Τελευταία δημιουργήθηκε σάλος και έντονες αντιδράσεις όταν στο σύστημα εγγραφής μαθητών αντικαταστάθηκαν οι λέξεις «πατέρας» και «μητέρα» από τις λέξεις «γονέας 1» και «γονέας 2». Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από κόμματα που χαρακτήρισαν την απάντηση της υπουργού «ανεπαρκή και καθόλου πειστική» καθώς και διαμαρτυρίες από γονείς και απλούς πολίτες. Η υπουργός προσπάθησε να δικαιολογηθεί ότι πρόκειται για «αστοχία».
Αστοχία είναι η αποτυχία να πετύχεις το στόχο. Αστοχία είναι η ιδιότητα του άστοχου να σκοπεύσει με επιτυχία. Δηλαδή, όταν ο κυνηγός στοχεύει το θήραμα αλλά δεν το πετυχαίνει, έχει αστοχία. Άρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση πού ακριβώς στόχευσε η υπουργός και έφυγε το «πατέρας-μητέρα» και μπήκε «γονέας 1&2».
Ας κάμουμε λοιπόν μια ανατομία αυτής της υποτιθέμενης «αστοχίας».
Όλα ξεκινούν από την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που είναι τουρκικής προέλευσης, από τη λέξη rüşvet (δωροδοκία). Είναι η εξυπηρέτηση από κάποιο υψηλά ιστάμενο πρόσωπο σε γνωστούς, φίλους ή απλά οπαδούς με αντάλλαγμα την ψήφο ή υποστήριξή τους ανάλογα. Η πράξη του ρουσφετιού αποτελεί διαφθορά αφού πρόκειται για μια ευνοιοκρατική, αναξιοκρατική διαδικασία. Καταστρατηγεί και παραβιάζει τους κανόνες της ισότητας, ισονομίας, αμεροληψίας και αξιοκρατίας όπως εκφράζονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ως πράξη διαφθοράς είναι εκτός από αντιδεοντολογική και παράνομη.
Με το ρουσφέτι οι πολίτες παύουν να είναι ίσοι εφόσον υπάρχει η πρακτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών αφού ευνοούνται κάποιοι σε βάρος άλλων. Η πρακτική αυτή είναι και αντισυνταγματική διότι σύμφωνα με το νόμο όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και έχουν ίσα δικαιώματα και ίσες υποχρεώσεις.
Υπάρχει υποκρισία ότι δήθεν οι προσλήψεις και οι προαγωγές γίνονται αξιοκρατικά.
Στην Κύπρο η σχετική έννοια στην καθομιλουμένη είναι το μέσον, ενώ στην Ελλάδα είναι το βύσμα, άκρη ή δόντι, η οποία αναφέρεται στο άτομο το οποίο έχει την δυνατότητα να κάνει το επιδιωκόμενο χατίρι. Δυστυχώς πολλοί Κύπριοι διαπιστώνουν ότι πολλές υπηρεσίες λειτουργούν με γνώμονα το ρουσφέτι που επηρεάζει τους κανόνες υγιούς λειτουργίας της υπηρεσίας.
Γενικά η οικονομία και η παραγωγική ικανότητα μιας χώρας υποβαθμίζεται όταν προάγονται αναξιοκρατικά ανίκανα άτομα.
Ας πάρουμε την υποθετική περίπτωση, γενικά ομιλούντες, όπου τοποθετείται αναξιοκρατικά κάποιος/α σε υψηλά ιστάμενη θέση π.χ. υπουργός. Αμέσως, ο αναξιοκρατικά προαχθείς αποκτά δύναμη και τη δυνατότητα να διαιωνίσει το ρουσφέτι. Οι προσεγγίσεις και παρακλήσεις των υποψηφίων για μια θέση θα ηχούν μουσική στα αυτιά του/της υπουργού. Αυτόματα οι ευνοηθέντες θα γίνουν υμνιστές του/της υπουργού που θα αρχίσει να δημιουργεί σχετικό κύκλο. Όμως, η συσσώρευση τόσων αναξιοκρατικά προαχθέντων στον ίδιο χώρο προκαλεί προβλήματα. Όμως, ένας υπουργός πρέπει να παράγει έργο. Εδώ προκύπτει πρόβλημα αν ένα πρόσωπο δεν έχει τα σχετικά προσόντα επί της ουσίας. Μια λύση είναι να αρχίσει να αντιγράφει άλλες χώρες. Όμως, αυτό μπορεί να καταστεί επικίνδυνο διότι η κουλτούρα της κάθε χώρας είναι διαφορετική.
Τελευταία καταγράφηκαν περιπτώσεις μίμησης ή αντιγραφής ξένων προς τη χώρα μας πρακτικών. Ζούμε σε μια ελληνορθόδοξη χώρα και δεν μπορούμε να εισάγουμε ξενόφερτα ήθη και έθιμα στα σχολεία μας όπως την αναφορά σε πέραν των δύο φύλων (άντρας, γυναίκα).
Είναι διαφορετικό να διδάσκεις σεβασμό στη διαφορετικότητα και εντελώς διαφορετικό να προσπαθείς να παρουσιάσεις τη διαφορετικότητα ως κανονικότητα.
Έχει ψηφιστεί «Ο περί της Διαπαιδαγώγησης για Αποτροπή της Σεξουαλικής Κακοποίησης και των Σεξουαλικών Κινδύνων Νόμος» (205I/2022) και από το Σεπτέμβριο 2023 έχει εισαχθεί στα σχολεία μας υποχρεωτική σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Στο 146 σελίδων εκπαιδευτικό εγχειρίδιο για την Μέση Εκπαίδευση µε ενδεικτικές δραστηριότητες (Τάξεις Β’ και Γ’) με τίτλο η «Εφαρμογή της Υποχρεωτικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στους Έφηβους» με φορέα συντονισμού τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού (ΚΣΟΠ) και με συνεργαζόμενους φορείς, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το Sex og Politikk αναφέρονται μεταξύ άλλων και στα πιο κάτω:
«Σ.11: Εξηγούμε ότι αυτά τα πλαίσια είναι οι «φυλακές του φύλου», γιατί ορίζουν μέσα σε πολύ στενά πλαίσια το πώς αναμένεται να ενεργούν οι άνθρωποι σύμφωνα με την αντίληψη της κοινωνίας για το τι είναι ανδροπρεπής και τι θηλυπρεπής συμπεριφορά.
Σ.38: Καταληκτικά αναφερόμαστε στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αντιμετωπίζονται με σεβασμό στη βάση της ταυτότητας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ταυτότητας του φύλου.
Σ.50: Πώς εμείς σαν κοινωνία, με τις δικές μας αντιλήψεις και στάσεις, κάνουμε τα Λεσβιακά, Ομοφυλόφυλα, Αμφισεξουαλικά, Τρανσεξουαλικά (ΛΟΑΤ) άτομα να νιώθουν;»
Όταν έχουν εισαχθεί τα πιο πάνω στα σχολεία τότε ο γονέας 1 και γονέας 2 δεν αποτελούν αστοχία αλλά σκοπιμότητα και συνέχιση της πιο πάνω τακτικής.
Ιδιαίτερα λυπηρό είναι το γεγονός ότι η υπουργός αποπειράθηκε να επιρρίψει ευθύνες σε λειτουργό που εκτελούσε οδηγίες δικές της. Σε ανάλογες περιπτώσεις Αθηνά Μιχαηλίδου αναλαμβάνεις τις ευθύνες και παραιτείσαι.