Μπορεί κάποιος να πει πως οι αποφάσεις επιτροπών και επιτρόπων, όσο αυστηρές και να είναι, από τη στιγμή που δεν έχουν κάποια πρακτική δέσμευση, δεν σημαίνουν και πολλά. Ωστόσο, σε εποχές σαν αυτές που ζούμε, όπου η λογική πολλές φορές χάνεται μέσα στην πολλή συνάφεια του λόγου, η όποια κατευθυντήριος γραμμή για να μην χάσουμε εντελώς τον μπούσουλα, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ως τέτοια κρίνεται και η ανακοίνωση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την περίφημη τηλεοπτική εκπομπή στον Alpha με φιλοξενούμενο τον πρώην ποδοσφαιριστή Κώστα Μαλέκκο και παρουσιάστρια την Χριστιάνα Αριστοτέλους.
Στην εν λόγω εκπομπή ακούστηκαν ακραίες απόψεις κατά των γυναικών μέχρι και ότι πως ο άντρας δικαιούται ακόμα και να σκοτώσει τη γυναίκα σε περίπτωση που αυτή τολμήσει να ζητήσει διαζύγιο. Κι όλα αυτά ανάμεσα σε γελάκια και χωρίς να αποτελούν έκπληξη. Εκ των υστέρων, μετά από αντιδράσεις και εμπλοκή (;) της αστυνομίας, υπήρξε προσπάθεια να αποδοθεί το όλο πράγμα σε χιούμορ και αιφνιδιασμό από μέρους της παραγωγής.
Η Επιτροπή ωστόσο δεν το είδε σαν αστείο. Έκρινε ότι το περιεχόμενο αποτελεί σαφέστατο παράδειγμα κανονικοποίησης του σεξιστικού λόγου. Δεν δέχτηκε επίσης το στοιχείο του «δεν ήξερα». «Η ίδια η δημοσιογράφος/παρουσιάστρια αναφέρει επί λέξει ότι «την προηγούμενη φορά που σε είχα, χρειάστηκε να κόψω το μισό περιεχόμενο για να παίξω τη συνέντευξη», επιβεβαιώνοντας πως γνωρίζει ότι ο λόγος του είναι καταδικαστέος και παραβιάζει γραπτούς και άγραφους νόμους», αναφέρει η Επιτροπή υποδεικνύοντας ταυτόχρονα πως το απαράδεκτο, όπως το χαρακτηρίζει, περιεχόμενο της συνέντευξης διαφημιζόταν επί μέρες προηγουμένως από τον σταθμό.
Για αυτό και θεωρεί χωρίς αμφιβολία συνειδητή την ενέργεια των συντελεστών της εκπομπής και του καναλιού να μεταδώσουν «το απαράδεκτο περιεχόμενο της συνέντευξης». «Στη ζυγαριά της τήρησης της δημοσιογραφικής δεοντολογίας από τη μια, και της επιλογής αυτούσιας μετάδοσης της συνέντευξης από την άλλη, προφανώς βάρυνε η δεύτερη επιλογή, και μόνο κριτήριο φαίνεται να ήταν η αυξημένη τηλεθέαση», σημειώνει η Επιτροπή. «Το μαρτυρούν τόσο το διαφημιστικό τρέιλερ όσο και το μοντάζ, με τα τιτλάκια που προβάλλονταν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Όλα αυτά οδηγούν αβίαστα στο συμπέρασμα ότι ήταν συνειδητή επιλογή η πρόκληση της δημόσιας συζήτησης που ακολούθησε».
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή, επισημαίνει πως δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανή απολογία οι αναφορές όπως για παράδειγμα ότι «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις του», «ενόχλησαν οι δηλώσεις του», «είναι δική του άποψη», αναφορές που δείχνουν πως «δεν είναι αντιληπτές οι διαστάσεις του σεξιστικού λόγου, τί συνιστά διάκριση λόγω φύλου και αναπαραγωγή στερεοτύπων, πολύ δε περισσότερο τί συνιστά ευθύνη του/της δημοσιογράφου και του μέσου απέναντι στο κοινό στο οποίο απευθύνονται».
Δεν είναι όλα για χάζι. Κι όσο κι αν καμωνόμαστε πως δεν καταλαβαίνουμε, σίγουρα ένα τσαλάκωμα μας ενοχλεί.