Η ΣΥΝΤΟΜΗ παραμονή της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, δεν διαφοροποίησε τις εκατέρωθεν θέσεις, πλην όμως φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό. Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, έσπευσε πάντως, να ανακοινώσει πρώτος ότι η διευρυμένη συνάντηση αναμένεται ότι θα γίνει στις 17-18 Μαρτίου στη Γενεύη.

ΤΟΥΤΟ προφανώς είναι μια κίνηση προς τα εμπρός. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα προκύψουν αποτελέσματα από αυτή την άτυπη σύναξη. Το θέτουμε τούτο ενόψει του γεγονότος ότι ο Τατάρ δημοσίως δήλωσε, «ότι μπορούμε να μιλήσουμε και να συζητήσουμε οποιοδήποτε θέμα μαζί τους, αλλά φυσικά οι απόψεις μας παραμένουν οι ίδιες. Γιατί τελικά υπάρχουν δύο πλευρές στην Κύπρο, δύο κυρίαρχοι λαοί, δύο κράτη».

ΑΥΤΑ είπε ότι τα έχει αναφέρει και στην κ. Ντι Κάρλο. Δεν γνωρίζουμε τι του έχει απαντήσει. Κανονικά θα έπρεπε η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού να τον παραπέμψει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και στα ψηφίσματα.

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, επανέλαβε και τη θέση του για την υιοθέτηση των τριών Α. Δηλαδή απευθείας εμπόριο, πτήσεις και διεθνείς επαφές. Κοντολογίς ζητά εκ προοιμίου αναγνώριση της αποσχιστικής οντότητας.

ΜΕ αυτή τη θέση θα προσέλθει η κατοχική πλευρά στην άτυπη Πενταμερή. Και αυτό προδικάζει και το αποτέλεσμα. Με αυτή τη θέση μόνο η παράταση του αδιεξόδου μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Η Λευκωσία, όπως ασφαλώς και η Αθήνα, δεν θέτουν απαιτήσεις πέραν των όσων περιγράφονται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή είναι και η βάση των διαπραγματεύσεων, την οποία επιχειρεί συστηματικά και μεθοδευμένα να ανατρέψει η κατοχική Τουρκία.

ΣΕ αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας ο πρώτος που θα έπρεπε κανονικά να ορθώνει την αντίθεση του θα πρέπει να είναι ο Διεθνής Οργανισμός. Ο Γενικός Γραμματέας, η Αναπληρώτρια Γ.Γ., η οποία άκουσε, όχι για πρώτη φορά και διά ζώσης την κατοχική θέση. Θα πρέπει να απαντήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Να μην είναι μόνο η ελληνική πλευρά που αντιτίθενται.

ΠΑΡΟΛΑ αυτά θεωρούμε πως θα πρέπει η άτυπη Πενταμερής Διάσκεψης να έχει αποτέλεσμα. Όχι στη βάση των όσων επιχειρεί η κατοχική πλευρά να πετύχει, να επιβάλλει.

ΑΛΛΑ ένα αποτέλεσμα, που θα οδηγεί στην επίτευξη συμφωνίας, που θα είναι βιώσιμη και λειτουργική, δημοκρατική. Οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε.