Το σχολείο της Παλουριώτισσας θεωρείτο για χρόνια ένα υποβαθμισμένο σχολείο. Από τη μια, η ακριτική περιοχή όπου βρίσκεται, από την άλλη η σύνθεση των μαθητών με μεγάλο αριθμό να έχει αυτό που λέμε (για να είμαστε politically correct) μεταναστευτική βιογραφία, το σχολείο δεν συγκαταλεγόταν σε αυτά που θα ήθελε κάποιος (χωρίς ιδιαίτερες ευαισθησίες) να στείλει το παιδί του. Το ίδιο κι οι εκπαιδευτικοί. Μία μετάθεση εκεί σαν τιμωρία εκλαμβανόταν. Μέχρι που κάποιοι ερμήνευσαν την παρουσία τους εκεί ως πρόκληση. Το ίδιο συνέβηκε παλαιότερα και στο σχολείο της Φανερωμένης (το οποίο έκλεισε και παραμένει κλειστό), αλλά και σε σχολείο του Γερίου και σε κάποια άλλα, όπου εκπαιδευτικοί, αρχής γενομένης από το διευθυντή, αποφάσισαν κατά καιρούς να βγουν από τα καλούπια που τους θέτει το υπουργείο και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και να εφαρμόσουν δικές τους δράσεις. Τόσο στα σχολεία εκείνα, όσο τώρα και στην Παλλουριώτισσα, αποδεικνύεται πως οι μαθητές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν, θυσιάζοντας ακόμα και τα διαλείμματα τους.
Στο Λύκειο της Παλλουριώτισσας λοιπόν, τα διαλείμματα και σε άλλους ελεύθερους χρόνους, οι μαθητές κάνουν διάφορες δραστηριότητες που τους φέρνουν πιο κοντά, τους βοηθούν να αναπτύξουν δυνατότητες, να επιδείξουν ικανότητες που δυνατόν να έχουν, να δημιουργήσουν, να διασκεδάσουν, να μάθουν… Σε κάποιες δε από τις δραστηριότητες αυτές, ευπρόσδεκτοι είναι και οι γονείς.
Σε ένα σχολείο όπου πολλά παιδιά, όπως είπαμε, είναι από άλλες χώρες, οι δράσεις αυτές τους βοηθούν στην ένταξη και στη συνεργασία. Κάποια παιδιά που δεν θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν στην έκθεση και στην ανάγνωση, έχουν τη δυνατότητα να ξεχωρίσουν κάπου αλλού. Στο μάζεμα των ελιών, στη δημιουργία ενός γλυκού, στην επίλυση ενός μαθηματικού γρίφου, στη γιόγκα…
Όπως είδαμε σε σχετικά ρεπορτάζ, τόσο στο Φιλελεύθερο όσο και στον Alpha, κάποια διαλείμματα μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε ομάδες γιόγκα. Κάθε βδομάδα, μπορούν να ενδιατρίψουν στην επίλυση μαθηματικού προβλήματος. Έχει δημιουργηθεί στούντιο για συνεντεύξεις εν είδη Pod Cast, διοργανώνονται συζητήσεις (debates) ώστε να καλλιεργηθεί ο διάλογος και η κριτική σκέψη, κατά καιρούς λειτουργεί παζαράκι μεταχειρισμένων ειδών, διοργανώνεται αγώνες σκάκι, επιδείξεις ταε κβο ντο από μαθητές που έχουν διακριθεί σε αγώνες και άλλες δραστηριότητες οι οποίες μπορούν να προταθούν από τους ίδιους τους μαθητές.
Όπως έχει ήδη διαφανεί οι δραστηριότητες αυτές συμβάλλουν στη δημιουργία θετικού κλίματος και κατ΄επέκταση σε μειωμένη παραβατικότητα και βελτιωμένη απόδοση στα μαθήματα.
Δεν χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται εκατομμύρια ευρώ και χρόνια συζητήσεων. Ενδιαφέρον, θέληση, φαντασία, κέφι, όραμα χρειάζεται.