Αν κάποιο άτομο πήγαινε ΧΘΕΣ να εισαγάγει όχημα από την αλλοδαπή, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα το έκαναν φύλλο και φτερό πριν δώσουν τη σχετική έγκριση καταλληλότητας και κατ’ επέκταση κυκλοφορίας του στον δρόμο. Όμως, από την άλλη όψη, ως καθαρόαιμος Κύπριος ο ιδιοκτήτης θα τα έβαζε μαζί τους γιατί ψάχνουν ψύλλους στα άχυρα και θα κινούσε γη και ουρανό να βρει το μέσον εκείνο το οποίο θα μεσολαβούσε για να κλείσουν τα ματάκια των λειτουργών. Κι αν το πρόσωπο είναι νομικό και δη με μεγάλη κοινωνική αναγνώριση τότε μέχρι και νομοθεσίες θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν ή έστω να αφήσουν κάποιο παραθυράκι για να αερίζεται… που λέμε ο νόμος ή το πιο σύνηθες, όπως ανέφερα και πιο πάνω, να κλείσουν κάποια ματάκια.

Το νόημα της εισαγωγής αντικατοπτρίζει μια νοοτροπία και που προφανώς δεν υπάρχει καμία διάθεση από την απαλλαγή της. Από τη μια το εγιώ εν τζιαι και από την άλλη το ρουσφέτι. Σε υποθέσεις που σκανδαλίζουν και προκαλούν αγανάκτηση και οργή σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, για να καθησυχάσουν τα πνεύματα, συστήνονται οι λεγόμενες ερευνητικές επιτροπές οι οποίες καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Εμπειρικά, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται άνθρακας ο θησαυρός και ο χρόνος κατευνάζει τις αντιδράσεις και πάμε παρακάτω…

Με αφορμή το μπάχαλο που επικράτησε με τους ελαττωματικούς αερόσακους takata, ο υπουργός Μεταφορών σύμφωνα με τον «Φ», προτίθεται να ζητήσει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαπίστωση λανθασμένης διαδικασίας που ακολουθείται σε σχέση με την ανάκληση μεταχειρισμένων οχημάτων. Ο κ. Βαφεάδης κατέληξε στην εν λόγω απόφαση μετά από συζήτηση που έγινε στο Υπουργικό Συμβούλιο για το θέμα των ελαττωματικών αερόσακων και τη διαπίστωση ότι το Τμήμα Οδικών Μεταφορών άφησε αποκλειστικά την ευθύνη των ανακλήσεων στους διανομείς των αυτοκινήτων χωρίς να συμφωνηθεί η διαδικασία λήψης στοιχείων επικοινωνίας των ιδιοκτητών των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Εν πάση περιπτώσει, έχω και μια απορία και θα την υποβάλω υπό μορφή δημοσκοπικής ερώτησης: Τι πιστεύετε για το αποτέλεσμα της έρευνας;

Και μια δεύτερη απορία: Δύο από τις αντιπροσωπείες χρεώνουν διοικητικά έξοδα, όπως τα αποκαλούν, για την ανταλλαγή των ελαττωματικών αερόσακων σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα εισαγωγής από τρίτες χώρες. Τα παραθυράκια που λέγαμε… Το γνωρίζουν αυτό οι κατασκευάστριες εταιρείες τους; Όσον αφορά την εισαγωγή μεταχειρισμένων οχημάτων, σε ποια υπηρεσία εναπόκειτο ο έλεγχός τους; Άλλωστε το κράτος εισπράττει εκατομμύρια από την εισαγωγή οχημάτων. Ποια η ευθύνη του;

Καταληκτικά, ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η διοικητική έρευνα η οποία πήγε πίσω από το 2010, -15 ολόκληρα χρόνια- όταν υιοθετήθηκαν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις ανακλήσεις και το 2017 εξεδόθη εγκύκλιος από το ΤΟΜ. Με βάση λοιπόν την εγκύκλιο για οχήματα για τα οποία δεν υπάρχει ευρωπαϊκή έγκριση τύπου, δηλαδή αυτά που εγγράφονται στην Κύπρο ως μεταχειρισμένα και προέρχονται από τρίτες χώρες, τα οποία είναι της αντίστοιχης μάρκας που ο διανομέας του κατασκευαστή αντιπροσωπεύει ή διανέμει, δεν φέρουν ευθύνη οι εισαγωγείς των καινούργιων οχημάτων. Ωστόσο, με την εγκύκλιο αυτή δεν έχει ανατεθεί η ευθύνη για την ενδεχόμενη ανάκληση σε άλλο φορέα. Εν ολίγοις, δόθηκε «συγχωροχάρτι» στους αντιπροσώπους των κατασκευαστών και η ευθύνη αφέθηκε σε «αυτόματο πιλότο»!

Όσον αφορά τη διευθέτηση για την επιδιόρθωση του προβλήματος, να πούμε ότι είναι ικανοποιητική και μένει να δούμε αν θα προλάβουν οι εν λόγω εταιρείες να αντικαταστήσουν τους προβληματικούς αερόσακους μέσα από τον χρόνο που έχει δοθεί.