ΑΛΛΑΓΕΣ στον εκλογικό χάρτη θα επιφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο βρίσκεται ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικό. Πρόκειται για μια σειρά νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου, που έχουν κατατεθεί (13 νομοσχέδια και 47 προτάσεις νόμου). Αναμένεται δε να αρχίσει ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων, μαραθώνιων συνεδριάσεων ώστε να ολοκληρωθεί η όλη προσπάθεια τον ερχόμενο Μάιο, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2026.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως εάν, για παράδειγμα, υιοθετηθούν προτάσεις για βουλευτές επικρατείας, για οριζόντια ψηφοφορία, για θέσπιση ορίου θητειών για τους βουλευτές, που έχουν συζητηθεί και στο παρελθόν, προφανώς και θα αλλάξουν πολλά. Θα επέλθουν ανατροπές, καθώς αυτό μπορεί να προσφέρει νέα δεδομένα στο εκλογικό γίγνεσθαι. Αλλά, ταυτόχρονα, οι αλλαγές αυτές θα μειώσουν, για παράδειγμα, την αποχή. Δεν μπορεί κανείς να το αναφέρει τούτο με βεβαιότητα, αλλά θα πρέπει να αξιοποιούνται εργαλεία τα οποία λειτουργούν υπέρ των προσπαθειών για ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις εκλογές. Σημειώνεται ότι η ψήφο στα 17 που κατατέθηκε ως νομοσχέδιο από πλευράς Κυβέρνησης, όπως και η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, θεωρούνται καινοτομίες.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως όλα θα εξαρτηθούν από τις αλλαγές που θα υπάρξουν. Δηλαδή, θα εξαρτηθεί απόλυτα από το ποια νομοσχέδια και προτάσεις νόμου θα εγκριθούν σε νόμο από τη Βουλή καθώς τα κόμματα βρίσκονται πλέον ενώπιον διαμόρφωσης ενός νέου σκηνικού, το οποίο θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν.

ΘΑ υπάρξουν, ούτως ή άλλως αλλαγές. Στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον Μάιο του 2026, θα υπάρξει αύξηση του εκλογικού σώματος ( συν 92.000). Σε περίπτωση που θα εγκριθεί η επιστολική ψήφος αυτό θα σημαίνει αύξηση των ψηφοφόρων του εξωτερικού.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η εκλογική διαδικασία πρέπει να εκσυγχρονίζεται καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς. Γι αυτό άλλωστε και κατά περιόδους προωθούνται αλλαγές σε νομοθετικό επίπεδο.

ΤΟ στοίχημα πάντα είναι να διευκολύνονται οι διαδικασίες. Να διευκολύνονται καθώς τα τελευταία χρόνια βιώνουμε μειωμένη προσέλευση των πολιτών στις κάλπες. Κι αυτό έχει να κάνει πρωτίστως με την απαξίωση του πολιτικού, κομματικού συστήματος από τους πολίτες.

ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ πως θα γίνουν εκείνες οι αλλαγές, που θα εκσυγχρονίσουν τη διαδικασία αλλά και να ενισχύσουν τη συμμετοχή. Η συμμετοχή ενισχύει  και τη δημοκρατία. Κι αυτό είναι το ζητούμενο.