Ανάμεσα στις άλλες πληροφορίες που έχουν καταβάλει τον εγκέφαλο μας (πλείστες άχρηστες) εσχάτως έχει προστεθεί και το πόσες κιλοβατώρες ρεύματος παράγουμε, πόσες μπορούν να αποθηκευτούν και πόσες καταναλώνουμε. Μια πληροφορία που πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο ότι μπορούσε να αποτελεί είδηση και ότι ήταν χρήσιμο να την γνωρίζει ο πολίτης.

Φυσικά, πριν λίγα χρόνια θα ήταν αδιανόητο πως μπορεί να μας απασχολεί τι κάνει κάποιος Μαυρίκιος, τι φοράει μια Ραμόνα, με ποιον νταραβερίζεται μια Κωνσταντίνα, που έκανε διακοπές μια Έμιλυ και άλλες πολλές άχρηστες πληροφορίες που θέλοντας και μη εισβάλλουν στο μυαλό μας.

Μέχρι πριν λίγα χρόνια ούτε καν το δελτίο καιρού μας ενδιέφερε. Ζούσαμε τις εποχές και ολίγον μας απασχολούσαν οι θερμοκρασίες. Το Χειμώνα κάνει κρύο, βρέχει, φυσά αέρας, πέφτει χαλάζι, αστράφτει και βροντά. Το καλοκαίρι κάνει ζέστη, πολλές φορές πάνω από τους 40 βαθμούς. Με αυτές τις βασικές γνώσεις πορευόμασταν.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα καιρικά φαινόμενα έχουν αποκτήσει όνομα και η έλευση τους χρωματίζεται ανάλογα. Κίτρινη προειδοποίηση, πορτοκαλί, κόκκινη… Συν τα μποφόρ, συν ο βαθμός της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, συν η ποσότητα της σκόνης. Συν πόση βροχή έπεσε ή δεν έπεσε και πόσο νερό υπάρχει στα φράγματα κι αν θα καταφέρουμε να βγάλουμε το καλοκαίρι.

Σε όλα αυτά εσχάτως προστέθηκε και η παραγωγή ρεύματος. Τόσες κιλοβατώρες παράγουμε, χρειαζόμαστε όμως τόσες. Τα ακούς, σε πιάνει άγχος, αγοράζεις κεριά και λάμπες πετρελαίου να σου βρίσκονται.

Και εκεί που σε άγχωναν οι τιμές του ηλεκτρισμού, τώρα σε αγχώνει και η επάρκεια. Όχι μόνο σε αγχώνει, νοιώθεις και ενοχή. «Σβήσε το φως», «Μην βάλεις πλυντήριο σήμερα», «Τι το θες το στεγνωτήριο, άπλωσε τα ρούχα στην απλώστρα»… Το έχουν αυτό οι κυβερνήσεις, αντί να λύνουν τα προβλήματα μεταθέτουν με κάποιον τρόπο, έμμεσο ή άμεσο, την ευθύνη στους πολίτες. Δίνουν άδειες ανέγερσης πύργων, βιλών και συγκροτημάτων αβέρτα χωρίς πρώτα να μετρήσουν: έχουμε αρκετό νερό για όλους αυτούς που θα κατοικήσουν, έχουμε αρκετό ρεύμα για να λειτουργούν ή θα μείνουν κάποιο βράδυ μέσα στον ανελκυστήρα στον 15ο όροφο;  

Το 2025 λοιπόν, ενώ μιλάμε για τεχνητή νοημοσύνη, μετράμε τις κιλοβατώρες και τις κάνουμε είδηση. Εκδίδουμε καθημερινό δελτίο κιλοβατώρων όπως το δελτίο καιρού. Σε λίγο θα προστεθεί στα δελτία ειδήσεων μαζί με τις θερμοκρασίες και τις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο (αν υπάρχει αυτό ακόμα). Με την ευγενή χορηγία της ΑΗΚ.

Δεν θέλουμε να ξέρουμε τον αριθμό των κιλοβατώρων. Θέλουμε μόνο να ξέρουμε πως αυτοί που μας διοικούν μπορούν να φροντίσουν ώστε να υπάρχει επάρκεια.