ΔΕΝ έτυχε θετικής υποδοχής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την κατάργηση των πολλαπλών συντάξεων. Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών έδειξε πως δεν πρόκειται, ως έχει το περιεχόμενο του, να προχωρήσει και να εγκριθεί. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβει υπόψη της η κυβέρνηση. Τώρα που είναι νωρίς, μπορεί προφανώς να λειτουργήσει έγκαιρα και να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις.
ΚΑΤΑ τη συζήτηση προβλήθηκαν πολλές ενστάσεις ενώ έγινε λόγος πως με αυτές τις ρυθμίσεις θα οδηγηθούμε στο τέλος «σε πολλαπλά φιλοδωρήματα». Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο όπως είναι γνωστό, συζητείται εδώ και χρόνια και φαίνεται πως συνιστά και απαίτηση της κοινωνία να δοθεί ένα τέλος. Πρόκειται για μια στρέβλωση, που επιχειρείται να αλλάξει.
ΜΕ βάση το κλίμα που διαμορφώνεται και στο κοινοβούλιο, είναι προφανές ότι η κυβερνητική πλευρά θα πρέπει να αναθεωρήσει την πρόταση της και να επανέλθει. Κι αυτό αναμένεται να καταστεί πιο ξεκάθαρο όταν θα ξεκινήσει (εντός Μαρτίου), η κατά άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.
ΟΠΩΣ σημειώνεται στο ρεπορτάζ του «Φιλελεύθερου», η κύρια διαφωνία των βουλευτών αφορά το γεγονός πως, αν και με το νομοσχέδιο μελλοντικά ρυθμίζεται η καταβολή πολλαπλών συντάξεων, ωστόσο, «από τη μια δεν επιλύεται το πρόβλημα για τους υφιστάμενους αξιωματούχους που είναι λήπτες αυτών των συντάξεων και από την άλλη φαίνεται – όπως αναφέρουν οι βουλευτές – πως δημιουργούνται κρατικοί αξιωματούχοι δύο ταχυτήτων, οι οποίοι θα απολαμβάνουν στο τέλος πολλαπλά φιλοδωρήματα, αντί πολλαπλών συντάξεων».
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα έπρεπε η εκτελεστική εξουσία να γνώριζε εκ των προτέρων τις πολλές και έντονες αντιδράσεις, που θα προκαλούνταν στην πρόταση που κατέθεσε. Και η αντίδραση των κομμάτων στη Βουλή μπορεί να ήταν αναμενόμενη αλλά είναι άποψη μας πως μεγαλύτερη φαίνεται να είναι στην κοινωνία. Οι πολίτες που βιώνουν την καθημερινότητα προφανώς και θα δεν μπορούν να θεωρήσουν πως οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν σχέση με την κοινωνική πραγματικότητα.
ΓΙΑΤΙ αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη. Οι όποιες αποφάσεις να συνδέονται με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Γιατί αυτό είναι το σωστό και τούτο αναμένει και η κοινωνία να γίνεται πάντα.
ΣΥΝΕΠΩΣ, καταγράφηκαν οι αντιδράσεις, θα αξιολογηθούν και το σωστό είναι να επανέλθει το αρμόδιο υπουργείο με διορθωτικές κινήσεις. Άλλωστε μέσα από το διάλογο ο στόχος είναι να προκύπτει καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτός δεν είναι ο στόχος;