ΤΟ 1974 οι Έλληνες της Κύπρου, όσοι ζούσαν στα σημερινά υπό κατοχή εδάφη του νησιού εξαναγκάσθηκαν να μετακινηθούν διά της βίας από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Εκδιώχθηκαν στο πλαίσιο της επιβολής ενός σχεδίου εθνοκάθαρσης, που υλοποίησε η Τουρκία.
ΜΠΟΡΕΙ οι Ελληνοκύπριοι να μην μπορούν- ακόμη- να επιστρέψουν στις περιουσίες τους λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής, αλλά τα εδάφη αυτά είναι δικά μας. «Η γης δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν», όπως πολύ παραστατικά αναφέρει ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης.
ΟΙ αναφορές αυτές ισχύουν για όλους τους λαούς, όλες τις πατρίδες. Και είναι και μια απάντηση στα όσα ανέφερε ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Ντόναλντ Τραμπ, για τη Λωρίδα της Γάζας. Μια απάντηση σε μια ιδέα, σύμφωνα με την οποία, θα πρέπει να μετακινηθούν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας, να αγοράσουν την περιοχή οι ΗΠΑ και να την αναπτύξουν, να την μετατρέψουν σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής».
ΔΕΝ μπορούμε να αντιληφθούμε τη λογική αυτής της ιδέας, η οποία παρουσιάσθηκε. Μια ιδέα στην οποία επιμένει ο Αμερικανός Πρόεδρος.
ΠΩΣ μπορεί τον 21ο αιώνα να μετακινούνται, να εκδιώκονται άνθρωποι από τη γη και τις περιουσίες τους και να μάλιστα τούτο να εκφράζεται ως επίσημη θέση μιας υπερδύναμης, όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες;
ΔΕΝ έχουμε, πάντως, αντιληφθεί αυτή η πρόταση/ιδέα να έτυχε θετικής υποδοχής πλην του Ισραήλ, που για προφανείς λόγους στηρίζει την εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού από την Λωρίδα της Γάζας. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ξεκάθαρη θέση στο θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε προ ημερών ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, πάντοτε μαζί με την ΕΕ, η θέση μας είναι ενάντια στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη χώρα τους».
ΠΩΣ μπορούσε άλλωστε να έχει διαφορετική θέση η Κυπριακή Δημοκρατία, όταν η μισή μας πατρίδα είναι υπό τουρκική κατοχή; Πώς μπορούσε να ήταν διαφορετική η θέση και η στάση μας, όταν στα κατεχόμενα επιχειρούν να αλλοιώσουν τον πολιτιστικό χαρακτήρα της περιοχής που διά της ισχύος κατακρατούν από το 1974 και εντεύθεν εδάφη μας; Όταν στο πλαίσιο της επεκτατικής τους πολιτικής, μετά την εθνοκάθαρση, έχουν αλλοιώσει και τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού;
ΔΕΝ μπορούσε να ήταν διαφορετική η θέση της Κύπρου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.