ΕΙΝΑΙ εκπληκτικό το τουρκικό θράσος. Θέλει η κατοχική δύναμη να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιχειρεί αναβάθμιση τις σχέσεις της, το ζητά αυτό διακαώς, πλην όμως θέτει όρους. Ζητά αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, που σημαίνει μεγάλο οικονομικό όφελος για την Τουρκία, ωστόσο, αρνείται να ευθυγραμμισθεί με το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης.

ΚΑΙ όχι μόνο αρνείται να ευθυγραμμισθεί, αλλά αντίθετα, ζητά από την Ένωση να αλλάξει δομές και τρόπους λειτουργίας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών με προηγούμενη υπηρεσία στις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας του ( ΜΙΤ), Χακάν Φιντάν, δήλωσε προ ημερών ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, την οποία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει μπορεί να μπλοκάρει» την (ευρωπαϊκή) ατζέντα της χώρας του. Αναφερόταν στην ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία το πρώτο εξάμηνο του 2026, και ενόψει τούτου ζήτησε να αναθεωρηθούν οι μηχανισμοί λήψης αποφάσεων της Ε.Ε.! Κοντολογίς, απαιτεί από την Ένωση να αλλάξει δομή και διαδικασίες, για να μην έχει ρόλο και λόγο η Κυπριακή Δημοκρατία. Για να μην… μπλοκάρει εν πολλοίς την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε.

ΑΝ κι αυτό έπρεπε να γίνεται. Δηλαδή η χώρα, της οποίας εδάφη βρίσκονται υπό κατοχή από την Τουρκία, θα έπρεπε να μπλοκάρει κάθε βήμα της κατοχικής δύναμης προς την Ευρώπη. Δεν το πράττει ενόψει του γεγονότος ότι θέλει να αξιοποιήσει τις συγκυρίες και να καταστήσει την πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. ως καταλύτη και για το Κυπριακό. Η Λευκωσία αξιοποιεί το πεδίο της Ένωσης. Κατάφερε να διασυνδέσει το Κυπριακό με τα ευρωτουρκικά. Εξ ου άλλωστε και η έντονη τουρκική αντίδραση όπως αυτή που διατύπωσε προ ημερών ο Χακάν Φιντάν.

ΕΝΟΧΛΕΙ την κατοχική πλευρά, επειδή η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ενοχλεί επειδή εκ των πραγμάτων η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε κάθε της βήμα προσέγγισης με την Ε.Ε.

Η ΑΓΚΥΡΑ δείχνει με τη συμπεριφορά της τη νοοτροπία και την  αντίληψη της για τις διεθνείς σχέσεις. Έχει ανάγκη και θέλει να προσεγγίσει την Ε.Ε., αλλά πολεμά ένα κράτος-μέλος. Λογικά θα έπρεπε να οικοδομήσει καλές σχέσεις με την Κύπρο, που αυτό θα σημαίνει επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό και να χρησιμοποιήσει τούτο για τα ευρωτουρκικά.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ δύναμη δεν είναι της λογικής της συνεννόησης. Είναι της λογικής της είσπραξης δώρων. Της λογικής να υποτάσσει γείτονες και λαούς. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε.