Μπορεί τον Ντόναλντ Τραμπ να τον απασχολεί η αλλαγή του ονόματος του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής, κατά πόσο θα μπορέσει να αγοράσει τη Γροιλανδία ή θα εντάξει τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες μέρες εκατομμύρια πολίτες της Αμερικής είναι άλλο και πολύ συγκεκριμένο. Το TikTok.
Οι Αμερικανοί πολίτες διαδηλώνουν εναντίον του αποκλεισμού του Tik Tok και ελπίζουν σε παρέμβαση Τραμπ την τελευταία στιγμή.
Θα πείτε, τώρα, δεν έχουμε πιο σοβαρά θέματα να ασχολούμαστε; Σίγουρα υπάρχουν. Ωστόσο, το εν λόγω ζήτημα δεν αφορά απλά μια συγκεκριμένη εφαρμογή, την οποία χρησιμοποιούν οι νέοι για να κάνουν χαβαλέ. Το ζήτημα που προέκυψε με το TikTok έχει ευρύτερες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις.
Κατ’ αρχάς, μιλάμε για μια εφαρμογή με αξία πέραν των 50 δισ. δολαρίων, με περισσότερους από ένα δισελατομμύριο χρήστες, από τους οποίους περίπου τα 150 εκατ. είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περίπου δηλαδή ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Το TikTok δημιουργήθηκε ουσιαστικά το 2016 από την κινεζική εταιρεία ByteDance, για αγορές όμως εκτός της Κίνας. Στην Κίνα υπάρχει το αντίστοιχο Douyin, το οποίο είναι της ίδιας εταιρείας, με περίπου τα ίδια χαρακτηριστικά. Μέσα σε μερικά χρόνια, το Τικ Τοκ κατάφερε να εκτοξευτεί σε αριθμούς χρηστών και αξία και να αποτελεί πλέον απειλή για παλαιότερα σόσιαλ μίντια, όπως facebook, Instagram, twitter (Χ) και άλλα.
Γιατί το TikTok;
Η αμερικανική ηγεσία, λοιπόν, αποφάσισε ότι θέλει να κλείσει το TikTok. Γιατί όμως τη συγκεκριμένη εφαρμογή; Η νομική δικαιολογία είναι ότι η μητρική εταιρεία δεν έχει έδρα τις ΗΠΑ και πρέπει να πωληθεί σε αμερικανική εταιρεία. Η ευρύτερη δικαιολογία είναι ότι η μητρική εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με την κινεζική κυβέρνηση και ενδεχομένως να διαρρέει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των Αμερικανών πολιτών στην Κίνα.
Ουσιαστικά, δηλαδή, γίνεται λόγος για προπαγάνδα και κατασκοπεία από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας, απειλή η οποία κρίθηκε ότι υπερβαίνει σε σημασία την 1η τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ περί ελευθερίας του λόγου, καθώς αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και τους πολίτες της. Το TikTok, ως εταιρεία, αρνείται πως υπόκειται σε κινεζική επιρροή, τονίζοντας πως η ίδια λειτουργεί ξεχωριστά από την ByteDance, με γραφεία στη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ, ενώ τα δεδομένα της τα χειρίζεται η εταιρεία Oracle.
Ωστόσο, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν φαίνεται να εξελίχθηκαν όπως τα σχεδίασαν εκείνοι που έλεγαν για κατασκοπεία και υποκλοπή δεδομένων. Καθώς πλησίαζαν οι μέρες για την απόφαση απαγόρευσης του TikTok, οι ίδιοι οι Αμερικανοί αποφάσισαν να αρχίσουν να κατεβάζουν μια άλλη κινέζικη εφαρμογή, το Red Note, αγνοώντας τα περί υποκλοπής δεδομένων και κινεζικής προπαγάνδας και αναδεικνύοντας τη συγκεκριμένη εφαρμογή ως τη δημοφιλέστερη στο Apple Store. Οι ίδιοι οι πολίτες δηλαδή, πήγαν και έδωσαν τα στοιχεία τους σε μια άλλη κινέζικη εφαρμογή, η οποία, αντίθετα με το TikTok, ελέγχεται πλήρως από τις κινεζικές Αρχές. Μάλιστα, δεν είναι καν μεταφρασμένη στα αγγλικά και οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να μαθαίνουν την πιο διαδεδομένη κινεζική γλώσσα (μανδαρινικά) για να ανεβάσουν περιεχόμενο στην εν λόγω εφαρμογή. Ναι, και για όσους το έχουν υποψιαστεί, το όνομα Red Note έχει τις ρίζες του στο Κόκκινο Βιβλίο του Μάο Τσε Τουνγκ.
Η αμερικανική πολιτική ανέκαθεν είχε μια τάση να δημιουργεί εχθρούς. Παλαιότερα ήταν οι Βιετκόγκ, μετά οι Ρώσοι, στη συνέχεια οι Ταλιμπάν και τώρα οι Κινέζοι. Ωστόσο, στην εποχή των σόσιαλ μίντια και με τριβή μόλις μερικών ημερών στο Red Note, οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες λένε ότι οι Κινέζοι δεν είναι εχθροί μας. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι πρόκειται για πολύ ευγενικούς ανθρώπους, με ιδιαίτερα προχωρημένη τεχνολογία και καλή ποιότητα ζωής. Επομένως, λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί, “δεν βλέπουμε να έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να κατασκοπεύσουν τις ΗΠΑ”.
Τι φοβούνται οι Αρχές των ΗΠΑ;
Τι φοβούνται λοιπόν οι αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής; Προφανώς ότι το Τικ Τοκ απειλεί τις επιχειρήσεις των Αμερικανών δισεκατομμυριούχων. Το facebook, το Instagram, το Χ κτλ.
Ότι μέσω του Τικ Τοκ έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις και δημιουργοί περιεχομένου, οι οποίοι βγάζουν λεφτά μέσω της εφαρμογής. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι αυτό που οι ίδιοι οι Αμερικανοί πολίτες λένε. Το αμερικανικό όνειρο σταδιακά σβήνει.
Όταν οι πολίτες της χώρας χάνουν με συνοπτικές διαδικασίες τα σπίτια τους επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν την υποθήκη τους, όταν δεν είναι σε θέση να κάνουν τα βασικά ψώνια του μήνα, όταν αντιλαμβάνονται ότι τα τρόφιμα που αγοράζουν είναι απαγορευμένα για εισαγωγή σε πολλές χώρες του κόσμου εξαιτίας των συστατικών τους, όταν δεν υπάρχει εθνικό σύστημα υγείας και σε περίπτωση που δεν έχουν ιδιωτική ασφάλιση χρειάζεται να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια ακόμα και για να καλέσουν ένα ασθενοφόρο, όταν χρειάζεται να κάνουν δάνειο εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων για τη φοίτηση τους σε πανεπιστήμια, το οποίο δεν θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρώσουν, τότε δικαιολογημένα αγανακτούν.
Και βλέποντας τι συμβαίνει σε χώρες του εξωτερικού, τότε αντιλαμβάνονται ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αρχίζουν να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Και αρχίζουν να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση…