Ενδεχομένως κάποιοι να έχουν τις απαντήσεις, αλλά ο μέσος πολίτης που δεν πολυκαταλαβαίνει τι παιχνίδια μπορεί να παίζονται, και κρίνει με βάση την κοινωνική λογική, δεν μπορεί να μην διερωτηθεί:
Είναι Φεβρουάριος, μήνας του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται αυτές τις μέρες από 20 μέχρι και 9 βαθμούς τη μέρα, ενώ τα βράδια, στο εσωτερικό και στα παράλια, λίγο πιο πάνω από το μηδέν και στα ορεινά λίγο πιο κάτω. Πολικές θερμοκρασίες δεν τις λες. Είναι απλά χειμώνας, σύμφωνα με το ημερολόγιο και την κοινή λογική. Εξ ου και η παροιμία που υπήρχε πριν την τεχνητή νοημοσύνη: «ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει, μα αν δώσει και θυμώσει μέσ’ το χιόνι θα μας χώσει». Εντούτοις, μιλάμε για πολικές θερμοκρασίες που μας αναγκάζουν να ανάβουμε θερμάνσεις και θερμάστρες με αποτέλεσμα να έχουμε ξεμείνει από ηλεκτρική ενέργεια.
Τους προηγούμενους χειμώνες, με πιο χαμηλές θερμοκρασίες που δεν ονομάζονταν Coral, πως τα βγάζαμε πέρα; Εδώ έχουν γεμίσει οι κάμποι με φωτοβολταικά και οι λόφοι με ανεμογεννήτριες, συν η ενέργεια που παράγεται με συμβατικούς τρόπους όπως γινόταν πάντοτε. Τι έχει συμβεί και εκεί που τροφοδοτούσαμε και τα κατεχόμενα με ηλεκτρική ενέργεια, τώρα χρειαζόμαστε να μας τροφοδοτούν αυτοί; Ευθύνεται λένε η επέλαση του χιονιά. Ποιου χιονιά; Αν δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε ενεργειακά τις 5-10 μέρες που οι θερμοκρασίες είναι κάτω των 20 βαθμών, τι θα κάνουμε το καλοκαίρι όταν τα 40άρια θα κρατάνε βδομάδες και μήνες κι όταν ντόπιοι και τουρίστες θα έχουν τα κλιματιστικά αναμμένα 24 ώρες το 24ώρο;
Εκτός από το χιονιά, φταίει και το ριζικό μας γιατί κάποιες μονάδες παραγωγής, λένε οι αρμόδιοι, παρουσίασαν βλάβες, ενώ κάποιες τυγχάνουν προγραμματισμένης συντήρησης. Για δες καιρό που διάλεξαν, θα μπορούσε κάποιος να πει. Συντήρηση μέσα στο χειμώνα, λες και δεν ξέρουμε πως το Φεβρουάριο, ναι μεν ανθίζουν οι αμυγδαλιές, αλλά δεν είναι άνοιξη.
Σε ένα νησί του μεγέθους της Κύπρου, με ένα εκατομμύριο κατοίκους και ηλιοφάνεια το μεγαλύτερος μέρος του χρόνου, όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν λυθεί προ πολλού. Η Κύπρος θα μπορούσε να είναι αυτάρκης σε ενέργεια, χωρίς καν να χρειαστεί να θυσιαστούν δασικές και άλλες περιοχές για να τοποθετηθούν φωτοβολταικά. Και χωρίς να πληρώνουμε πρόστιμα για ρύπους. Εδώ κλείνουμε για να προλάβουμε να βάλουμε πλυντήριο πριν πέσει ο ήλιος και επιβαρύνουμε το σύστημα. Έτσι μας συμβούλεψαν να κάνουμε. Κατά τα άλλα διανύουμε την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, του ψηφιακού πολίτη, της πράσινης οικονομίας κι όλα τα άλλα που ακούγονται ευχάριστα στο αυτί. Και τα οποία συνδυάζονται κάλλιστα με το άναμμα φωτιάς διά της τριβής δύο πετρών, άμα λάχει.