Είναι και για γέλια η κατάσταση. Μπορεί, λέει η είδηση, τις βραδινές ώρες να υπάρχει ο κίνδυνος για διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος λόγω αυξημένης ζήτησης, αλλά ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και αποσυνδέσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων για λόγους ασφαλείας του ηλεκτρικού συστήματος. Χτες πραγματοποιήθηκε αποσύνδεση φωτοβολταϊκών σε διάφορες περιοχές της Κύπρου.

Πώς τα καταφέρνουν είναι άξιο διεπιστημονικής μελέτης. Να έρθουν τίποτα εμπειρογνώμονες να διερευνήσουν τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Θα βρουν σίγουρα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όπως το άλλο με τα κλιματιστικά στα σχολεία. Εγκαταστάθηκαν, λέει, σε 12 σχολεία της Λευκωσίας αλλά δεν λειτουργούν διότι πρέπει να κάνει έλεγχο η ΑΗΚ για να γίνει η σύνδεση με τον ηλεκτρισμό. Γιατί να το κάνει, όμως; Να προσθέσει κι άλλο φορτίο, δεν την φτάνει ο κίνδυνος επάρκειας που έχει ήδη; Μα, φαντάσου τι θα γίνει αν τοποθετηθούν χιλιάδες κλιματιστικά σε όλες τις τάξεις σε όλα τα σχολεία. Αφού ο ηλεκτρισμός που παράγεται αυτή τη στιγμή τσίμα – τσίμα μας αρκεί. Αν δουλεύουν και τα κλιματιστικά στα σχολεία πώς να μην κλατάρει;

Μάλλον για αυτό τα καθυστερούν. Σιγά – σιγά, να περάσουν ακόμα καμιά πενηνταριά χρόνια μπορεί πραγματοποιηθεί η ηλεκτρική σύνδεση με την Ελλάδα ή να αποκτήσουμε μπαταρίες για αποθήκευση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά. Ή μπορεί να καταφέρουν να φέρουν φυσικό αέριο. Κάποια λύση θα βρεθεί να μην μας απειλούν κάθε τόσο ότι θα μας κόψουν το ρεύμα. Λες και φταίνε οι πολίτες που η επάρκεια παραγωγής ηλεκτρισμού είναι όσο για να ανάβουν τα φώτα…

Αν νομίζει κανένας πως δεν μιλάμε για μια μεγάλη φαρσοκωμωδία, μια ιστορία κοροϊδίας σε βάρος του λαού, να του θυμίσουμε μόνο πότε αποφασίστηκε η εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή. Δηλαδή, για να μην δουλεύει η ΑΗΚ με μαζούτ και παλιομηχανές και να πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια για τους ρύπους της.

Στις 8 Οκτωβρίου 2001 η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε η προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής. Το ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορίου Νίκος Ρολάνδης ο οποίος δήλωνε μετά από σχετική σύσκεψη ότι «το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο άρχισε να μπαίνει σε τροχιά πραγμάτωσης» και ότι «ο βασικός πελάτης σε πρώτο στάδιο θα είναι η Αρχή Ηλεκτρισμού, η οποία ετοιμάζεται ήδη για τη λειτουργία της τέταρτης μονάδας της με φυσικό αέριο». Ανακοίνωσε μάλιστα και ημερομηνία: «Τοποθετούμε αυτή τη λειτουργία περί το έτος 2006».

Ε, ακόμα είμαστε σε τροχιά πραγμάτωσης. Κι ούτε πως πέρασαν 24 χρόνια. Και 23 από τότε που ανακοινώθηκε ως τελεσίδικη η απόφαση, επίσης από τον Νίκο Ρολάνδη, τον Δεκέμβριο 2002, για δημιουργία ενεργειακού κέντρου στο Βασιλικό και κατασκευή τερματικού παραλαβής, αποϋγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Η άλλη κωμωδία είναι ότι η ΑΗΚ άκουσε τις αποφάσεις (τι άλλο να έκανε;) και επένδυσε €450 εκατομμύρια σε μονάδες παραγωγής μεικτού κύκλου, ώστε να ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο ως καύσιμη ύλη από το 2008. Και τόσα χρόνια λειτουργεί αυτές τις μονάδες με ντίζελ. Όταν και εάν έρθει το φυσικό αέριο θα έχουν αχρηστευθεί λόγω του ντίζελ (αυτό το λένε ειδικοί, όχι εγώ) και θα θέλει καινούργιες.

Να θυμίσω κι άλλα; Ότι το 2007, πριν 18 χρόνια, όταν η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου, αποφάσισε να προχωρήσει σε πρώτη φάση με πλωτή μονάδα ως προσωρινή λύση για να έρθει γρήγορα το αέριο και να αρχίσει η ΑΗΚ να δουλεύει για να μειωθεί το κόστος της και οι λογαριασμοί μας, και στη συνέχεια να κατασκευαστεί ως μόνιμη λύση η χερσαία μονάδα, ξεκίνησαν άλλοι καυγάδες στη Βουλή. Πλησίαζαν και οι εκλογές, βλέπεις. Μάλωναν για το αν θα γίνει χερσαία μονάδα στο Βασιλικό (αυτό που θα έκαναν οι Κινέζοι κι έκαναν το μισό κι έφυγαν) ή πλωτή μονάδα. Και δεν έγινε ούτε χερσαία, ούτε πλωτή για να μην μαλώνουν.

Για όλα αυτά πληρώνουν τα κορόϊδα εκατοντάδες εκατομμύρια για να τους απειλούν κι από πάνω ότι θα τους κλείσουν το ρεύμα όποτε έχει παγωνιές ή καύσωνες. Ήμαρτον.