Πριν από ένα και πλέον χρόνο προέκυψε για πρώτη φορά το πρόβλημα με τους ελαττωματικούς αερόσακους Takata. Στην πορεία, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε ότι δεν ήσαν απλώς ελαττωματικοί αλλά και ότι μπορεί να μετατραπούν ανά πάσα στιγμή σε θανατηφόρους. Εδώ και 5-6 μήνες, το θέμα έγινε μέρος της καθημερινότητας των πολιτών. Περνώντας από χίλια μύρια κύματα, κάποια στιγμή πριν από μερικούς μήνες, τέθηκε για πρώτη φορά η ημερομηνία σταθμός: 3 Φεβρουαρίου. Εκείνη τη μέρα ορίστηκε από την Κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό ότι θα εκδοθούν τα διατάγματα με τα οποία θα ακινητοποιηθούν χιλιάδες οχήματα. Όλους αυτούς τους μήνες, χιλιάδες πολίτες ανέμεναν ξεκαθάρισμα της υπόθεσης για να ξέρουν τι θα πράξουν με τα οχήματά τους. Φευ… Η 3η Φεβρουαρίου είναι μεθαύριο.

Ο αρμόδιος υπουργός και οι κρατικές υπηρεσίες συνεχίζουν με εκνευριστικό τρόπο να επαναλαμβάνουν την έκδοση διαταγμάτων με τα οποία θα ακινητοποιηθούν χιλιάδες οχήματα. Μάλιστα, χθες, προστέθηκε στις δηλώσεις του Αλέξη Βαφεάδη ότι τα διατάγματα δεν θα αναφέρονται μόνο στους αερόσακους. Θα αφορούν και διάφορες άλλες ανακλήσεις, που μπορεί να αφορούν τις ταπετσαρίες, το καθρεφτάκι του οδηγού, το χερούλι της πόρτας και άλλα. Μόνο την μπογιά του οχήματος δεν ξέρω αν θα κρίνουν επικίνδυνη!

Τι συνεπάγεται αυτό; Ότι εκεί που βρίσκονταν σε αγωνιώδη αναμονή μόνο όσοι έχουν στο όχημά τους αερόσακους Takata, τώρα την ίδια ανησυχία και αγωνία θα έχουν χιλιάδες άλλοι οδηγοί. Ίσως και όλοι. Αφού το νέο αυτό φρούτο τίθεται με μια γενικόλογη αναφορά, χωρίς διευκρινήσεις και ειδικές αναφορές.

Πρόκειται για μια πολιτική διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος, που δυστυχώς, μόνο με ερασιτέχνες που στήνουν την πραμάτειά τους σε πάγκους σε πλατείες μπορεί να συγκριθεί. Ούτε καν κάποιο τριτοκοσμικό κράτος δεν θα επιδείκνυε τόση επιπολαιότητα και τόσο ερασιτεχνισμό.

Συνολικά τα οχήματα τα οποία βρίσκονται στον κατάλογο προς ανάκληση ανέρχονται σε 82.000 σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη. Μέχρι σήμερα, όμως, μόνο δύο εταιρείες είχαν προβεί σε δημόσια ανακοίνωση για ανάκληση οχημάτων. Η μια αφορούσε περίπου 11.000 οχήματα και η άλλη περίπου 10.000. Τουτέστιν, υπάρχουν ακόμη 61.000 οχήματα τα οποία θα ανακληθούν.

Ούτε που τους πέρασε από το μυαλό ότι αυτή η αριθμητική αναφορά θέτει σε αγωνιώδη αναμονή πολύ περισσότερες χιλιάδες ιδιοκτήτες οχημάτων. Κυρίως, όμως, δεν φαίνεται να τους απασχολεί τι θα ακολουθήσει την όποια δημοσιοποίηση διαταγμάτων την ερχόμενη Δευτέρα. Τι πανικός θα προκληθεί και πόσα προβλήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τόσες χιλιάδες άτομα.

Έστω και την υστάτη, η στήλη στέλνει αγωνιώδες μήνυμα στους αρμοδίους. Αν τα διατάγματα δεν συνοδεύονται από επαρκή χρονικό περιθώριο για ανάκληση και, κυρίως, για αντικατάσταση των ελαττωματικών αερόσακων και άλλων προβληματικών ανταλλακτικών προτού ακινητοποιηθούν, τότε θα προκληθεί χάος.

Οι πολίτες όταν αγόραζαν τα οχήματα δεν γνώριζαν τι είναι οι Takata. Ούτε πως είναι θανατηφόροι. Ούτε και ότι βρίσκονταν στο αυτοκίνητό τους. Το κράτος και η πολιτεία δεν τους ενημέρωσαν ποτέ. Μόλις πρόσφατα μάθαμε ότι το 2018 το αρμόδιο τμήμα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα αλλά δεν το έπραξε. Διέταξαν έρευνα… Καμία έρευνα, όμως, δεν λύνει τα καυτά προβλήματα του κόσμου.

Τους λένε ότι θα ακινητοποιηθούν τα οχήματά τους παρά το ότι δεν ευθύνονται για το πρόβλημα. Τους λένε ότι θα ακινητοποιηθούν παρά το ότι έχει λεχθεί από επίσημα χείλη ότι στο εμπόριο δεν υπάρχει επαρκής αριθμός αερόσακων για να αντικαταστήσουν τους ελαττωματικούς. Ή ότι δεν θα είναι τόσο απλό να παραγγελθούν και να φτάσουν εγκαίρως τόσες χιλιάδες. Κράτος και πολιτεία τους αφήνουν εκτεθειμένους.

Έστω και τώρα, παραμονή των διαταγμάτων, έστω για μια φορά, ας λάβουν υπόψη τα προβλήματα τα οποία θα επωμιστούν οι πολίτες χωρίς οι ίδιοι να φέρουν την παραμικρή ευθύνη. Ό,τι πρέπει να γίνει καλώς να γίνει. Αλλά χωρίς να πνίξουν ξανά τους πολίτες.