Σήμερα είναι η 489η μέρα από την σφαγή της Χαμάς την 7η Οκτ. 2023, που πυροδότησε την επόμενη μέρα τον πόλεμο στην Παλαιστίνη και στην Μέση Ανατολή. Χθες, η δήλωση του Τραμπ, μετά τη συνάντηση του με τον Νετανιάχου στην Ουάσιγκτον, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναλάβουν τα ηνία στη Γάζα και να εγκαταστήσουν τους Παλαιστίνιους αλλού, έκανε πολλούς να σχολιάσουν στα σόσιαλ μίντια «δεν μπορεί να είναι στα καλά του».
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μετατρέψουν τα παλαιστινιακά εδάφη σε «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής», αφού πρώτα επανεγκατασταθεί αλλού όλος ο τωρινός πληθυσμός της πόλης. Κάνοντας αυτή την δήλωση, ο Νετανιάχου δίπλα του σαν να χαμογελούσε πλατιά.
Ο δε προβοκάτορας που μονίμως ελλοχεύει εντός μου, διασκέδασε με την ιδέα ότι ο Τραμπ είναι πράγματι άξιος και ικανός να μετατρέψει όλο τον κόσμο, ακόμα και την Γάζα και την Ουκρανία σε Ντίσνεϊλάντ!
«Εμείς στην Ευρώπη δεν ξεχνάμε ότι οι Καναδοί πολέμησαν στο πλευρό μας, και πολλοί έχασαν και τη ζωή τους για να απελευθερώσουν την ήπειρό μας. Τώρα, μπροστά στην τρέλα του Τραμπ, η ΕΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό του Καναδά! Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο η ένταξη (του Καναδά) στην ΕΕ να μην είναι επάνω στο τραπέζι.» – Γκι Φερχόφσταντ, Βέλγος ευρωβουλευτής, πρώην Πρωθυπουργός, από τις πιο δυναμικές, και λογικές φωνές των Βρυξελλών διαχρονικά.
Το 2019, ο τότε 95 ετών Τσάρλι Μάνγκερ, (1924-2023), Αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας χαρτοφυλακίου στην Νεμπράσκα, που αρχικά παρήγαγε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, υπό τη διαχείριση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Ουόρεν Μπάφετ, επιστήθιου φίλου του, μοιράστηκε σε μία συνέντευξη Τύπου την φιλοσοφία του όσον αφορά το προσωπικό που προσλάμβανε: «Προτιμώ εκείνον που ξέρει τα όριά του, παρά κάποιον που δεν έχει όρια».
Τότε, ο δημοσιογράφος τον ρώτησε «ακόμα και εκείνους που υπερεκτιμούν τις δυνατότητες τους;». Απάντησε, «μάλλον πρέπει να έχεις κατά νου τον Ίλον Μασκ». Και ακούστηκαν γέλια από τους παρευρισκόμενους. (ΥΓ: Τότε, ο Μασκ δεν ήταν αυτός στον οποίο μετεξελίχθηκε τώρα…).
Ο Μάνγκερ πρόσθεσε ότι δεν θα προσλάμβανε ποτέ έναν άνθρωπο που έχει υπερβολική αυτοπεποίθηση και που νομίζει πως τα ξέρει όλα. Κι από την άλλη, πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάς κάποιον που υπερτιμά τον εαυτό του».
Από την άλλη όμως, μπορεί να πει κάποιος ότι η Ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι μερικοί από τους πιο επιτυχημένους ανθρώπους είναι εκείνοι ακριβώς που δοκίμαζαν και ξεπερνούσαν τα όριά τους.
Ο Ίλον Μασκ, ναι, μπορεί να μην ήταν «η ιδανική πρόσληψη» τότε για τον Μάνγκερ, αλλά ας μην υποτιμήσουμε το γεγονός ότι έφτιαξε την Tesla, το SpaceX και την Neuralink, ποντάροντας ακριβώς σε κάτι που πολλοί άλλοι θεωρούσαν αδύνατο.
Σκέψη της Ημέρας, που μπορεί να «εμπεριέχει» και τον Μασκ, αλλά και αρκετούς ακόμα, πολύ επιτυχημένους, που γνωρίζω με το ίδιο σύμπτωμα: τον ναρκισσισμό. Τον οποίο ο μέγας Γερμανο-αμερικανός ψυχολόγος και ψυχαναλυτής Ερικ Φρομ, (1900-1980), περιγράφει ωραιότατα στο βιβλίο του «Η Τέχνη του Είναι»:
«Ο ναρκισσισμός είναι ένας προσανατολισμός στον οποίο όλα τα ενδιαφέροντα και το πάθος κάποιου απευθύνονται στο δικό του άτομο: το σώμα, το μυαλό, τα συναισθήματα, τα ενδιαφέροντα του. Για τον νάρκισσο, μόνο αυτός και αυτό που τον απασχολεί είναι απολύτως αληθινά. Αυτό που είναι «έξω», αυτό που αφορά τους άλλους, είναι αληθινό μόνο με μια επιφανειακή αίσθηση αντίληψης… Είναι ο κόσμος…. Δηλαδή, είναι αληθινό για τις αισθήσεις κάποιου και για τη διάνοια του αλλά δεν είναι αληθινό με μια βαθύτερη έννοια, για το συναίσθημα ή την κατανόησή μας. Γνωρίζει, στην πραγματικότητα, μόνο το τι βρίσκεται έξω, στο βαθμό που τον επηρεάζει. Ως εκ τούτου, δεν έχει αγάπη, συμπόνια, λογική, αντικειμενική κρίση. Ο νάρκισσος έχει χτίσει έναν αόρατο τοίχο γύρω του. Είναι τα πάντα, ο κόσμος είναι ένα τίποτα. Ή μάλλον: Αυτός είναι ο κόσμος.» (Από τον τοίχο του facebook της ψυχοθεραπεύτριας Αννίτας Λουδάρου).
Εικονογράφηση: Νάρκισσος