Τη δημιουργία ενός Γυναικείου Ανεξάρτητου Εθνικού Παρατηρητηρίου Ισότητας, από τις γυναικείες ακτιβιστικές οργανώσεις, με αποστολή να μεσολαβεί μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και των γυναικών που θέλουν να καταγγείλουν άσκηση βίας ή σεξισμό εναντίον τους, αλλά και να προβάλλει στη δημόσια σφαίρα τις υποθέσεις αυτές, εισηγήθηκε η Αργεντούλα Ιωάννου πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων. Μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο της ημερίδας που οργάνωσε το Γυναικείο Κίνημα της ΠΟΓΟ με τίτλο «Σεξισμός: η νομοθεσία και οι πολιτικές που εφαρμόζονται για αντιμετώπιση του», στις 30 Ιανουαρίου 2025 στη Λευκωσία, τόνισε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία για τον σεξισμό, δεν γίνεται σεβαστή ούτε καν από την Αστυνομία, που είναι εντεταλμένη να την εφαρμόζει και να προστατεύει τις γυναίκες θύματα σεξισμού.

«Μια γυναίκα που θα πάει στην Αστυνομία να καταγγείλει σωματική ή ψυχική βία ή σεξισμό σε βάρος της, θα ακούσει απαξιωτικά και υποτιμητικά σχόλια από αστυνομικούς και θα πέσει σε ένα τοίχο αμφισβήτησης», είπε χαρακτηριστικά. Μετέφερα τα λεγόμενα της σε δύο αξιωματικούς της Αστυνομίας – ένα άνδρα και μια γυναίκα – που μου είπαν ότι «δεν αποκλείεται να υπάρχουν τέτοιες κακές συμπεριφορές από αστυνομικούς, όμως, είναι άδικο να γίνεται τέτοια ισοπέδωση και γενίκευση. Δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό ότι συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο, όλοι οι αστυνομικοί. Σίγουρα δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί ευαισθητοποιημένοι, όμως βελτιώθηκαν πολύ τα πράγματα, διερευνούμε τέτοιες καταγγελίες και η κουλτούρα στο Αστυνομικό Σώμα – όπου τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί αρκετές γυναίκες – αλλάζει προς το καλύτερο».

 Σε κάθε περίπτωση, ο καθημερινός σεξισμός, «ένστολος» ή όχι, είναι συχνά, μια δύσκολα αναγνωρίσιμη κατάσταση, ακόμα και από τους πιο συνειδητοποιημένους από εμάς. Γιατί όπως είπε στη συζήτηση και ο πρόεδρος του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών Άριστος Τσιάρτας, «όχι μόνο είναι κανονικοποιημένος, αλλά πολλές φορές μπορεί να έχει υπόγειες και φαινομενικά αθώες εκφάνσεις, όπως αθώα σεξιστικά ανέκδοτα και σχόλια». Πρόσθεσε ότι «αυτά είναι η κορυφή του παγόβουνου, αλλά από κάτω βρίσκεται η ευκολία, οι νοοτροπίες, οι παγιωμένες αντιλήψεις και τα επιχειρήματα που τοποθετούν την γυναίκα σε υποδεέστερη θέση και διαιωνίζουν τις έμφυλες ανισότητες».