Τους έδιωξαν και ησύχασαν! Γιατί ήταν «πολιτικά οξύμωρο» – όπως το διατύπωσε και η Αννίτα Δημητρίου – οι υπουργοί, φορείς της εκτελεστικής εξουσίας να είναι και μέλη του κόμματος που αντιπολιτεύεται την κυβέρνηση. αλλά «η απόφαση δεν αφορά ούτε σε μέλη ημικρατικών οργανισμών, ούτε σε απλά στελέχη», ανέφερε (σύμφωνα με την είδηση του ΚΥΠΕ 15/2/2025 16:34) η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διευκρινίζοντας ακόμα ότι δεν είναι πράξη εκδίκησης.

Από το λεξικό: Οξύμωρος -η, -ο (οξύς + μωρός), αξύμωρο(ν) σχήμα, σχήμα λόγου κατά το οποίο συνάπτονται δύο λέξεις αντιφατικές που εκφράζουν όμως νόημα σωστό. Οξύμωρος: ο αντιφατικός, που οι ενέργειές ή ιδιότητές του δεν μπορούν λογικά να συνυπάρχουν, φαινομενικά μωρός πράγματι όμως λίαν ευφυής.

Μετά και τη δήλωση της Αννίτας Δημητρίου αναγκάστηκα να καταφύγω σε κάποιο λεξικό για να αντιληφθώ κι εγώ όπως οι πλείστοι γιατί επέλεξε να δικαιολογήσει την διαγραφή τεσσάρων μελών της κυβέρνησης από το κόμμα του οποίου ηγείται.

Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού με μεγάλη πλειοψηφία τέσσερα μέλη του κόμματος διαγράφονται. Αιτία, η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού η απόφαση δεν αφορά μέλη των ημικρατικών οργανισμών. Οι ημικρατικοί οργανισμοί είναι «οργανισμοί κοινής ωφελείας, κυριότερος μέτοχος είναι το κράτος και διοικούνται από συμβούλια τα οποία διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο». Στα σημερινά ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών όσοι έχουν διοριστεί είχαν προηγουμένως περάσει από το λεγόμενο «γνωμοδοτικό συμβούλιο». Εν ολίγοις, τα άτομα αυτά, εν γνώση τους επεδίωξαν να ενταχθούν στους ΗΟ οι οποίοι αποτελούν μια προέκταση της κυβέρνησης. Δηλαδή ήθελαν κι αυτοί να υπηρετήσουν την παρούσα κυβέρνηση.

Στις 15 Φεβρουαρίου 2025, σύμφωνα με την νυν πρόεδρο του ΔΗΣΥ έκλεισε «με πολιτική ορθότητα» μια «παραδοξότητα που υπήρχε και έτσι με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η πλεύση του ΔΗΣΥ».

Στις 12 Ιουλίου 2022, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου  (σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του philenews 12 Ιουλίου 2022, 19:37) είχε μια διαφορετική άποψη ως προς το θέμα των διαγραφών. Έγραφε λοιπόν η σχετική είδηση: «Τέλος στα σενάρια περί διαγραφής του Νίκου Χριστοδουλίδη έβαλε ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου ο Αβέρωφ Νεοφύτου: «Δεν είμαστε κόμμα διαγραφών. Το παίρνω πάνω μου. Ο καθένας κανονίζει την πορεία του και έχει να λογοδοτήσει στον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού», ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες του philenews, προσθέτοντας πώς το κόμμα έχει το δικό του υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές και δεν ασχολείται με άλλες υποψηφιότητες».

Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης είναι μέλος της εν λόγω ευρωπαϊκής πολιτικής παράταξης. Και η ένταξή του Νίκου Χριστοδουλίδη έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του κυπριακού αδελφού κόμματος, δηλαδή του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Το μεσημέρι της 3ης Σεπτεμβρίου 2024 ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε την συμβουλευτική ομάδα Κυπριακού στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Άννα Προκοπίου-Κοκκίδου η οποία παύθηκε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη από τη θέση της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως πριν ακόμα συμπληρώσει ένα χρόνο θητείας. Σήμερα, όλες οι πληροφορίες την φέρουν να προωθείται και για το Συναγερμικό ψηφοδέλτιο των βουλευτικών εκλογών του 2026. Ανάλογες πληροφορίες κυκλοφορούν και για τον τέως Υπουργό Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα.

Τον Δεκέμβριο του 2024 η Χριστόφορος Τριανταφύλλου επιλέγεται από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τη θέση του Γραμματέα Κυπριακού και Δικοινοτικών Σχέσεων. Προ του διορισμού του, στις προεδρικές του 2023 ήταν εκπρόσωπος του επιτελείου του Αχιλλέα Δημητριάδη. Στις 11 Μαΐου 2021 σε ανάρτησή του έγραφε σε ανάρτησή ο Χρ. Τριανταφύλλου έγραφε πως «Σε άλλη χώρα, ο κόσμος θα καταλάβαινε ότι ψήφος στο ΔΗΣΥ είναι ψήφος στη διαφθορά και ο ΔΗΣΥ…».

Προκύπτουν λοιπόν κάποιες απορίες. Πότε είναι πολιτικά οξύμωρο:

Η συμμετοχή τεσσάρων μελών ενός κόμματος σε μια κυβέρνηση ή συμμετοχή μελών ενός κόμματος στην ευρύτερη κυβέρνηση όπως εκφράζεται από του ημικρατικούς οργανισμούς; Η επιχειρούμενη ένταξη στο ψηφοδέλτιο των βουλευτικών δύο πρώην υπουργών (μη μέλη του κόμματος) που ήταν στην ίδια κυβέρνηση που συμμετέχουν ακόμα τέσσερα μέλη του ΔΗΣΥ; Η πολιτική ορθότητα των διαγραφών ή ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι κόμμα διαγραφών;  Η τοποθέτηση στην Πινδάρου κάποιου που έλεγε «ψήφος στο ΔΗΣΥ είναι ψήφος στη διαθορά»;

Αλήθεια, τι είναι μπορεί να είναι τελικά πολιτικά οξύμωρο;

(Η φωτογραφία είχε ληφθεί την ώρα που ψήφιζαν οι σύνεδροι τη διαγραφή μελών του ΔΗΣΥ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και η οποία είχε σταλεί στους Συναγερμικούς της κυβέρνησης).