ΣΕ κάθε Οργανισμό επιβάλλεται να υπάρχει μια συνεχής αξιολόγηση της πορείας του, ώστε να καθορίζονται και οι πολιτικές, να καλύπτονται οι ανάγκες και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις, να προχωρεί μπροστα.
ΕΧΕΙ γίνει γνωστό ( ρεπορτάζ του «Φ»), ότι ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης σε ξένο οίκο εμπειρογνωμόνων. Στόχος του είναι να αναπτύξει μηχανισμούς που θα βοηθήσουν στη διαδικασία της συνεχούς αξιολόγησης. Αλλά και να δίνεται μέσα από τον μηχανισμό αυτό η δυνατότητα για πρόβλεψη νέων αναγκών.
ΕΞΙ χρόνια από την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ), προφανώς και οι ανάγκες αλλάζουν και οι πολιτικές πρέπει να αναθεωρούνται, ώστε να βελτιώνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών, των ασθενών.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ του ΓεΣΥ πέρασε μέσα από δυσκολίες και αντιμετώπισε προβλήματα και εμπόδια. Η υλοποίηση αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης άρχισε όταν το σύστημα είχε να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη πανδημία, εκείνη του κορωνοϊού. Ως αποτέλεσμα τούτου, υπήρξαν εκ των πραγμάτων, προβλήματα στην υλοποίηση. Για την αντιμετώπιση της πανδημίας είχαν αλλάξει, άλλωστε, και οι προτεραιότητες.
ΕΧΟΥΝ, λοιπόν, περάσει έξι χρόνια από την έναρξη του ΓεΣΥ. Προβλήματα υπάρχουν. Για παράδειγμα, η καθυστέρηση που σημειώνεται στη διευθέτηση ραντεβού για τους ασθενείς δεν έχει ακόμη αντιμετωπισθεί. Όπως και τα θέματα των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών, που χρειάζονται ενίσχυση και αναβάθμιση, αλλά και λειτουργία νέων.
Η ΔΙΕΥΘΥΤΡΙΑ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Ιφιγένεια Καμίτση, εξηγώντας στον «Φ», το σχέδιο που εκπονήθηκε ανέφερε ότι «…το ζητούμενο είναι πλέον η ανάπτυξη μηχανισμών που θα προσδιορίζουν τις ανάγκες για κάθε υπηρεσία αλλά και τον τρόπο που αυτές μπορούν να ικανοποιηθούν έτσι ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα χαμηλής προσφοράς ή υπερπροσφοράς, να διασφαλίζεται η αποτελεσματική εξυπηρέτηση των δικαιούχων αλλά και η βιωσιμότητα του ίδιου του ΓεΣΥ».
ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρος ο στόχος. Αυτός ήταν εξαρχής, αλλά εκείνο που προέχει είναι να διασφαλίζεται μέσα από μηχανισμούς η αναβάθμιση και η ενίσχυση του Συστήματος. Μέσα από την πορεία των έξι χρόνων διαπιστώνονται κενά ενώ μεγαλώνουν οι ανάγκες. Αυτό πρέπει να αξιολογείται συνεχώς και να επανακαθορίζονται οι σχεδιασμοί. Πρόκειται για τομέα που έχει να κάνει με την υγεία των πολιτών και ως εκ τούτου δεν μπορούν να υπάρχουν εκπτώσεις.
Η ΜΕΓΑΛΗ αυτή μεταρρύθμιση θα πρέπει να θωρακιστεί, να ενισχύεται και να προστατεύεται. Και γι΄αυτό ευθύνη έχουμε όλοι. Και οι αρμόδιοι στον τομέα της Υγείας αλλά και οι πολίτες, είναι υπεύθυνοι, συνυπεύθυνοι στην εφαρμογή.