ΑΠΟ τον Δεκέμβριο του 2023 είχε αναφερθεί πως μπήκε στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά τον υποχρεωτικό περιοδικό έλεγχο των κτηρίων. Η συζήτηση, βέβαια, είχε ξεκινήσει χρόνια πριν. Και υπήρξαν πολλές δημόσιες παρεμβάσεις. Τι απέγινε; Υπάρχει μια στασιμότητα στο ζήτημα τούτο, χωρίς να γίνει γνωστό το γιατί. Ποιος θα μας πει τι έχει συμβεί;

Σημειώνεται ότι μόλις το 1994 υιοθετήθηκε ο αντισεισμικός νόμος και το 1999 η υποχρεωτική επίβλεψη στις οικοδομές.

ΕΙΧΕ τότε, που συζητείτο το θέμα του ελέγχου των κτιρίων, αναφερθεί πως θα επρόκειτο για ένα αποφασιστικό βήμα. Ένα βήμα για τον έλεγχο και τη συντήρηση των κτιρίων, σε μια περίοδο κατά την οποία στις πόλεις υπάρχουν πολλές οικοδομές, που δεν τηρούν τις προδιαγραφές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ συνέβη το τραγικό συμβάν με το θάνατο πενταμελούς οικογένειας στη Λεμεσό, μετά που ξέσπασε φωτιά στο σπίτι τους. Δεν γνωρίζουμε τους λόγους που προκάλεσαν την πυρκαγιά και δεν πρόκειται να προστρέξουμε  να το πράξουμε.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ συναφώς ότι πολλές φορές γίναμε μάρτυρες περιστατικών κατάρρευσης μπαλκονιών πολυκατοικιών. Οι περισσότερες περιπτώσεις συνέβησαν στη Λεμεσό. Παρόμοια περιστατικά έγιναν και σε Λευκωσία και Πάφο. Δεν είναι τοπικό το θέμα αλλά ευρύτερο.

ΤΗΝ ίδια ώρα έχουμε παρακολουθήσει περιστατικά να ξεσπούν πυρκαγιές σε κτίρια, δημόσιας χρήσης, λόγω ακριβώς των προβλημάτων που δημιουργούνται από κενά ελέγχου και την έλλειψη συντήρησης. Όλα αυτά που είναι αυτονόητα, πρέπει να γίνονται όχι κατά το δοκούν αλλά υποχρεωτικά. Πρέπει να θεσμοθετηθούν πρωτόκολλα.

ΚΑΙ δεν μπορεί, βέβαια, να ξεκινά μια συζήτηση στη δημόσια σφαίρα  μόνο μετά από τέτοια περιστατικά. Εκ των υστέρων δεν έχει πολλές φορές σημασία να συζητούνται. Το ζητούμενο είναι να λειτουργούν όλοι με πρόληψη. Για να αποφεύγονται τραγωδίες.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ επιθεώρηση και ο έλεγχος των κτιρίων είναι και επίκαιρο αλλά και διαχρονικό ζήτημα. Είναι πρόδηλο ότι μια διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικών καταλληλότητας- ΜΟΤ, κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη σε μια περίοδο κατά την οποία προδήλως υπάρχουν προβληματικά κτίρια σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Η ΚΥΠΡΟΣ διαθέτει πολλά γερασμένα κτήρια, λένε οι ειδικοί. Τούτο είναι ένα δεδομένο, το οποίο θα πρέπει να απασχολεί τους αρμόδιους.

ΚΤΥΠΑΕΙ εδώ και καιρό το καμπανάκι, που ενίοτε γίνεται συναγερμός. Το τι μπορεί να γίνει το λένε οι ειδικοί. Κι αυτοί τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο ότι χωρίς έλεγχο θα προκαλούνται δυστυχήματα.