Παρόλο που ιός είναι κι αυτός, καμία σχέση δεν έχει – για να αναφέρω ένα παράδειγμα – με τον ιό της εποχικής γρίπης. Που ξέρεις πότε περίπου θα κάνει την εμφάνισή του και λαμβάνεις, αν θες, τα μέτρα σου, φροντίζεις να περιορίσεις την έκθεσή σου σ’ αυτόν και ενισχύεις το ανοσοποιητικό σου. Μα ούτε και με κάποιον άγνωστο ιό μοιάζει.

Που θα σκάσει, σπάνια μεν, ξαφνικά δε, και θα προσλάβει με γρήγορους ρυθμούς διαστάσεις πανδημίας. Παρόλο που κι αυτός, συχνά – πυκνά, διασπείρεται ταχύτατα, προσβάλλοντας μεγάλες μερίδες του πληθυσμού.

Ο ιός του υπερπατριωτισμού είναι όπως ο οιστρικός κύκλος της γάτας. Που είναι μεν εποχιακός (τα εποχιακά πολυοιστρικά ζώα εμφανίζουν οίστρο την χρονική περίοδο που η διάρκεια της ημέρας είναι μεγαλύτερη των 10 ωρών, που στην περίπτωση της χώρας μας είναι από τα μέσα Ιανουαρίου έως και τα μέσα Οκτωβρίου) ποτέ δεν ξέρεις πόσους οιστρικούς κύκλους θα έχει μια γάτα. Διότι ο αριθμός τους εξαρτάται από το αν η γάτα θα ζευγαρώσει στον πρώτο οίστρο της περιόδου των οίστρων ή όχι. Αν ναι, τότε η γειτονιά θα ησυχάσει στους 2-3 οίστρους. Αν όμως δεν ζευγαρώνει και δεν εκτονώνεται, άστα να πάνε. Κάθε 10 με 20 ημέρες, την πιάνει νέος οίστρος. Καταλάβατε;


Εύχομαι ναι, το παράδειγμα να ήταν αρκετά διαφωτιστικό, διότι μόνο έτσι θα καταλάβετε πώς μας προέκυψε, ετεροχρονισμένα, το νέο πεδίο αναταράξεων και εδώ και τρεις ημέρες, κατόπιν έντονων αντιδράσεων που αίφνης έκαναν την εμφάνισή τους, αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων και αντιπαραθέσεων το δικοινοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Imagine. Το οποίο, ως μία προσπάθεια για καλλιέργεια συνθηκών ειρηνικής συνύπαρξης στο… απώτερο μέλλον, κτίζει γέφυρες ανάμεσα στη μαθητιώσα νεολαία, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, εκτός διδακτικού χρόνου, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες. Γιατί; Γιατί είναι «ντροπιαστικό και απαράδεκτο»!


Και λέω ετεροχρονισμένα διότι το πρόγραμμα δεν είναι σημερινό, το πρόγραμμα τρέχει, μέσω των Τεχνικών Επιτροπών, από την εποχή Αναστασιάδη και Ακιντζί. Θα πρόσθετα, μάλιστα, δίπλα από το ετεροχρονισμένα και το άκαιρα καθώς προκλήθηκε και λαμβάνει χώρα παραμονές της άτυπης πολυμερής συνάντησης υπό το ΓΓ του ΟΗΕ, που θα γίνει τον Μάρτιο, στη Γενεύη.


Ασφαλώς, και προς αποφυγή παρεξηγήσεων, διευκρινίζω ότι με το ετεροχρονισμένα και άκαιρα, δεν αφήνω οποιοσδήποτε υπαινιγμούς περί σκοπιμότητας. Κάτι τέτοια, «γιουσουφίστικα», αργά ή γρήγορα τα πιάνουν οι ευαίσθητες απέναντι στην «προδοσία» και τον «φιλοτουρκισμό» υπερπατριωτικές κεραίες. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην εντοπίσουν «ανίερες πράξεις» και τους «δοσίλογους» που υποσκάπτουν μ’ αυτές τον μακροχρόνιο μας αγώνα για «απελευθέρωση» και «επιστροφή στις πατρογονικές μας εστίες». Και τότε έχουμε… διάρκεια ημέρας μεγαλύτερη των 10 ωρών, αρχίζει ο οιστρικός κύκλος του υπερπατριωτισμού.

Ναι, μην σας ξεγελά το γεγονός ότι οι ευαίσθητες υπερπατριωτικές κεραίες είθισται να εντοπίζουν τον κώνωπα αλλά να τους διαφεύγει η κάμηλος, ότι μπορεί, για παράδειγμα, να καταπίνουν την εκχώρηση στον κατοχικό στρατό της νεκρής ζώνης της Πύλας ή και να υπερθεματίζουν με διάφορα δικολαβίστικα. Άλλο το… δίκαιο της ανάγκης. Είναι με τα υπόλοιπα, τα πιο «καθημερινά», τα «ντροπιαστικά και απαράδεκτα» που τρέφεται ο υπερπατριωτικός οίστρος.

Όπως το ποίημα σ’ ένα θεατρικό στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου, που υποτίθεται ότι περιείχε τη φράση «χέστηκα για την πατρίδα». Την είδηση για μια «ιστορία αγάπης που αναστάτωσε ολόκληρη την Καρπασία». Το «αντεθνικό περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Υπουργό Παιδείας» που σε κάποια εγκαίνια δεν έμεινε μέχρι τέλος, να ακούσει τον εθνικό ύμνο. Την απόφαση ενός 18χρονου εγκλωβισμένου να ασπαστεί τον μουσουλμανισμό. «Ετουρτζιέψαμεν», έλεγε ο ευαίσθητος υπερπατριωτισμός χωρίς να έχουν ιδέα για τα οικογενειακά δεδομένα.

«Το κρούσμα είναι μεμονωμένο», καθησύχαζαν οι «αρμόδιοι» και τα ΜΜΕ. Τη συμμετοχή της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας και συγκεκριμένα τη φωτογραφίας ενός καλλιτέχνη που απεικόνιζε μια τουρκική φρεγάτα στο λιμάνι της Κερύνειας, με πάνω της μια τούρκικη σημαία και μια φοινικιά. Τα δισεκατομμύρια που δόθηκαν για διαφώτιση, δεν έπιασαν τόπο και ο ευαίσθητος υπερπατριωτισμός ζητούσε ενημερωτική λεζάντα για το παράνομο της παρουσίας της τουρκικής φρεγάτας. Την απόφαση ενός τενίστα να μην συμμετάσχει σε αγώνα της εθνικής τένις με την αντίστοιχη της Τουρκίας, εξαιτίας του όλου βεβαρυμμένου προγράμματος αγώνων που είχε, γι’ αυτό και ο ευαίσθητος υπερπατριωτισμός ζητούσε να τους κοπούν οι χορηγίες.

Με τέτοια αναστατώνεται ο ευαίσθητος υπερπατριωτισμός. Αυτά είναι που τον βγάζουν έξω από τα ρούχα του. Όχι το μπετόν αρμέ που έριξε στην κατοχή και στην εδραίωση της διχοτόμησης.