Ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινάει τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο «στο πνεύμα της ενότητας». Ακόμα και με την «αλλού» σύζυγό του δίπλα. Αμέσως μετά όμως, όπως σταχυολογεί ο Άρτσι Μπλαντ της βρετανικής «Guardian» στο βασικό του άρθρο, ο Πρόεδρος εξετράπη:

«Έχω εντολή», είπε, «να ανατρέψω πλήρως και ολοκληρωτικά μια φρικτή προδοσία και όλες τις άλλες προδοσίες που έχουν συμβεί». Χαρακτήρισε την προεδρία Μπάιντεν «ένα ριζοσπαστικό και διεφθαρμένο κατεστημένο». Που αφήνει τις ΗΠΑ «διαλυμένες και φαινομενικά σε μη αναστρέψιμη κατάσταση». Όμως, ήρθε –λέει– ο Θεός και τον έσωσε, δίνοντάς του εντολή να φέρει στη χώρα «τα τέσσερα σπουδαιότερα χρόνια στην αμερικανική ιστορία».

Αργότερα, είπε ότι ο αντιπρόεδρός του, Τζ. Ντ. Βανς τον είχε συμβουλεύσει να μην αναφερθεί σε μία από τις «πιο ριζοσπαστικές» και επίμαχές του προτάσεις, όπως είναι η απονομή χάριτος στους ταραχοποιούς οπαδούς του που εισέβαλαν με δική του προτροπή την 6η Ιανουαρίου του 2020 στο Καπιτώλιο.

Και τι έκανε ο Τραμπ; Είπε στους οπαδούς του εκείνους, μην ανησυχείτε, «θα είστε ευτυχείς». Και «ξέρετε ότι αυτό που μετράει είναι οι πράξεις, όχι τα λόγια». Και έτσι, λίγες ώρες αργότερα, υπέγραψε γενική «άνευ όρων» χάρη-αμνηστία για περίπου 1.500 άτομα.

Να το θυμόμαστε αυτό το …μήνυμα. Την πρώτη ημέρα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στην εξουσία!…

Σταχυολογώ μερικές απόψεις, που ξεχώρισα από την προχθεσινή τελετή ορκωμοσίας.

Για τον «νέο» Πρόεδρο των ΗΠΑ: «Εκεί που ανακοίνωνε την αποχώρηση από τη Συμφωνία του Παρισιού*, ευχήθηκα να δει μια μέρα το Μαρ α Λάγκο να πνίγεται στις φλόγες. Δεν έχω ξαναπιστέψει τόσο βαθιά μέσα μου ότι η ανθρωπότητα και η δημοκρατία ΠΑΕΙ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ». – Βένα Γεωργακοπούλου, Ελληνίδα δημοσιογράφος, πολιτιστική συντάκτρια με πολλά και ωραιότατα χιλιόμετρα σε αυτό το υπέροχο τοπίο που ακούει στο όνομα «Πολιτισμός». Τέχνες, γράμματα, επιστήμη, γνώση, αλληλεγγύη».

(*) ΥΓ. Στήλης: Πρόκειται για την Κλιματική Κρίση – κάτι που απεχθάνονται και «πολεμούν», πρώτοι απ’ όλους, οι πετρελαιάδες, ένθερμοι χορηγοί του Τραμπ.

Για τη γυναίκα του Μελάνια, φωτό: «Τίποτα πιο επικίνδυνο, ο κόσμος να καίγεται και στις ειδήσεις να μιλάνε για την υπέρκομψη Πρώτη Κυρία. Τίποτα πιο απειλητικό από μια γυναίκα που σε κοιτάζει χωρίς να επιτρέπει να δεις τα μάτια της. Τίποτα πιο δολοφονικό από ένα αιχμηρό μπορ που ακυρώνει κάθε απόπειρα οικειότητας. Τίποτα πιο διαστροφικό από το να δείχνεις αυτό που θέλεις να κρύψεις». – Ρούλα Γεωργακοπούλου, δημοσιογράφος, χρονικογράφος, συγγραφέας, θεατρική συγγραφέας, αδελφή της Βένας, αμφότερες εκ Καλαμάτας.

Και στον αντίποδα του χυδαίου και επικίνδυνου, ένα τελευταίο απόκομμα, για τη μεγαλοπρέπεια των Μπάιντεν, σε σύγκριση με την του Τραμπ χουλιγκανική …μεγαλοπρέπεια:

«Υπάρχει μια παράμετρος, για κάθε πολιτικό και πολιτική σκηνή, που λέγεται πολιτικός πολιτισμός. Χτες, είδαμε τα ζευγάρια των απερχομένων Προέδρου και Αντιπροέδρου των ΗΠΑ σε όλη την διάρκεια των εκδηλώσεων της ημέρας και τους θαυμάσαμε. Παρ’ ότι η ακατάσχετη – ανερμάτιστη – αβάσιμη μπουρδολογία του Τραμπ, τους έδωσε πολλά βατράχια να καταπιούν, αυτοί ανέκφραστοι έως χαμογελαστοί ακολούθησαν το πρόγραμμα τους ως τη στιγμή που το ζεύγος Μπάιντεν ανέβηκε στο αεροπλάνο για να φύγει, αποχαιρετώντας πολύ ευγενικά τον ακόμα γηραιότερο Πρόεδρο Τραμπ των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα, όταν έχασε ο Τραμπ είχε αφήσει έρημο τον Λευκό Οίκο, μπήκε στο αεροπλάνο παίρνοντας μαζί του τους κωδικούς για τα πυρηνικά και οι οπαδοί του επιχείρησαν να καταλάβουν το Καπιτώλιο, σκορπώντας πανικό, βία με νεκρούς και τραυματισμένους και τρομακτικές απειλές για τη Δημοκρατία, πάντα με τις τραμπικές παροτρύνσεις. Χτες, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα απελευθερωθούν οι κρατούμενοι εκείνης της εγκληματικής συγκυρίας, ενώ ένας από τους τραυματισμένους φύλακες, εργαζόταν χτες φυλάγοντας το Καπιτώλιο.

Για την περιφερόμενη θλιμμένη δήθεν και τάχαμου Μελάνια ουδέποτε θα έχω άποψη, όλα ξεκινούν και σταματούν στο ότι είναι σύζυγος Τραμπ». – Ελίνα Γαλανοπούλου, από τα ωραιότατα Κύθηρα, νομικός, με εξειδίκευση στην Ευρωπαϊκή Ενοποίηση. Διατηρεί μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα, το «Κυθηρίων Πολιτεία», αρθρογραφεί σε εφημερίδες και το «Μια ζωή άντρες» είναι το πρώτο της βιβλίο.

Υστερόγραφο: Τα καλά νέα απ’ όλα αυτά που ζήσαμε και θα ζήσουμε, είναι ότι ο Ίλον Μασκ, ως μη γεννηθείς στην Αμερική, δεν μπορεί ποτέ να γίνει Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως ίσχυε και με τον Χένρι Κίσινγκερ. Από την άλλη –μεταξύ μας– και τώρα «Πρόεδρος» είναι!…

(*) Εκτός από τη Μελάνια, λόγω καπέλου…