Χθες, 3η «επέτειο» από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την κατάληψη μεγάλου μέρους των εδαφών της, τα οποία και προσάρτησε στο Κρεμλίνο με κίβδηλα δημοψηφίσματα, οι ηγέτες των Σκανδιναβικών χωρών (Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία), μετέβησαν στο Κίεβο, απλώς για να δείξουν και συμβολικά, ότι «είμαστε μαζί σας».
Θα ήθελα πολύ και οι δικοί μας ηγέτες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, να μετέβαιναν και αυτοί με τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στην Ουκρανία, ως ελαχίστη ένδειξη αλληλεγγύης σε μια χώρα που, όπως τη δικιά μας, την Κύπρο, υπέστη βάρβαρη εισβολή και ακόμα κατέχει το μισό έδαφός της.
Στις αρχές του πολέμου, πήγε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ουκρανία και δεν έχει λοξοδρομήσει ποτέ από την άνευ όρου υποστήριξη υπέρ του εκείνου που υπέστη την εισβολή και εναντίον εκείνου που την … πραγματοποίησε!
Εμείς στην Κύπρο, εάν κάναμε κάτι τέτοιο, ε θα είχαμε γκρίνιες εκ των έσω, αν όχι και έντονες διαμαρτυρίες από πολιτογραφηθέντες φίλους μας.
Πρόσωπο της Ημέρας, ο εικονιζόμενος νικητής των γερμανικών εκλογών, Φρίντριχ Μέρτς, 70 ετών, που έχει συνάψει συμμαχία με τους Σοσιαλδημοκράτες, που όμως πήραν λιγότερο από 30% –ρεκόρ αρνητικό– αλλά του φτάνει αυτό για να γίνει καγκελάριος και να κυβερνήσει την ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης. Η οποία, τα τελευταία χρόνια, στα χέρια του Σολτς έμοιαζε πελαγωμένη.
Ο Μέρτς, ψηλός, λεπτός, πάντα κουστουμαρισμένος και με στρογγυλά γυαλιά. Περιγράφεται ως ήρεμος, συγκαταβατικός και «κλασική επιχειρηματική φιγούρα»
Γεννήθηκε στην πόλη Μπρίλον της δυτικής Γερμανίας το 1955 σε μια επιφανή συντηρητική, καθολική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν τοπικός Δικαστής. Δικαστής είναι και η σύζυγος του νέου καγκελάριου, Σαρλότ.
Ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας εντάχθηκε στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, CDU, ενώ ήταν ακόμη στο σχολείο.
Σε μια συνέντευξη πριν από 25 χρόνια στη γερμανική εφημερίδα «Der Tagesspiegel» μίλησε για «μια πιο ατίθαση νιότη», όπου μεταξύ άλλων έτρεχε και έκανε σούζες με μοτοσυκλέτα!
Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», σε ένα εφηβικό πάρτι στο οποίο φέρεται ότι συμμετείχε, κατέληξε με μια ομάδα συμμαθητών να κάνουν συλλογικό κατούρημα στο ενυδρείο του σχολείου!
Άλλοι συμμαθητές απορρίπτουν το προφίλ ενός τέτοιου, «φασαριόζου» έφηβου. Πρώην συμμαθητής του σημειώνει ότι η κάπως επιθετική συμπεριφορά του στα εφηβικά χρόνια, ήταν μόνο επειδή «ήθελε πάντα να έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα».
Από τα πρώτα πράγματα που είπε όταν βεβαιώθηκε η εκλογή του, ήταν ότι ο νέος Καγκελάριος δεν θα είναι υποτακτικός στην Αμερική του Τραμπ, αντιθέτως θα αναβαθμίζει τον ρόλο της Ευρώπης ως συμμάχου, μεν, αλλά και ανεξάρτητης, ισχυρής οντότητας δε. Επίσης, δήλωσε χθες ότι θα δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεγράφημα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που τον συνεχάρη για την εκλογή του. Ο Μερτς είπε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Γερμανία. Ξέρει όμως ότι εάν συμβεί αυτό, υπάρχει εντολή σύλληψής του από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήρια για τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Γάζα. Χαρακτήρισε «παράξενη συνθήκη» το σχετικό σκεπτικό.
Πρόσωπο της Ημέρας και η ηγέτης του AfD, (Εναλλακτική για την Γερμανία), Άλις Βάιντελ, 46 ετών. Πανηγύρισε τη 2η θέση με 20,8%, και έκανε τον γύρο του θριάμβου γύρω από τους οπαδούς της. Αλλά, όπως σημειώνει και το BBC από το Βερολίνο, ακόμα και το κόμμα της ήλπιζε σε καλύτερο αποτέλεσμα και το κλίμα στα γραφεία του κόμματος ήταν «κάπως ψυχρό». Η κ. Βάιντελ έπαιξε το χαρτί του μεταναστευτικού. Είπε ότι αν γινόταν καγκελάριος θα ύψωνε έναν τοίχο «για να μην μπαίνουν ξένοι στη Γερμανία». Η ίδια μπαινοβγαίνει στην Ελβετία, όπου έχει μόνιμη κατοικία με τη σύντροφό της. Το ακροδεξιό της κόμμα AfD ήταν εναντίον του γάμου των ομοφυλόφιλων.
> Αριθμός της Ημέρας: Περισσότεροι από 150.000 Καναδοί υπέγραψαν ψήφισμα υπέρ της αφαίρεσης της καναδικής υπηκοότητας από τον Ίλον Μάσκ! Που χθες, με τα αποτελέσματα στην Γερμανία, δεν πρέπει να ήταν και πολύ ευτυχής. Ως γνωστόν, είχε υποστηρίξει θερμά το AfD της Βάιντελ.
ΦΩΤΟ: Από το BBC