Θα διορίσουν τώρα και μια Επιτροπή η οποία θα ετοιμάσει μελέτη για τις ανάγκες της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και του τρόπου λειτουργίας της. Διότι, από λάθη σε λάθη έγινε κωμική η Υπηρεσία μας.
Κάποτε δεν είχαμε καθόλου. Μετά είχαμε τον Μάριο Ματσάκη μόνο του και μας άνοιξε τα μάτια για να μάθουμε τι είναι και τι κάνουν οι ιατροδικαστές. Έτσι στήθηκε μια υπηρεσία, αυξήθηκαν οι ιατροδικαστές αλλά αυξήθηκαν και τα προβλήματα. Λόγω υποστελέχωσης, λένε. Μπορεί να είναι κι αυτό. Εξάλλου, σε όποια υπηρεσία της κρατικής μηχανής γίνονται ματσαράγκες τα ρίχνουν όλα στην υποστελέχωση.
Λες και όταν ένας ιατροδικαστής κάνει αυτοψία και δεν βλέπει ότι ο νεκρός που εξετάζει έχει σφαίρα στο σώμα του φταίει η υποστελέχωση. Τέλος πάντων, το ερώτημα είναι άλλο. Γιατί επιμένουν στις επιτροπές και τις μελέτες; Αφού ποτέ δεν εφαρμόζουν όσα τους υποδεικνύουν. Ούτε καν όταν προέρχονται από εμπειρογνώμονες που φέρνουν από το εξωτερικό και τους πληρώνουμε ένα κάρο λίρες.
Να ρωτήσω τι εφάρμοσαν από τις μελέτες που έγιναν πριν χρόνια για το κυκλοφοριακό ή είναι άδικος κόπος; Πόσα χρόνια να μας λένε για τραμ, που θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας. Και εντάξει, το τραμ έχει πολλές δυσκολίες. Αλλά, οι μονοδρομήσεις, για παράδειγμα, δεν έχουν δυσκολίες. Έδωσαν δεκάδες χιλιάδες σε μελέτες ξένων για το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας και όλες έδειξαν ως εύκολη λύση τις μονοδρομήσεις. Από την Έγκωμη και από τη Δευτερά μέχρι το Καϊμακλί είναι τρεις, τέσσερις δρόμοι. Όλο ευθεία σχεδόν. Πώς γίνεται να μην έχουν γίνει ακόμα μονοδρομήσεις;
Θα ήταν έστω μια κάποια προσπάθεια, αφού αυτό είπαν οι μελέτες να κάνουμε. Αλλά, κόλλησαν όλοι να κάνουν διαλέξεις για τις δημόσιες συγκοινωνίες, να κάνουν μελέτες, να τις εξαφανίζουν, να κάνουν άλλες… Ο πλανήτης φτάνει όπου νάναι στα ιπτάμενα αυτοκίνητα, που δεν θα χρειάζονται δρόμους κι εδώ μιλάμε ακόμα για λεωφορειολωρίδες και κυκλοφοριακό κομφούζιο σε πεντέξι δρόμους μερικών χιλιομέτρων. Μονοδρόμησαν την Καλλιπόλεως ως έξοδο από τη Λευκωσία κι όσο πλάτος άφησαν για τα αυτοκίνητα άφησαν διπλάσιο για τους πεζούς. Λες και όλη μέρα κινούνται χιλιάδες πεζοί στην Καλλιπόλεως.
Μήπως εφαρμόστηκαν οι μελέτες για την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης; Εδώ να δεις! Έφεραν εμπειρογνώμονες από τη Βρετανία. Μετά άλλους από την Ιταλία. Μετά άλλους από την Ελλάδα. Αλλά, τελικά αποφάσισαν τα κόμματα. Έγραψαν κανονικά τους εμπειρογνώμονες κι έκαναν εκείνο που τους βόλευε τοπικά αλλά κομματικά. Τώρα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν βοηθά όσο χρειάζεται για να δουλέψει σωστά η μεταρρύθμιση. Φταίει η κυβέρνηση και όχι εκείνοι που ψήφισαν τους νόμους και τους κανονισμούς.
Δεν είναι θέμα μελετών, λοιπόν. Είναι θέμα να λαμβάνουν αποφάσεις εκείνοι που μπορούν να αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και να είναι αποφασιστικοί για να τα λύνουν. Όχι εκείνοι που απλώς αρέσκονται στο σόου. Και παρόλο που δεν μου αρέσει το λιβάνισμα, πρέπει να πω το εξής: Η μόνη μεταρρύθμιση που εφαρμόστηκε και δούλεψε είναι το ΓεΣΥ. Γιγάντια μεταρρύθμιση. Και δούλεψε επειδή συγκυριακά είχαν την ευθύνη, πρώτα ο Γιώργος Παμπορίδης και μετά ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ως υπουργοί Υγείας. Οι οποίοι πήγαν κόντρα και στο δικό τους κόμμα που κυβερνούσε και συνεργάστηκαν με το ΑΚΕΛ της αντιπολίτευσης όταν διαπίστωσαν πως το κόμμα τους ήθελε άλλα από αυτά που έλεγαν οι μελέτες και οι εμπειρογνώμονες (θυμάστε το πολυασφαλιστικό και το μονοασφαλιστικό;). Το ζητούμενο είναι εκείνοι που αναλαμβάνουν την ευθύνη να την αναλαμβάνουν πραγματικά, όχι να μασούν τα λόγια τους και να κρύβονται πίσω από τις επιτροπές και την ολιγωρία.
Όταν, ας πούμε, η Αστυνομία κρίνει ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι επικίνδυνος (στο ΓΣΠ) και ζητά να διεξαχθεί χωρίς μετακίνηση φιλάθλων αλλά απορρίπτεται από την ΚΟΠ, χρειάζεται ένας αρμόδιος υπουργός να πιάσει την ΚΟΠ από τον λαιμό. Τρόπος του λέγειν. Να της πει, τέλος πάντων, τελεσίδικα ότι δεν θα στείλει τους αστυνομικούς σε αυτό τον αγώνα κι ας τον προστατεύσει η ΚΟΠ. Γίνεται, ας πούμε, να έχει το ΓΣΠ 110 κάμερες και την προηγούμενη του αγώνα να μας λένε ότι οι 30 δεν δουλεύουν καθόλου;
Αποφασιστικότητα χρειάζεται, οι διαβουλεύσεις, οι μελέτες, οι επιτροπές τελειώνουν κάποια στιγμή.