Τα βλέμματα σήμερα ήταν στραμμένα στη Σαουδική Αραβία εκεί όπου οι έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) άκουσαν από την Αίγυπτο, παρουσία και της Ιορδανίας, το Σχέδιο του Καΐρου για τη Γάζα το οποίο ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι φιλοδοξεί να καταστήσει αντίβαρο στο Σχέδιο Τραμπ για μετανάστευση των κατοίκων της Γάζας. 

Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο Σίσι το οποίο σημειωτέον, δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα πριν τις 4 Μαρτίου όταν και θα τεθεί ενώπιον της έκτακτης Συνόδου των Αραβικών Κρατών την οποία συγκάλεσε η Αίγυπτος στο Κάιρο αποκλειστικά για το θέμα. Ωστόσο, οι βασικές πρόνοιες του σχεδίου έχουν διαρρεύσει, προφανώς από την Ντόχα, στην εφημερίδα «Al Araby Al Jadeed», ένα παναραβικό ΜΜΕ με έδρα το Λονδίνο, καταρινής ιδιοκτησίας.  

Σύμφωνα με τα όσα τουλάχιστον γράφει η εφημερίδα οι τρεις βασικοί πυλώνες είναι εξής: Πρώτον, η ανοικοδόμηση, οικιστική και σε επίπεδο υποδομών, της  Γάζας, δεύτερον, η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών – ρεύμα, ηλεκτρισμός κ.λπ – αλλά και η χρήση του περάσματος της Ράφα (με την Αίγυπτο) αντί εκείνου του Κερέμ Σαλόμ (με το Ισραήλ) από το οποία περνούν σήμερα οι προμήθειες και, τρίτον η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στις κατασκευαστικές εταιρείες της Αιγύπτου οι οποίες και θα αναλάβουν το τεράστιο έργο. Με το αζημίωτο φυσικά και μιλάμε για τεράστια κέρδη.

Το Σχέδιο της Αιγύπτου αναμενόταν να εγκριθεί σήμερα, όπως αναμένεται να περάσει και από τις αραβικές χώρες στις 4 Μαρτίου. Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια εν πολλοίς δημόσια διαβούλευση για ένα θέμα ταμπού για τους Άραβες, αδύνατο φαίνεται να εκφραστούν τα πραγματικά αισθήματα πολλών αραβικών κρατών τα οποία βλέπουν πολύ ευνοϊκά τη «λύση Τραμπ» προκειμένου να τελειώσει αυτό το ζήτημα και να μπορέσει η Μέση Ανατολή να προχωρήσει σε μια νέα εποχή, ειδικά μετά από τη ειρήνευση Σαουδικής Αραβίας – Ισραήλ και τη Συμφωνία του Αιώνα, όπως αποκαλείται.

Όμως, το στοίχημα δεν είναι η έγκριση του, έστω και απρόθυμα, από τους Άραβες. Είναι η εξαιρετικά αμφίβολη αποδοχή του από την Ουάσινγκτον ενώ το Ισραήλ, όπως είπαμε, ήδη το έχει απορρίψει θεωρώντας ότι δεν θα λύσει το πρόβλημα της δικής του ασφάλειας. Κάποιες πρόνοιες, όπως λ.χ., ο εν μέρει και όχι πλήρης αφοπλισμός της Χαμάς και η φύλαξη όσων όπλων της αφαιρεθούν σε αποθήκες που θα εποπτεύονται από Αιγύπτιους και Ευρωπαίους, θεωρούνται σκανδαλώδεις και  αδιανόητες για το Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ πιστεύει ότι είναι ζήτημα χρόνου και μόνο να αρχίσουν ξανά τα προβλήματα ενώ ότι η Χαμάς θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση αυτή για να ανασυσταθεί θα έχουμε επανάληψη αυτού που έγινε μετά την μονομερή απόσυρση του Ισραήλ από τη Γάζα το 2005. 

Το Ισραήλ δεν εμπιστεύεται την Αίγυπτο και αυτή είναι μάλλον και η εκτίμηση των ΗΠΑ. Αμφότερες οι χώρες θεωρούν ότι ο λόγος που η Αίγυπτος απορρίπτει τη μεταφορά Παλαιστινίων στο έδαφός της, πέρα από το ότι δεν θέλει να φορτωθεί τον μπελά είναι και πως επί της ουσίας το Κάιρο δεν θέλει την εξομάλυνση της κατάστασης προκειμένου με την πίεση που ασκεί στις διάφορες ομάδες να ελέγχει και ενίοτε να εκβιάζει το Ισραήλ. 

Νωπές είναι άλλωστε οι μνήμες της ανακάλυψης τεράστιων τούνελ κάτω από αδιαπέραστο τείχος που χωρίζει την Αίγυπτο και τη Γάζα, μέσα από τα οποία μεταφέρονταν ακόμα και ολόκληρα οχήματα παράνομα στη Χαμάς, μαζί βέβαια με τον οπλισμό. Η Αίγυπτος επέτρεπε αυτή την κατάσταση προκειμένου α) να χειρίζεται κάπως τη Χαμάς και β) να κρατά ήσυχη την ιδιαίτερα προβληματική στα σύνορα κοινότητα των βεδουίνων η οποία και έκανε το λαθρεμπόριο για λογαριασμό της Χαμάς.

 Όλοι ήξεραν ότι υπήρχαν τούνελ. Απλώς το μέγεθος και ο αριθμός τους ήταν που είχε σοκάρει. Και που εξηγούσε παράλληλα την ακατανόητα (τότε) οργίλη αντίδραση της Αιγύπτου στην είσοδο των Ισραηλινών δυνάμεων στο διάδρομο Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου γινόταν το λαθρεμπόριο και από όπου έμπαινε ο οπλισμός και όλα τα άλλα στη Γάζα.

Οι σχέσεις της Ιερουσαλήμ με το Κάιρο βρίσκονται στο χειρότερό τους σημείο εδώ και δεκαετίες, με την Αίγυπτο να απειλεί ακόμα με απόσυρση από τις συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ. Το Ισραήλ όμως επίσης δεν έχει πια ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην Αίγυπτο, το δε σχέδιο του Καΐρου για τη Γάζα μάλλον θα επιδεινώσει την κατάσταση αντί να τη βελτιώσει.

Η Ιερουσαλήμ διαμηνύει πως στηρίζει το σχέδιο Τραμπ, ότι έχει βαρεθεί τις καταστροφικές επαναλήψεις της ίδιας Ιστορίας και απαιτεί άμεσα διάλυση της Χαμάς και απέλαση της εναπομείνασας ηγεσίας της. Τότε και μόνο αποδέχεται να συνομιλήσει.