Δουλειά και ύπνο το νέο εργασιακό μοντέλο που προωθεί ο Έλον Μασκ. Στα σχέδια του η επιβολή ενός μοντέλου 120 ωρών εργασίας την εβδομάδα, σε επταήμερη βάση, δηλαδή, πάνω – κάτω 17 ώρες και 8 λεπτά ημερησίως, στο Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας (DOGE), πυροδοτώντας συζητήσεις για υπερβολική εξουθενωτική (bournout) πίεση και στον δημόσιο τομέα.
«Το DOGE δουλεύει 120 ώρες την εβδομάδα», έγραψε ο Μασκ στο X. «Οι γραφειοκρατικοί μας αντίπαλοι εργάζονται αισιόδοξα 40 ώρες την εβδομάδα. Γι’ αυτό χάνουν τόσο γρήγορα». Καλό μεν το σκεπτικό του, όσον αφορά την ασταμάτητη λειτουργία μιας υπηρεσίας, απάνθρωπο δε ως προς τον τρόπο λειτουργίας του εργασιακού καθεστώτος που οραματίζεται. Τέτοιο ωράριο ούτε στον μεσαίωνα δεν υπήρχε. Οι παπαριές λοιπόν του Μασκ οδηγούν σε ένα εργασιακό καθεστώς που μόνο οι σκλάβοι είχαν διά μέσου των αιώνων και προσβλέπει μόνο στο υπέρ-κέρδος. Προφανώς στο μυαλό του είναι 17ωρη ημερήσια εργασία με απολαβές 8ωρης. Γιατί, αν θέλει η εν λόγω υπηρεσία να δουλεύει ακατάπαυστα και είναι διατεθειμένος να πληρώνει για την 17ωρη εργασία, απλά θα μπορούσε να εφαρμόσει ωράριο με καθεστώς βάρδιας, δηλαδή, προσλαμβάνοντας το ανάλογο προσωπικό το οποίο θα εργάζεται σε ανθρώπινο ωράριο και μάλιστα, αποδεδειγμένα, με πολύ ψηλότερη εργατική απόδοση.
Από την πλευρά του, ο Ρόι Γκινάτ, CEO της Endless AI, που ανέπτυξε έναν AI βοηθό βίντεο, πιστεύει ότι οι δηλώσεις του Μασκ δεν πρέπει να ληφθούν κυριολεκτικά.
«Το να πιέζεις μια ομάδα υπερβολικά για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί σε κόπωση και burnout», δήλωσε στο Business Insider. «Πολλοί άνθρωποι», όλοι δηλαδή, «απλά δεν λειτουργούν σωστά χωρίς αρκετό ύπνο και καθώς η εξάντληση αυξάνεται, τα λάθη πολλαπλασιάζονται».
Ο ίδιος, εργάζεται 85 ώρες την εβδομάδα λέει… και που εννοείται ότι αμείβεται όσο μια ζωή και περισσότερο ο κοινός καλοπληρωμένος εργαζόμενος, είπε ότι «οι καλύτερες ιδέες του έρχονται συχνά όταν κάνει πεζοπορία με τα παιδιά του». Προφανώς μόνο αυτό προλαβαίνει να κάνει τον ελεύθερό του χρόνο. Επίσης, όσο για τις 85 ώρες που λέει…, οι εργασιακές εβδομάδες του ανά έτος είναι προφανώς κατά πολύ λιγότερες από του κοινού θνητού. Στις 120 ώρες λοιπόν, απλά δεν βλέπεις τα παιδιά σου. Απόν αππέξω του χορού, πολλά τραούθκια ξέρει.
Αναλογιστήκατε πόσοι άνθρωποι έχουν περάσει από τη Γη
Πάνω από 8 δισεκατομμύρια άνθρωποι υπάρχουν σήμερα στη Γη από τα 117 που εκτιμάται ότι έχουν ζήσει στη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας. Ο υπολογισμός δεν ήταν εύκολος και προέρχεται από το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού (PRB). Και ενώ το PRB αναγνωρίζει ότι το να βρεις ακριβώς τον αριθμό ανθρώπων που έζησαν είναι «εν μέρει επιστήμη και εν μέρει τέχνη», ακόμη και η απόκλιση μερικών δισεκατομμυρίων μας δίνει έναν αριθμό. Ενδιαφέρον στοιχείο το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση ήταν κατά μέσο όρο μόλις 10 χρόνια για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της ανθρώπινης ιστορίας. Για παράδειγμα, στη Γαλλία της Εποχής του Σιδήρου (από το 800 π. Χ. ως το 100 π.Χ. περίπου) έχει εκτιμηθεί σε μόλις 10 -12 χρόνια.
Παρόλα αυτά, το ανθρώπινο είδος άντεξε.
Η αύξηση που ακολούθησε παρά τις δυσκολίες ήταν αστρονομική –υπήρχαν μόλις 5 εκατομμύρια άνθρωποι το 8000 π.Χ., 300 εκατομμύρια το 1 μ.Χ. και 450 εκατομμύρια το 1200.