Στο άρθρό της περασμένης εβδομάδας για το αν «Είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για εκκρεμούντα εντάλματα προστίμου;», αναγνώστης σε σχόλιο του από κάτω ανέφερε: «Αντιλαμβάνομαι ότι το βλέπουν διαφορετικά στην Αστυνομία. Θεωρούν ότι δεν είσαι υποχρεωμένος να ελέγξεις την ιστοσελίδα και επίσης ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να σου δώσουν την επιλογή εξώδικης διευθέτησης. Επομένως, μετά τις 31/3 θα ενημερωθούν όσοι έχουν πρόστιμα που εκκρεμούν για το αδίκημα μέσω της κλήσης για το Δικαστήριο».
Η απάντηση στο άρθρο εν μέρει καθώς και στο σχόλιο του αναγνώστη λίγο – πολύ απαντήθηκε στη συζήτηση για το θέμα στην Eπιτροπή Νομικών της Βουλής την περασμένη Τετάρτη. Eκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας εξήγησε ότι, «με τη διαδικασία που αποφασίστηκε, δεν θεωρείται ότι γίνεται επίδοση του εξωδίκου. Είναι μια δυνατότητα που δίνεται στον πολίτη για εξώδικη ρύθμιση, το τεκμήριο της αθωότητας είναι σεβαστό και μπορεί κάποιος να πάει στο δικαστήριο και να αμφισβητήσει ένα εξώδικο».
Στο σημείο αυτό, από το σχόλιο του αναγνώστη, καθώς και από την εξήγηση που έδωσε η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας δίνεται η λαβή και για μια άλλη πτυχή. Ή καλύτερα, ενός άλλου ερωτήματος.
Το θέμα δεν είναι η αμφισβήτηση του εξωδίκου αλλά η παράκαμψη της διαδικασίας επίδοσής του και παράλληλα η αυτόματη παραπομπή στο δικαστήριο με ό,τι συνεπάγεται αφενός όσον αφορά την αύξηση του οφειλόμενου ποσού και αφετέρου την επιβάρυνση με χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις στα δικαστήρια, τα οποία ήδη έχουν πρόβλημα με τον χρόνο εκδίκασης και μάλιστα πολύ σοβαρότερων υποθέσεων.
Αν όλες ή έστω μέρος από αυτές τις υποθέσεις –υπενθυμίζω πρόκειται περί χιλιάδων- σταλούν στα δικαστήρια, τα οποία ήδη έχουν ένα τεράστιο βεβαρημένο έργο (κάθε φορά τίθεται θέμα για την επίλυσή του), με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια εκδίκαση πολύ σοβαρότερων υποθέσεων, πότε θα εκδικάζονται ή καλύτερα σε πόσα χρόνια;
Από την άλλη, όσον αφορά την επίδοση ή πληροφόρηση κ.λπ. γενικά ομιλούντες, θα τα πετάμε όλα πλέον σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και όποιον πάρει ο Χάρος… με το αιτιολογικό όφειλες να γνωρίζεις; Δηλαδή, θα πρέπει ο πολίτης να φροντίζει να ξεσκονίζει τις ιστοσελίδες των διαφόρων Υπηρεσιών, διαφορετικά θα καταλήγει στα δικαστήρια; Όπως ανέφερα και στο προηγούμενο άρθρό μου επιπλέον ο πολίτης θα πρέπει να διαθέτει αφενός τα μέσα και αφετέρου τις γνώσεις για να μπορεί να ανταποκριθεί. Η Πολιτεία διερωτήθηκε ποιο είναι αυτό το ποσοστό; Έκανε κάποια έρευνα; Ή, όποιος δεν μπορεί θα κάθεται στο σκαμνί;… με όλη τη συνεπαγόμενη ταλαιπωρία και το αυξημένο κόστος.
Η ανομβρία και οι συμπτώσεις
Ιανουάριος και οι σταγόνες απειροελάχιστες για έναν από τους πλέον βροχερούς μήνες του χρόνου. Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται και πάλι έντονο το φαινόμενο της ανομβρίας. Στατιστικά, υπάρχει μια σειρά ετών από την ανομβρία στην πολυομβρία και αντίστοιχα. Την τελευταία πενταετία το φαινόμενο αυτό καταρρίφθηκε και μάλιστα για μια διετία (2019-2020) συνεχόμενη και κόντρα στις προβλέψεις πλήρης ανομβρίας για το 2019, για όσους βέβαια το θυμούνται, γιατί η μνήμη όσο πάει κατά περίεργο τρόπο συρρικνώνεται. Η Κύπρος πλημμύρισε, τα φράγματα ξεχείλισαν και καταγράφηκε ρεκόρ βροχόπτωσης. Το ίδιο συνέβη και τον αμέσως επόμενο χρόνο.
Ξαφνικά, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για την ακρίβεια, επιστρέψαμε στη λειψυδρία.
Τι έγινε; Συμβαίνει κάτι στην περιοχή που βολεύει η καλοκαιρία, η είναι απλή σύμπτωση; Παίζουν κανένα ρόλο αυτά τα θεόρατα μπαλόνια στην κορυφή του Τρόοδους και κάτι διάσπαρτες κεραίες στη νοτιοανατολική και νοτιοδυτική πλευρά του νησιού; Να δούμε αν θα αλλάξει κάτι στο εναπομείναν διάστημα με κάτι συμφωνίες που έπεσαν…