Ασθενής περιμένει εδώ και δύο μήνες τη θεραπεία του, γράφει η συνάδελφος Μαριλένα Παναγή. Όπως εξηγεί, ο εν λόγω ασθενής, ενώ υπέβαλε αίτημα για εξιδεικευμένη θεραπεία (την αναγκαιότητα της οποίας δεν αποφάσισε ο ίδιος αλλά γιατροί που τον παρακολουθούν) αναμένει έγκριση. Όπως και πολλοί άλλοι που βρίσκονται σε λίστα αναμονής. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς, άτομα με σπάνιες ασθένειες. Κι ενόσω αναμένουν η κατάσταση κάποιων ενδεχομένως να επιδεινώνεται. Κι ο ΟΑΥ απαντά: Δεν έχουμε επαρκές προσωπικό ώστε να εξετάζονται άμεσα τα εκατοντάδες αιτήματα που υποβάλλονται από ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση. Συμμερίζεται μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του, την αγωνία των ασθενών, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Φαντάσου τώρα να χρειάζεσαι άμεσα θεραπεία, να εξαρτάται ίσως και η ίδια η ζωή σου από αυτό και να σου λένε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, χρειαζόμαστε προσωπικό…». Την ίδια απάντηση θα πάρεις και από τους ΕΟΑ και από το Κτηματολόγιο και από την Πολεοδομία και από όποια (σχεδόν) κυβερνητική υπηρεσία αναμένεις κάτι: «Δεν προλαβαίνουμε, δεν είμαστε αρκετοί, χρειαζόμαστε επιπρόσθετο προσωπικό, η αίτηση σας θα εξεταστεί όταν έρθει η σειρά σας και όταν μπορέσουμε…».

Η δημόσια υπηρεσία της Κύπρου θεωρείται μία από τις πιο πολυπληθείς σε αναλογία πληθυσμού, ωστόσο μόνιμη επωδός σε οποιοδήποτε παράπονο του πολίτη είναι πως «δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό». Σε ένα τόπο του ενός εκατομμυρίου υπάρχουν γύρω στους 55,000 δημόσιους υπάλληλους εκ των οποίων οι 23,000 στελεχώνουν τη δημόσια υπηρεσία (οι υπόλοιποι είναι εκπαιδευτικού, αστυνομικοί και στρατιωτικοί). Όταν ήρθε η τρόικα στην Κύπρο θεώρησε τους αριθμούς αυτούς υπερβολικούς, μειώθηκαν, πάλι επανήλθαν αλλά οι δουλειές των πολιτών πάλι δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν.

Και σε οπουδήποτε άλλο θέμα να κάνεις υπομονή (αν και εξαντλείται μετά από μήνες ή και χρόνια αναμονής). Στην υγεία όμως; Από την 1η του Γενάρη οι αρμοδιότητες της Επιτροπής Ονομαστικών Αιτημάτων για τα εξειδικευμένα φάρμακα μεταφέρθηκαν από το υπουργείο Υγείας στον ΟΑΥ, ο οποίος όπως λέει ήταν ήδη λειψός σε προσωπικό. Μήνες προηγουμένως είχε αιτηθεί για 25 λειτουργούς και 15 βοηθούς, οι θέσεις όμως παραμένουν παγοποιημένες παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και παρά τον επιπλέον φόρτο εργασίας που προέκυψε με τη μεταφορά της εξέτασης των αιτημάτων αυτών. Υπεύθυνο για αυτό, για την αποπαγοποίηση των θέσεων, είναι το υπουργείο Οικονομικών. Ο ασθενής όμως, ο όποιος πολίτης, δεν νοιάζεται για το ποιος έχει την ευθύνη. Αυτό που ζητά είναι να εξυπηρετείται σύμφωνα με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του και σε λογικό χρόνο. Ειδικά αν πρόκειται για θέματα υγείας.