Δεν ξέρω αν είναι ιστορική μέρα η χθεσινή επειδή το δικαίωμα ψήφου των πολιτών θα μειωθεί από το 18ο έτος στο 17ο. Ιστορική, όμως, είναι σίγουρα η ευκολία με την οποία οι πολιτικοί ανταγωνίζονται για τις εντυπώσεις. Αδιαφορώντας για την ουσία της κάθε απόφασης και ποιο μπορεί να είναι το αποτέλεσμά της. Το δικαίωμα ψήφου στα 17 ήταν στο επίκεντρο του πολιτικού πανηγυριού που στήθηκε χθες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς εναντιώθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης. Αντιθέτως, δόθηκε μάχη για τη διεκδίκηση της ιδέας. Η ουσία, που είναι το γιατί ξαφνικά οι νέοι στα 17 να σπεύσουν στην κάλπη αφού μέχρι τώρα στα 18, 19, 20 και βάλε χρόνια τους, επιδεικτικά αποστρέφουν το πρόσωπο από τις εκλογές, δεν σχολιάστηκε από κανένα.

Πρώτος έσυρε το χορό στο επικοινωνιακό πανηγύρι ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Με την τακτική την οποία εφαρμόζει από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας, έσπευσε πριν τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να προβεί σε δήλωση – διαφήμιση της απόφασης. Πλασάροντάς την στην κοινωνία ως ιστορική.

Βεβαίως, δεν πρόβαλε και το ότι δεν είναι εκείνος ο πατέρας της «ιστορικής» ιδέας. Όχι πως δεν δικαιούται να προωθεί τις καλές ιδέες κομμάτων ή κάποιων ανθυποψηφίων του. Κάθε άλλο. Πολύ καλά κάνει να υιοθετεί τις καλές ιδέες. Απλώς, περισσότερη σεμνότητα στην εξαγγελία απαιτείτο.

Από εκεί και πέρα, τάχιστα στο πανηγύρι προσέτρεξε και ο ΔΗΣΥ. Μπας και χάσει τα προνόμια και καρπωθεί τα εύσημα ο Χριστοδουλίδης. Άρον-άρον ανακοίνωση για να υπενθυμίσει ότι είχε καταθέσει σχετική πρόταση νόμου τον Ιούνιο του 2023. Στην πρώτη γραμμή και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος σε ανάρτησή του υπέδειξε ότι ήταν δική του η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ.

Μέχρι και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης, για να σημειώσει ότι η ψήφος από τα 17 αποτελούσε και δικό του πάγιο αίτημα!

Κάθε πανηγύρι εντυπώσεων όταν στήνεται από τους πολιτικούς, συνοδεύεται και από τον ανάλογο χρωματισμό μέσω αναφορών που στολίζουν τις ανακοινώσεις. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στους νέους και στις νέες μας, σε πολλά των θεμάτων που συζητάμε στον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας, οι νέοι και οι νέες είναι πρωτοπόροι με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν, με τις τοποθετήσεις τους…».

Και η Πινδάρου σεκόνταρε: «Η νέα γενιά αξίζει και πρέπει να έχει φωνή στις αποφάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον της. Οφείλουμε να δώσουμε στους νέους και τις νέες μας τη δυνατότητα να συμμετέχουν και να διεκδικούν».

Αναμφίβολα οι νέοι μας είναι πρωτοπόροι. Αναμφίβολα λαμβάνουν πρωτοβουλίες. Αναμφίβολα αξίζουν. Αναμφίβολα πρέπει να συμμετέχουν και να διεκδικούν. Την ώρα, όμως, που οι πολιτικοί εκθειάζουν τους νέους, πρέπει και να αναρωτηθούν γιατί εδώ και πολλά χρόνια γυρίζουν την πλάτη στους πολιτικούς και στα κόμματα. Γιατί γυρίζουν την πλάτη στις εκλογές. Γιατί αρνούνται να συμμετέχουν στο πολιτικό γίγνεσθαι.

Αν οι πολιτικοί τολμούσαν να αναλύσουν με ειλικρίνεια τα ερωτήματα αυτά, θα ανακάλυπταν ότι το μέγα πρόβλημα δεν είναι οι νέοι αλλά οι ίδιοι οι πολιτικοί. Αν τολμούσαν να αναλογιστούν τους λόγους για τους οποίους ολοένα και περισσότεροι νέοι απέχουν από τις εκλογικές αναμετρήσεις, θα αντιλαμβάνονταν ότι ο βασικός λόγος είναι η δική τους αναξιοπιστία. Η δική τους έλλειψη σεβασμού. Η δική τους ανικανότητα να προσεγγίσουν τους νέους με τρόπο που θα τους προσελκύσει να ασχοληθούν. Η δική τους αδυναμία να προσφέρουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Οι νέοι κουράστηκαν να παρακολουθούν τους πολιτικούς να σφάζονται για ήσσονος σημασίας θέματα αντί να επικεντρωθούν στο πώς θα βρουν λύσεις ώστε μετά τις σπουδές τους να έχουν ευκαιρίες καριέρας. Κουράστηκαν να παρακολουθούν τις παλαιοκομματικές μεθόδους και την ξύλινη γλώσσα τους, που δεν προσφέρουν λύση στα υπαρκτά προβλήματα τους (μόρφωση, εργασία, στέγαση κ.α.).

Για πολλά χρόνια, η συντριπτική πλειοψηφία των νέων θεωρεί χάσιμο χρόνου την ενασχόληση με την πολιτική και τις εκλογές. Γιατί άραγε να αλλάξουν στάση, απλώς και μόνο επειδή θα ψηφίζουν από τα 17 αντί από τα 18;

Το μόνο που θα καταφέρει η χθεσινή απόφαση είναι να μεγεθύνει κι άλλο την αποχή. Κι αυτό, επειδή με τη συμπερίληψη των 17χρονων θα μεγαλώσει το εκλογικό σώμα αλλά επειδή οι νέοι θα συνεχίσουν να μην ασχολούνται, θα αυξηθεί περαιτέρω η αποχή.

Οι νέοι θα ενδιαφερθούν ξανά μόνο αν οι πολιτικοί σοβαρευτούν και δώσουν δείγμα γραφής τέτοιο, που θα τους πείσει ότι αξίζει να επιστρέψουν στην κάλπη. Μέχρι τότε, αποφάσεις όπως η χθεσινή είναι μόνο για τα πανηγύρια.

ΥΓ: ΟΡΘΗ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΕΓΓΡΑΦΗ. Για να επισημαίνουμε και τα ορθά, η άλλη χθεσινή απόφαση για αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους είναι ορθή. Διότι αφαιρεί μια αχρείαστη ταλαιπωρία. Αυτή μπορεί να φέρει λίγο περισσότερους ψηφοφόρους.