταβούν στη Γενεύη για να εξηγήσουν το «όραμα» τους για την Κύπρο. Αυτός και είναι, ως φαίνεται, ο λόγος για τον οποίον αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.
ΓΙΑ αυτό τον λόγο συγκαλεί την άτυπη Πενταμερή ο Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού; Για να ακούσει τις εκατέρωθεν θέσεις; Για να ακούσει το τουρκικό αφήγημα για δυο κράτη; Γιατί, όμως, να ακούσει την τουρκική θέση όταν αυτή είναι εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, παραβιάζει τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του ίδιου του Διεθνούς Οργανισμού;
Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά σπεύδει προληπτικά, για να προλάβει τις όποιες προθέσεις μπορεί να έχουν τα Ηνωμένα Έθνη ενόψει της σύναξης του Μαρτίου στη Γενεύη. Και ενόψει, λοιπόν, τούτου ανενόχλητα, θέτει η Άγκυρα και την αξίωση για δυο κράτη. Παράλληλα απαιτεί- το θεωρεί δεδομένο- ότι θα υπάρξει συνέχιση της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού και των εγγυήσεων.
ΌΛΑ αυτά στην τουρκική πλευρά τα θεωρούν «κεκτημένα». Και τα θεωρούν καθώς προωθούν πολιτικές που ενώ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δεν αντιμετωπίζουν καμία αντίδραση από εκείνους που θα έπρεπε. Πρωτίστως από τα Ηνωμένα Έθνη.