OI Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία. Πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των συνομιλιών, στο Ριάντ της Σαουδικής Ασφαλείας, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου. Όπως συναφώς αναφέρθηκε, ήταν ο πρώτος γύρος των συζητήσεων αυτών και ότι θα υπάρξει συνέχεια.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ του Κιέβου, όπως και της Ευρώπης, προκάλεσε ανησυχία καθώς δόθηκε η εντύπωση διαμορφώνεται μια φόρμουλα, που θα προωθηθεί χωρίς να συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Ενόψει τούτου το Παρίσι έσπευσε και συγκάλεσε συνάντηση στην οποία συμμετείχαν, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας, οι επικεφαλής της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο Γάλλος Πρόεδρος συνέχισε και συζήτησε/ συζητά και με τους υπόλοιπους ηγέτες των κρατών- μελών της Ε.Ε. το Ουκρανικό, συγκαλώντας και νέα συνάντηση.
ΠΑΝΤΩΣ δυσκολευόμαστε να εξηγήσουμε τη σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης, την ώρα κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντιδράσει ενιαία. Αλλά και να λειτουργήσει ως Οργανισμός με μια φωνή. Αποτέλεσμα, πάντως, δεν υπήρξε καθώς επιβεβαιώθηκαν οι διαφορετικές προσεγγίσεις. Τούτο, όμως, δεν είναι το μείζον. Το μείζον είναι πώς θα σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Ένας πόλεμος, που χαρακτηρίζεται ως ο πιο αιματηρός από το Δεύτερο Παγκόσμιο και εντεύθεν.
ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επιχείρησε να καθησυχάσει, δηλώνοντας ότι «κανείς δεν παρακάμπτεται» και ότι ο τερματισμός του πολέμου πρέπει να γίνει αποδεκτός από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας, της Ευρώπης και της Ρωσίας, ωστόσο, υπάρχει μια καχυποψία από τους υπόλοιπους. Δίνεται η εντύπωση ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν θα συμμετέχουν, στο τέλος, όλοι οι εμπλεκόμενοι.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ, όπως ήδη έχει αναφερθεί, ο στόχος είναι ο τερματισμός του πολέμου. Κι αυτός μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Φτάνει να στηρίζεται η όποια συμφωνία στο διεθνές δίκαιο και η επόμενη ημέρα να διασφαλίζει την ειρήνη κι όχι να διαιωνίζει την ένταση και τις συγκρούσεις.
ΔΕΝ είναι προς το συμφέρον καμίας από τις δυο χώρες, της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο πόλεμος. Δεν είναι προς το συμφέρον του κόσμου όλου. Ούτε των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το γιατί ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος, ποιοι τον ενεθάρρυνα και θεωρούσαν ότι θα κέρδιζαν, είναι ένα άλλο θέμα. Δεν είναι της παρούσης.
ΘΑ επαναλάβουμε: Το μείζον είναι να τελειώσει αυτός ο πόλεμος κι αυτό θα πρέπει να γίνει αμέσως.