Δεν φτάνει που είναι ούτως ή άλλως περίπλοκα τα θέματα ηλεκτρισμού και είναι δύσκολη η πλήρης κατανόησή τους από μη ειδικούς, μάς μπερδεύουν από πάνω και οι τεχνοκράτες.
Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Πέτρου, είπε χθες, στη Βουλή, ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της εγκατάστασης ΑΠΕ, δηλαδή φωτοβολταϊκών.
Ίσως η αναφορά αυτή να ήταν ένα απόσπασμα ευρύτερων δηλώσεων του κ. Πέτρου, αλλά αυτό έπαιξε στα κανάλια, αυτό γράφτηκε στις ιστοσελίδες.
Αν όντως μόνο μέσω των φωτοβολταϊκών μπορεί να μειωθεί η τιμή του ρεύματος, θα πρέπει να μας εξηγήσουν οι αρμόδιοι γιατί δεν μειώθηκε η τιμή του ρεύματος τα τελευταία χρόνια που έχει εκτοξευτεί η εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών; Πιο φθηνό ρεύμα είχαμε -η μάζα- πριν τα φωτοβολταϊκά πάρκα, παρά σήμερα. Είναι σύμπτωση; Τι φταίει; Μόνο το επιπρόσθετο κόστος των ρύπων;
Μα και για το κόστος των ρύπων μάς έλεγαν ότι θα καταποντιστεί αν το παίρναμε απόφαση να εμπιστευτούμε τα φωτοβολταϊκά. Και το κάναμε, αλλά ο βραχνάς των ρύπων ξεπερνά τα 200 εκατ. τον χρόνο. Και εκεί που αναθαρρήσαμε λίγο μέσα στο 2024, βλέποντας τις τιμές ανά τόνο ρύπων να πέφτουν στα 65-70 ευρώ, το 2025 ξανασκαρφάλωσαν πάλι πάνω από τα 80-85 ευρώ.
Και γιατί ενώ τα πράγματα γίνονται χειρότερα, ως προς τις τιμές, την επάρκεια, την ισορροπία του συστήματος, εξακολουθούν να μας λένε κάποιοι ειδικοί πως η λύση του προβλήματος είναι η εγκατάσταση ακόμα περισσότερων φωτοβολταϊκών, με τα σημερινά δεδομένα; Πώς γίνεται την περασμένη εβδομάδα να συζητείται μέρα νύχτα η αυξημένη περικοπή ενέργειας από φωτοβολταϊκά, λόγω μεγάλης παραγωγής και χαμηλής ζήτησης και αυτή την εβδομάδα να μας λένε πως μόνο αν μπουν και άλλα φωτοβολταϊκά θα πέσει η τιμή; Ποια τιμή να πέσει, αφού το μόνο βέβαιο είναι πως θα έχουμε αύξηση στην ενέργεια που θα περικόπτεται ή αύξηση στην τιμή μέσω κόστους αποθήκευσης – απωλειών, κλπ;
Πολύ πιθανό αυτό που ήθελε να πει ο κ. Πέτρου ήταν πως μόνο αν αυξηθεί η διείσδυση της ενέργειας από φωτοβολταϊκά στο μείγμα της ΑΗΚ είναι δυνατό να μειωθεί -κατά τι- η τιμή της κιλοβατώρας για τους οικιακούς καταναλωτές και τις μικρές – μεσαίες επιχειρήσεις. Θα έπρεπε να το πει όσο πιο εύληπτα γινόταν.
Για να γίνει κατανοητό πως δεν είναι τα φωτοβολταϊκά, γενικά και αόριστα, που ίσως ρίξουν τις τιμές, αλλά τα φθηνά φωτοβολταϊκά. Υπό προϋποθέσεις και κάτω από αυστηρή ρύθμιση. Η ενέργεια από φωτοβολταϊκά, ελλείψει πραγματικού ανταγωνισμού, δεν μπορεί να είναι φθηνή όταν παράγεται από ιδιώτες και φτάνει στους καταναλωτές μέσω ιδιωτών μεσαζόντων. Εδώ μάς υπερχρεώνουν με τις μπανάνες οι μεσίτες, όπως καταγέλθηκε με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Καταναλωτών, θα μας τη χαρίσουν με το ρεύμα, με όλες αυτές τις παραμέτρους που καθορίζουν παραγωγή-προμήθεια-μεταφορά-διανομή-κόστος-κέρδος; Το είπε και ολόκληρος Ντράγκι. Παράγουν φτηνά και πωλούν ακριβά τα φωτοβολταϊκά για τον πολύ κόσμο.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ίσως ένα διαφορετικό σύστημα εμπορίας της ενέργειας από φωτοβολταϊκά. Ο μόνος οργανισμός που πωλεί υπό αυστηρό ανεξάρτητο έλεγχο και με προκαθορισμένο ποσοστό απόδοσης (μετά που θα λειτουργήσουν οι επενδύσεις του), κάτω από 4,6%, είναι η ΑΗΚ. Και αν θέλουμε να αξιοποιήσουμε την πιθανότητα να έχουμε φθηνότερο ρεύμα μέσω των φωτοβολταϊκών, πρέπει να καταλήγει στην ΑΗΚ, με διαγωνισμούς ή πλαφόν όσο το δυνατό περισσότερο από το ρεύμα από φωτοβολταϊκά. Και πάλι τα αποτελέσματα δεν προβλέπεται να είναι εντυπωσιακά, για πολλούς λόγους που αφορούν την ίδια την τεχνοτροπία και τις ιδιαιτερότητές της, την εποχικότητα στη ζήτηση και άλλα.
Και είναι επίσης περίεργο πολλοί τεχνοκράτες -ακόμα χειρότερα οι πολιτικοί- τη μια μέρα να μας λένε για περισσότερα φωτοβολταϊκά και την άλλη μέρα να μας λένε πως θα σωθούμε μόνο όταν έρθει φυσικό αέριο. Άσπρο – μαύρο. Το βέβαιο είναι πως χωρίς φυσικό αέριο θα συνεχίσει αυτό που ζούμε. Αν δεν γίνει χειρότερο. Πολύ λίγοι ελπίζουν πως η ανταγωνιστική αγορά θα δώσει ουσιαστικά χαμηλότερες τιμές κατά μέσο όρο. Οι οικιακοί καταναλωτές ελάχιστες ελπίδες έχουν να δουν σοβαρή εξοικονόμηση. Για τους οικιακούς καταναλωτές, είναι όντως μια ελπίδα η έλευση φυσικού αερίου, ώστε αν μη τι άλλο να μειωθεί η επιβάρυνση από τους ρύπους και να βελτιωθεί η αποδοτικότητα μονάδων της ΑΗΚ ή και της PEC.
Αλλά και πάλι, θαύματα εν έτει 2025;