Τα τελευταία χρόνια όλο και πιο πολλοί Κύπριοι επιλέγουν την Ολλανδία για σπουδές. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί προσφέρει μία μεγάλη γκάμα προγραμμάτων σπουδών στην αγγλική γλώσσα, ενώ τα δίδακτρα είναι πολύ χαμηλά. Και φυσικά δεν είναι μόνο Κύπριους που προσελκύει. Έχει πλέον μετατραπεί σε ένα πολύ δημοφιλή προορισμό για σπουδές κι αυτό βοηθά την χώρα σε διάφορους τομείς, κυρίως της οικονομίας.

Στην Κύπρο, την ίδια ώρα που οι στατιστικές λένε πως έχουμε πωλήσει μεγάλο μέρος της εδαφικής μας επικράτειας, εν είδει χωραφιών, σπιτιών, διαμερισμάτων, ξενοδοχείων, ολόκληρων οικιστικών και τουριστικών συγκροτημάτων, ιατρικών κέντρων, λιμανιών και ότι άλλο πουλιέται, προειδοποιούμε με επανάσταση αν τολμήσει το πανεπιστήμιο να προσφέρει κάποια προγράμματα στην αγγλική γλώσσα. Θα κινδυνέψει η ελληνικότητα μας, η γλώσσα μας, ο πολιτισμός μας, η ύπαρξη μας. Και δεν μιλάμε για μετατροπή του δημόσιου πανεπιστημίου σε αγγλόφωνο, αλλά για εισαγωγή προγραμμάτων στην αγγλική για προσέλκυση ξένων φοιτητών και εισαγωγή αποφοίτων από αγγλόφωνα σχολεία (πράγμα που ήδη γίνεται σε πολύ περιορισμένο αριθμό). 

Υπουργείο Παιδείας, δημόσια πανεπιστήμια, μερίδα βουλευτών και φοιτητών (ΠΟΦΕΝ) τάσσονται υπέρ του σχετικού νομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη όπως αυτό προχωρήσει τάχιστα και ψηφιστεί καθώς θεωρούν πως είναι πολύ σημαντικό για τα δημόσια πανεπιστήμια (για τη διεθνοποίηση και την ανταγωνιστικότητά τους) να προσφέρουν αγγλόφωνα προγράμματα.

Από την άλλη, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φοιτητών (ΦΕΠΑΝ) και άλλη μερίδα βουλευτών θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα αποτελέσει πλήγμα στο Δημόσιο Σχολείο, δημιουργώντας μαθητές δύο ταχυτήτων. Με άλλα λόγια, στην αντίληψη αυτών που διαφωνούν, οι θέσεις θα καταλαμβάνονται από μαθητές των αγγλόφωνων ιδιωτικών και θα μένουν απέξω οι μαθητές του δημοσίου. Ωστόσο αυτό μπορεί να ελεχθεί ανάλογα με τις θέσεις που θα προσφέρονται και ανάλογα με τις διαδικασίες εισδοχής. Θα υπάρχουν επίσης δίδακτρα ώστε να είναι εν πολλοίς αυτοχρηματοδοτούμενα. Ήδη, όπως αναφέραμε, ένας μικρός αριθμός γίνεται δεκτός με GCE και σίγουρα τα προβλήματα του δημόσιου σχολείου δεν πηγάζουν από το γεγονός αυτό. Η Ολλανδία δε, που έχει από χρόνια εισάξει προγράμματα στην αγγλική, συγκαταλέγεται στις χώρες με τα καλύτερα επίπεδα εκπαίδευσης. Οι πολίτες εξακολουθούν να μιλούν τη γλώσσα τους, έχοντας παράλληλα ευχέρεια σε άλλες γλώσσες χωρίς να νοιώθουν πως απειλούνται από την επέλαση της αγγλικής. Λαοί με αυτοπεποίθηση δεν φαντασιώνονται κινδύνους από παντού.

Αυτή την στιγμή η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, απειλεί να κλείσει τα σχολεία αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Πριν λίγους μήνες γονείς και εκπαιδευτικοί εμπόδισαν την εφαρμογή προγράμματος βοήθειας και επανένταξης μαθητών. Η εκπαιδευτική πολιτική καθορίζεται από το ποιος φωνάζει περισσότερο;