Η ΡΥΘΜΙΣΗ της αυτόματης εγγραφής των πολιτών στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο, ο οποίος παρέχει το δικαίωμα συμμετοχής σε όλες τις εθνικές εκλογές, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αποτελεί ένα βήμα, το οποίο έπρεπε προ πολλού να γίνει. Ορθά, συνεπώς, αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί έστω και τώρα.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ αυτού, που αποφάσισε η κυβέρνηση και πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή, θα μειώσει και την αποχή καθώς οι πολίτες θα αποφεύγουν αχρείαστες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Δεν θα χρειαστεί κάποιος που ηλιακά θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του εκλέγειν να περνά μέσα από διαδικασίες για την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο καθώς αυτό θα γίνεται αυτόματα.
ΤΗΝ ίδια ώρα, ασφαλώς και είναι σημαντικό ότι μειώθηκε το ηλιακό όριο για το δικαίωμα του εκλέγειν στα 17 έτη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποδώσει από μόνο του. Αυτή η απόφαση θα πρέπει να συνδυαστεί και με μια εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία ή και στην Εθνική Φρουρά, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της συμμετοχής των νέων στην εκλογική διαδικασία. Να προσέρχονται, δηλαδή, στις κάλπες και να ψηφίζουν. Αυτό δεν θα γίνει προφανώς αυτόματα επειδή έχει μειωθεί το ηλιακό όριο. Θα γίνει όταν συνειδητοποιήσουν ότι διά της συμμετοχής στις εκλογές επηρεάζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την πορεία του τόπου. Άλλωστε οι 18χρονοι, που έχουν δικαίωμα, δεν το ασκούν όλοι. Η πλειοψηφία απέχει. Συνεπώς γιατί οι 17χρονοι απλά και μόνο επειδή έχουν το δικαίωμα, θα ψηφίζουν;
ΣΥΝΕΠΩΣ η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και να ενημερώσει συστηματικά τους νέους για την ανάγκη της συμμετοχής.
ΟΠΩΣ ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Ιωάννου, το πακέτο των νομοθετικών τροποποιήσεων θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση, με στόχο οι αλλαγές να εφαρμοστούν ενόψει των Βουλευτικών Εκλογών του 2026. Συνεπώς ο στόχος είναι σε λιγότερο από ένα χρόνο, πριν τις επόμενες εκλογές, να είναι όλα έτοιμα.
ΟΠΩΣ συναφώς ανέφερε ο κ. Ιωάννου οι προτεινόμενες νομοθετικές αλλαγές αποσκοπούν στην απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της εκλογικής διαδικασίας. Ο πολίτης να έχει εύκολη πρόσβαση και χωρίς ταλαιπωρία στην κάλπη.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως σε μια περίοδο απαξίωσης του πολιτικού συστήματος, της μεγάλης αποχής από τις εκλογές, πρέπει να γίνονται κινήσεις ενίσχυσης της συμμετοχικής δημοκρατίας.
ΚΙ αυτό, με βάση των σημερινών δεδομένων, δεν θα γίνει αυτόματα. Δεν θα γίνει επειδή ωρίμασαν οι καιροί. Θα γίνει επειδή προωθούνται πολιτικές. Ενημερώνονται οι πολίτες, πείθει το πολιτικό σύστημα, κυβέρνηση και κοινοβούλιο και προσέρχονται στις κάλπες.
ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ αρκετή δουλειά να γίνει πέραν από τις νομικές ρυθμίσεις και τις αλλαγές.