Οκτώ μήνες χωρίς γενικό διευθυντή παραμένει ο ΚΟΑ. Βλέπετε, αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι αρκετό να ξεμπερδέψει από τα παιγνίδια για εξυπηρέτηση ημετέρων, που πασχίζει να παίξει αλλά συγκρούεται με τη νομοθεσία και με τα δεδομένα κάποιων υποψηφίων. Σε αυτούς τους οκτώ μήνες, ωστόσο, λειτουργεί πιθανότατα παρανομώντας, αφού οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται, κυρίως, αναφορικά με δαπάνες, δεν είναι νομότυπες. Σε αυτό το κατ’ επίφαση κράτος, όμως, ο πρόεδρος του Οργανισμού πηγαίνει στη Βουλή και αβασάνιστα λέει ότι το διοικητικό συμβούλιο το πήρε πάνω του και λειτουργεί περίπου σαν CEO! Και οι κυβερνώντες, οι οποίοι διόρισαν το δ.σ. αγρόν ηγόρασαν…
Σίγουρα δεν πρωτοτυπούμε επισημαίνοντας ότι ο τρόπος λειτουργίας του κράτους είναι περίπου καφενόβιος. Όμως, πώς να το προσπεράσουμε; Πώς να το ανεχτούμε εν έτει 2025, διαθέτοντας εδώ και δύο δεκαετίες ευρωπαϊκή ταυτότητα;
Για να αντιληφθείτε την ουσία και τη σοβαρότητα του θέματος, πρέπει να παραθέσουμε τα γεγονότα και του προσκηνίου και του παρασκηνίου. Κατ’ αρχάς, να επισημάνουμε ότι ο ΚΟΑ βρίσκεται χωρίς γενικό διευθυντή τους τελευταίους οκτώ μήνες, επειδή έπεσε στο δικαστήριο ο προηγούμενος διορισμός.
Το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού έκτοτε, άρχισε την εξέταση των υποψηφιοτήτων ώστε να προβεί σε νέο διορισμό. Επί οκτώ μήνες, όμως, αδυνατεί. Στην πραγματικότητα κωλυσιεργεί. Σε μια προσπάθεια να εξεύρει τρόπο ώστε να αποκλείσει τον θεωρητικά βασικότερο υποψήφιο. Ο λόγος; Απλούστατα, επειδή δεν πρόσκειται στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Βλέπετε, οι προεκλογικές υποσχέσεις περί αλλαγής νοοτροπίας σε αυτά τα θέματα, αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα!
Μάλιστα, για να έχετε πλήρη εικόνα των όσων διαδραματίζονται, αρκεί να υπενθυμίσουμε τι είχαμε γράψει και προ διμήνου. Ότι η διαδικασία αξιολόγησης την οποία φέρεται να ακολουθεί το δ.σ., δεν φαίνεται να συνάδει με τις νομικές γνωματεύσεις που το σώμα έχει ενώπιον του.
Συγκεκριμένα, γράφαμε ότι το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο ασκεί εποπτεία επί της λειτουργίας του ΚΟΑ, απέστειλε επιστολή μέσω του Γενικού Διευθυντή του σε όλα τα μέλη του δ.σ. του Οργανισμού. Επισημαίνει εκ νέου το περιεχόμενο της γνωμάτευσης του νομικού συμβούλου του ΚΟΑ. Στην επιστολή τονίζεται ότι “η όποια απόφαση πρέπει να συνάδει με το νομικό πλαίσιο και νομολογία του Δικαστηρίου για τέτοιου είδους θέματα και να σέβεται το δημόσιο συμφέρον και τις αρχές της χρηστής διοίκησης”.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας κοινοποιήθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα και στον Γενικό Ελεγκτή. Εύλογα προκαλείται το ερώτημα γιατί χρειάζεται να υπενθυμίσουν στο Συμβούλιο του ΚΟΑ τα αυτονόητα; Γιατί χρειάζεται να τους υποδεικνύεται ότι η απόφασή τους πρέπει να συνάδει με το νομικό πλαίσιο και να σέβεται το δημόσιο συμφέρον;
Τα πράγματα, όμως, όπως αναφέρθηκε στην αρχή του κειμένου, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά τα απεχθή παιγνίδια εξουσίας και ημετέρων. Έχουν προέκταση άκρως σοβαρότερη. Την περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια προχθές στη Βουλή ο Χάρης Γεωργιάδης (μπορεί να του ασκούμε σκληρή κριτική όπου του αξίζει, πλην όμως, στο συγκεκριμένο θέμα είναι απολύτως σωστός).
Αφού τόνισε το γεγονός ότι επί οκτώ μήνες ο ΚΟΑ δεν διαθέτει γενικό διευθυντή αλλά ούτε και αναπληρωτή (επειδή δεν υπάρχει κάποιος στον Οργανισμό που να διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα) στάθηκε στην αναφορά του βουλευτή Χρ. Σαββίδη, ο οποίος είχε πει ότι ο νυν πρόεδρος του ΚΟΑ λειτουργεί σαν CEO.
Ο Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι σε συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΚΟΑ είχε πει ότι το δ.σ. το πήρε πάνω του, εννοώντας ότι με απόφαση τους είχαν περιβληθεί με εκτελεστική αρμοδιότητα. Ο βουλευτής τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποτελεί κατάχρηση εξουσίας. Μάλιστα, σημείωσε πως εκπρόσωποι υπουργείων έχουν προειδοποιήσει περί τούτου το δ.σ. του ΚΟΑ.
Στα χέρια μας βρίσκεται επιστολή του γενικού διευθυντή του υπουργείου Παιδείας, ημερομηνίας 20-12-2024, προς τον πρόεδρο του ΚΟΑ στην οποία επισημαίνονται τα εξής: «Εν τη απουσία ελέγχοντα λειτουργού (σ.σ. γενικού διευθυντή ή έστω αναπληρωτή) οι όποιες δαπάνες έχουν διενεργηθεί δεν είναι νομότυπες και ενδέχεται να δημιουργούνται αδικήματα ποινικής ή άλλης φύσης. Ως εκ τούτου, το θέμα θα πρέπει, για παν ενδεχόμενο, να εξεταστεί από τους νομικούς συμβούλους του κράτους, προς αποφυγή οποιωνδήποτε απρόσμενων καταστάσεων».
Με απλά λόγια, ένας οργανισμός δημοσίου δικαίου, ο οποίος διαχειρίζεται δημόσιο χρήμα, παίζοντας παιγνίδια παλαιάς κομματικής κοπής και για να αποτρέψει το διορισμό κάποιου που δεν διαθέτει βούλα προεδρικού υποστηρικτή, έχει κατά προκλητικό τρόπο αφεθεί επί οκτώ μήνες στον αυτόματο πιλότο από πλευράς νομότυπου εκτελεστικού ελέγχου. Ενδεχομένως και να υποπίπτει και σε ποινικά αδικήματα. Και τι απαντούν οι διοικούντες; Ότι το έχουν πάρει πάνω τους.
Λες και το κράτος και οι νόμοι του ανήκουν σε τσιφλίκι. Το Προεδρικό; Η Κυβέρνηση; Θεατές στην πρόκληση. Μια ακόμη απογοήτευση από τον Χριστοδουλίδη!