ΑΥΡΙΟ Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, για να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τις διεργασίες, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε σχέση με τις προετοιμασίες ενόψει της διευρυμένης συνάντησης που θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Αλλά και τις συναντήσεις, που έγιναν. Του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και του υπουργού Εξωτερικών με τον Γ.Γ. του Διεθνούς Οργανισμού, προ ημερών στη Νέα Υόρκη.
ΠΡΟΦΑΝΩΣ και πέρα από την ενημέρωση, θα διεξαχθεί και συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων. Θα γίνουν τοποθετήσεις, που ενίοτε θεωρούνται χρήσιμες, φτάνει βέβαια να είναι τεκμηριωμένες και να συμβάλουν στην προσπάθεια για σπάσιμο του αδιεξόδου.
ΤΟ Κυπριακό είναι πάντα ψηλά στην ημερήσια διάταξη της εκάστοτε κυβέρνησης και των κομμάτων. Είναι πάντα ένα από τα βασικά θέματα κατά τις δημόσιες συζητήσεις καθώς είναι, ανεξάρτητα εάν έχει ή όχι εξελίξεις, το μείζον θέμα. Το θέμα, το οποίο συνδέεται με την επιβίωση του ελληνισμού στην Κύπρο.
ΤΟ κοινοβούλιο δεν χειρίζεται προφανώς το Κυπριακό. Όμως τα κόμματα το συζητούν σε σχέση με τη διαχείριση μέσα από το Εθνικό Συμβούλιο, παρόλο που την ευθύνη έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και ο εκάστοτε Πρόεδρος συνήθως λαμβάνει υπόψη τα όσα συζητούνται στο Εθνικό Συμβούλιο.
ΤΑ κόμματα σπάνια έχουν συζητήσει το Κυπριακό στην Ολομέλεια της Βουλής. Αυτό έγινε μια φορά τη δεκαετία του ΄90. Αναφορές γίνονται κατά τη συζήτηση του ετήσιου προϋπολογισμού του κράτους. Δεν συζητείται, όμως, ως ειδικό θέμα στην Ολομέλεια. Το Κυπριακό μπορεί να συζητηθεί κάτω από το κεφάλαιο Δ. Πρέπει δε να σημειωθεί πως δυο βουλευτές, πρώτα ο Κωστής Ευσταθίου και στη συνέχεια ο Παύλος Μυλωνάς, έχουν εγείρει το θέμα τούτο. Δεν είναι ζήτημα πρωτοβουλίας βουλευτών, αλλά συλλογικό και απόφαση όλων για να συζητηθεί το εθνικό θέμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
ΘΑ ήταν καλό, λοιπόν, έστω και τώρα να συζητηθεί. Κυρίως για να ενημερωθούν οι πολίτες για τις απόψεις των κομμάτων στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και να τοποθετηθούν σε σχέση με τα διάφορα σενάρια, που υπάρχουν και αφορούν παραλλαγές της μορφής της λύσης του Κυπριακού. Κι αυτό γιατί πολλά ακούγονται και συζητούνται, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στην περιοχή μας, διαμορφώνουν ένα ρευστό τοπίο.
ΧΩΡΙΣ να προκληθεί ζημιά, προσεκτικά και με ειλικρίνεια, το κοινοβούλιο θα μπορούσε να δρομολογήσει τη συζήτηση του Κυπριακού ενώπιον της Ολομέλειας.