Στις 26 του Γενάρη πέραν των 100,000 ανθρώπων κατέβηκαν στους δρόμους της Αθήνας (και αρκετοί άλλοι σε άλλες πόλεις) για να διαμαρτυρηθούν για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα του δυστυχήματος των Τεμπών που κόστισε τη ζωή σε 57 άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας οι οποίοι διακινούντο με τα τρένα. Η μαζική αυτή διαμαρτυρία ανάγκασε τον πρωθυπουργό της Ελλάδας να δώσει συνέντευξη και για πρώτη φορά να παραδεχτεί δημόσια (μετά από δύο χρόνια) πως τα πράγματα μπορεί να μην ήταν όπως παρουσιάστηκαν αρχικά. Πως οι υπόνοιες για το τι μετέφεραν τα τρένα χρίζουν διερεύνησης και δεν μπορεί να υποβαθμίζονται.
Τις ίδιες μέρες, σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, Μόναχο, Ανόβερο, Βρέμη, Λειψία και αλλού, πραγματοποιήθηκαν ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας. Μόνο στο Μόναχο η συμμετοχή ξεπέρασε τις 200,000. Οι διαμαρτυρίες πυροδοτήθηκαν από διαφαινόμενη συνεργασία κομμάτων του δημοκρατικού τόξου με αυτό της ακροδεξιάς (AfD) με εν αρχή νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό. «Τα δημοκρατικά κόμματα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να αντέξει το “τείχος πυρός” και να μη συνεργαστούν με την AfD στις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου» έστειλαν μήνυμα στους πολιτικούς.
Παράλληλα, στη Σερβία, μετά από σιδηροδρομικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν 15 άτομα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές, βρίσκονται στους δρόμους καθημερινά, για τρείς περίπου μήνες. Στο διάστημα αυτό παραιτήθηκε ο αρμόδιος υπουργός συγκοινωνιών, τα φιλικά προς την κυβέρνηση ΜΜΕ αναγκάστηκαν να διακόψουν τη σιωπή τους και να καλύψουν τις εκδηλώσεις και ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αν και μιλά για ξένες παρεμβάσεις, καλεί τους διαδηλωτές σε διάλογο.
Στην Κύπρο, λίγες εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του 24χρόνου Shoaib Khan που προκλήθηκε από πυροβολισμούς αστυνομικών. Η εκδήλωση ήταν ειρηνική, αλλά λίγο πριν ολοκληρωθεί συνελήφθησαν τρία άτομα κατηγορούμενα για συνθήματα που φώναζαν και χρήση τηλεφώνων για καταγραφή αστυνομικών εν ώρα δράσης. Τρεις βδομάδες μετά καλούνται ακόμα σε αστυνομικούς σταθμούς άτομα που συμμετείχαν και τους προσάπτονται κατηγορίες σχετικές με το savoir vivre των διαδηλώσεων. Οι προσκλήσεις στους σταθμούς είναι επιλεκτικές. Πρόκειται για άτομα που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δράση σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος. Ένας από αυτούς και ο Ορέστης Μάτσας, ο οποίος πριν λίγες μέρες ανάρτησε πρώτος την κατεδάφιση της οικίας Τρύφωνος βραδιάτικα. Ο Μάτσας κοινοποίησε ο ίδιος τη μεταχρονισμένη απαγγελία κατηγοριών στο άτομο του καταγγέλλοντας την αστυνομία για αυταρχισμό.
Τόσο οι συλλήψεις στην εν λόγω εκδήλωση (επί τόπου ή μετά από τρεις βδομάδες), όσο και η σύλληψη των Οζ Καραχάν και Γιώργου Τάττη, δείχνει μία προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού ώστε να μην υπάρχει αμφισβήτηση κι αντίδραση. Ωστόσο τέτοιες κινήσεις το αντίθετο επιτυγχάνουν. Σε δημοκρατικές χώρες είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών (και υποχρέωση μας) να μιλούμε και να αντιδρούμε.