Η έκρηξη στο Μαρί αποτέλεσε κομβικό σημείο εξ ου και μνημονεύεται σαν παράδειγμα εγκληματικής κρατικής κακοδιαχείρισης. Πριν το Μαρί όμως και μετά το Μαρί υπήρξαν πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις όπου ο πολίτης αφέθηκε εκτεθειμένος να παίζει κορώνα γράμματα τη ζωή του. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η λειτουργία του εργοστασίου Astrasol σε κατοικημένη περιοχή. Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα καρκίνου, τους θανάτους και την απόγνωση, κι αφού με τίποτα οι αρχές δεν αναλάμβαναν δράση για κλείσιμο του εργοστασίου, οι κάτοικοι της περιοχής κατέφυγαν στο δικαστήριο το οποίο, με μια απόφαση που κρίθηκε καταπέλτης τους δικαίωσε. Μέχρι να γίνει αυτό είχαν πεθάνει από καρκίνο πέραν των 50 ανθρώπων και άλλοι τόσοι νόσησαν.
Το αίσθημα δικαίωσης που ένοιωσαν οι κάτοικοι δεν κράτησε πολύ. Η απόφαση του δικαστηρίου η οποία καταδίκαζε εκτός από την εταιρεία και την Κυπριακή Δημοκρατία επιβάλλοντας αποζημιώσεις για κάθε θύμα, εφεσιβλήθηκε από την Εισαγγελία. Και το Ανώτατο περιόρισε την ευθύνη σε απλή οχληρία, απαλλάσσοντας κράτος και εταιρεία από οποιαδήποτε υποχρέωση. Ναι μεν δέχτηκε την ύπαρξη των αυξημένων περιστατικών καρκίνου στην περιοχή, ναι μεν τα υλικά που χρησιμοποιούντο στο εργοστάσιο θεωρούνται καρκινογόνα, αλλά για το Ανώτατο δεν στοιχειοθετείτε «αιτιώδης συνάφεια». Με άλλα λόγια, οι συγγενείς θα έπρεπε να αποδείξουν επιστημονικά την αιτία πρόκλησης του κάθε καρκίνου ξεχωριστά. Το ότι το διχλωρομεθανίο που χρησιμοποιείτο από το εργοστάσιο είναι καταχωρημένο σε διεθνείς μελέτες ως καρκινογόνα ουσία δεν κρίθηκε αρκετό.
Εκεί που ο πολίτης νομίζει πως κατάφερε να τα βάλει με το σύστημα και να βρει το δίκαιο του, αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν είναι τόσο εύκολο. Οι άνθρωποι πάλευαν για χρόνια. Η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου ήταν το 2017. Ακολούθησε η απόφαση του Ανώτατου το 2022 και φτάσαμε στο 2025 για να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα χημικά απόβλητα από τον χώρο του ανενεργού εργοστασίου. Επικίνδυνα χημικά απόβλητα τα χαρακτηρίζει ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος, ο οποίος έχει το συντονισμό της απομάκρυνσης των υλικών. Για να γίνει εφικτή η απομάκρυνση, ο καθαρισμός και η διαχείριση των αποβλήτων, έχει ανατεθεί το εγχείρημα σε ιδιώτες που ειδικεύονται στο θέμα και έχουν ληφθεί μέτρα ασφάλειας. Ο χώρος μάλιστα φρουρείται επί 24ώρου βάσεως μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Με άλλα λόγια, είναι παραδεκτό πως τα εν λόγω υλικά είναι επικίνδυνα. Πόσο μάλλον όταν τα αέρια από την επεξεργασία τους εκπέμπονται με φουγάρα στην ατμόσφαιρα και οι γείτονες τα εισπνέουν για χρόνια;
Στο Μαρί σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι. Στη γειτονιά του Άστραζολ πέθαναν από καρκίνο πέραν των 50 ανθρώπων. Οι αερόσακοι Τακάτα σκότωσαν δύο ανθρώπους. Κανένα πάθημα δεν είναι αρκετό.