Μέρες αδέσποτες!…

Έχοντας ξεπλύνει τον Πούτιν και δαιμονοποιήσει τον Ζελένσκι (δικτάτορα τον είπε, θυμηθείτε), υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία είναι υπεύθυνη για την συνέχιση του πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζει τώρα την Ευρώπη ως κάτι που θα μπορούσε να εξελιχθεί «σε υπαρξιακή απειλή».

Η αντιμετώπιση και η διαχείριση αυτής της πρόκλησης, γράφει το Bloomberg, θα πέσει αναγκαστικά στους ώμους της Γερμανίας. Καθώς, ως ο δεύτερος μεγαλύτερος, και οικονομικά, εταίρος του ΝΑΤΟ μετά την Αμερική, «η θέση και η στάση του Βερολίνου, θα καθορίσει πλέον και την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει στα ίσα τον Πούτιν».

«Ας μη ξεχνάμε ότι η Γερμανία είναι ακόμα μία ηγέτιδα δύναμη, που μετράει για το πώς θα αντιδράσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην επίθεση από το σχήμα Τραμπ-Μασκ, που «ακούει» στα αρχικά MAGA, δηλ. Make America Great Again».

Ήταν στόχος της οργής του Τραμπ για τα εμπορικά της ελλείμματα και τα γερμανικά αυτοκίνητα στους αμερικανικούς δρόμους, που θα τους φορτώσει δασμούς τώρα. Και στο Μόναχο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο αντιπρόεδρος JD Vance αποδοκίμασε ως αντιδημοκρατικές τις προσπάθειες, λέει, των Γερμανών πολιτικών να παραμερίσουν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Η αλήθεια είναι ότι η Γερμανία, που πήγε χθες στις κάλπες μέσα σε ένα πολύ οξυμένο και ζοφερό περιβάλλον, είναι οικονομικά και πολιτικά ταλαιπωρημένη. Πολλά θα εξαρτηθούν από το τί θα βγάλει η κάλπη. Κάτι που δεν γνωρίζουμε την ώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές.

Είναι μάλλον σίγουρο όμως ότι θα κερδίσει τον Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, και ότι θα συμμαχήσει με το Εργατικό SPD, αλλά το καίριο ερώτημα είναι εάν «φτάνει» αυτό για να κυβερνήσει, ή θα χρειαστεί και 3η συμμαχία…

Παρ’ όλα αυτά, πριν ανοίξουν οι κάλπες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι το κέντρο άντεχε στην πρόκληση του αντιμεταναστευτικού, εθνικιστικού κόμματος AfD που κέρδισε την υποστήριξη του Βανς και του Έλον Μασκ…

ΜΙΑ ΣΚΕΨΗ: Το να πιστεύει κάποιος ότι ξαφνικά μια μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων εργάζεται ακούραστα προς όφελος των απλών εργαζομένων, απαιτεί ένα θεαματικό επίπεδο βλακείας.

IN … MEMORIAM: Ας μη ξεχάσουμε ότι σήμερα, 24/2/2025 είναι 1097η ημέρα, 3 χρόνια ακριβώς, από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχοντας κατακτήσει εδάφη της τα οποία και κατέλαβε ως δικά της με ad-hoc δημοψηφίσματα που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν παρά μόνο από την Μόσχα και την Λευκορωσία. Την νύχτα προχθές, η Ρωσία κτύπησε την Ουκρανία με 267 ντρόουνς. Κάτι που αποτελεί ρεκόρ, από την έναρξη του πολέμου. Σύμφωνα με το Κίεβο, αποκρούστηκαν 138 από αυτά, ενώ άλλα 119 «χάθηκαν» χωρίς να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά.

Πολλά Δυτικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στοιχεία από ΕΕ και ΗΠΑ, υπολογίζουν ότι κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 100.000 ο αριθμός των Ουκρανών που σκοτώθηκαν. Η Ρωσία δεν έχει δημοσιοποιήσει στοιχεία για τις δικές της απώλειες από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ισχυρίστηκε τότε ότι είχε χάσει λιγότερους από 6.000 στρατιώτες.

Όμως, η ρωσική ιστοσελίδα Mediazona, και η Ρωσική Υπηρεσία του BBC στο Λονδίνο,  λένε ότι έχουν αναγνωρίσει τα στοιχεία και τα ονόματα περίπου 91.000 Ρώσων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί. Προσθέτοντας ότι «ο πραγματικός αριθμός πρέπει να είναι πολύ υψηλότερος».

ΦΩΤΟ: Από συγκέντρωση Ουκρανών και φίλων τους από άλλες εθνικότητες την περασμένη Παρασκευή Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσιγκτον, για τα 3 χρόνια σήμερα από την εισβολή της Ρωσίας.

ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ. Χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν το τσουχτερό κρύο για να παραστούν στην κηδεία του Χασάν Νασράλα στα περίχωρα της Βηρυτού. Σε αυτήν, το Ιράν εκπροσωπήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπάς Αράτσι και τον Πρόεδρο της Βουλής Μοχάμεντ Μπαγκέρ Καλιμπάφ.

Ο ηγέτης της Χεζμπολλάχ, 65, σκοτώθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου πέρυσι σε μια σιιτική συνοικία στο Νότιο Λίβανο, όταν η ισραηλινή αεροπορία άδειασε περισσότερες από 80 βόμβες στο στρατηγικό αρχηγείο της Οργάνωσης.

Η ταφή του Νασράλα έγινε σε ισλαμικό νεκροταφείο της πρωτεύουσας. Την ίδια μέρα, χθες Κυριακή, κηδεύτηκε στην γεννέτειρά του, στο νότιο Λίβανο, και ο Χασέμ Σαφιεντίν, εξάδελφος και διάδοχος του Νασράλα, ο οποίος δολοφονήθηκε και αυτός από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε προάστειο της Βηρυτού λίγες μέρες αργότερα.