Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ Τραμπ, ο 47ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν χρειαζόταν προφανώς την τελετή ορκωμοσίας για να δώσει το στίγμα του. Ωστόσο, είναι σαφές ότι με την ευκαιρία αυτή έδωσε έμφαση στην πορεία που θα ακολουθήσει ενώ χαρακτήρισε την 20ή Ιανουαρίου του 2025 «Ημέρα Απελευθέρωσης» της Αμερικής! Χαρακτήρισε την θητεία του ως χρυσή εποχή της Αμερικής.

ΑΠΟ την πρώτη ημέρα της προεδρίας του υπέγραψε πολλά- μαζικά όπως αναφέρθηκε- προεδρικά διατάγματα. Έχει δεσμευθεί, μεταξύ άλλων, να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, να ακυρώσει το αυτόματο δικαίωμα στην απόκτηση αμερικανικής ιθαγενείας όταν ένα παιδί γεννιέται στη χώρα, να αποκαταστήσει τον παραδοσιακό ορισμό των δύο φύλων, να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ανάκτηση του ελέγχου της διώρυγας του Παναμά.

ΠΕΡΑΝ από τις κινήσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, έχει σημασία και πώς θα κινηθεί στη διεθνή αρένα. Πώς θα κινηθεί στη Μέση Ανατολή σε σχέση με τον συνεχιζόμενο πόλεμο; Πώς θα κινηθεί στο Ουκρανικό; Ποια σχέση θα έχει με τη Ρωσία, αλλά και με την Ευρώπη, με κάθε χώρα χωριστά, αλλά με την Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει;

ΟΛΑ αυτά τα ερωτήματα θα απαντηθούν προφανώς στην πορεία, στη διάρκεια της διακυβέρνησης. Και όπως έχουμε αναφέρει προ ημερών, οι πολιτικές μιας υπερδύναμης, όπως είναι οι ΗΠΑ, επηρεάζουν και τον υπόλοιπο κόσμο. Επηρεάζουν την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τελευταία,  στην οποία ανήκουμε και εμείς, εάν δεν αντιληφθεί το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει θα συνεχίσει να ακολουθεί, χωρίς δικό της μπούσουλα, τις αμερικανικές πολιτικές επιδιώξεις. Ένα είναι, προφανώς, να είναι όλοι στον λεγόμενο δυτικό κόσμο και διαφορετικά να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την Ουάσινγκτον.

ΣΤΗΝ Ένωση δεν θα πρέπει προφανώς να υποβαθμίζουν και το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει στην Ε.Ε. πολιτικές δυνάμεις, που είναι πιο κοντά στην κυβέρνησή του, παρά με τα όσα εκφράζει η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κοινωνικών.

ΕΙΝΑΙ σαφές πως για την Ε.Ε. για την κάθε χώρα χωριστά, για την Κύπρο και την Ελλάδα, σημασία έχει να μπορούν τα κανάλια συνεργασίας με την Ουάσινγκτον να λειτουργήσουν. Είναι αναγκαίο, επιβάλλεται, αυτή η συνεργασία να στηρίζεται στη λογική της αμοιβαιότητας.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ γραφής ως προς τις προθέσεις του έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο, στην πολιτική όπως και στη ζωή άλλωστε, έχει σημασία να φανεί και στην πράξη.